Autor Wątek: [Sonata EU4] Prawidłowa temperatura płynu, odpowietrzanie?  (Przeczytany 3446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

henex

• Gość
[Sonata EU4] Prawidłowa temperatura płynu, odpowietrzanie?
« dnia: 17 Wrzesień 2014, 18:32:04 »
Witam. Temat może dla niektórych banalny, czy w sonacie v6 2.7 jest jakiś zawór odpowietrzenia układu chłodzenia? Jestem po wymianie płynu, temperatura w TORQUE nie przekraczała 93st. Dziś ściągałem chłodnicę klimy i coś płynu straciłem, teraz sam będę składał wszystko do kupy i chce mieć pewność że dobrze odpowietrzyłem układ. Ma ktoś jaką wiedzę co do odpowietrzania? Może jakiś pewny i sprawdzony sposób na usunięcie powietrza z układu? Proszę o pomoc.

ed. int, ort. tekla

Offline krisss.79

• Giełda
[Sonata EU4] Prawidłowa temperatura płynu, odpowietrzanie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2014, 09:12:47 »
Witam. Korek przy chłodnicy pełni funkcje zaworu bezpieczeństwa, gdy temp wrośnie otwiera sie i nadmiar cisnienia uchodzi na zewnatrz. Co do odpowietrzania, zalej plyn pomiędzy min a max, odpal silnik i gdy temperatura będzie zbliżać sie do 90C, włacz ogrzewanie na full, niech plyn krąży po całym obiegu, właczy sie wiatrak, zgaś auto, a pozniej gdy ostygnie silnik, dolej plynu i po sprawie. Obieg sam sie odpowietrzy. Możesz mu pomóc ciskając górny waż, żeby plyn szybciej sie rozszedł po układzie. Nie wiem jak jest u Ciebie z termostatem ale w 2.0 otwiera sie przy 85 C.

ed. int. tekla