Forum > Lantra

Gumy (poduszki/tuleje) drążka reakcyjnego - przód / wymiana

(1/2) > >>

Złośnik:
Witam, jutro planuję ten zabieg jednocześnie z wymianą odpowietrznika z objechaną śrubą w zacisku hamulcowym. Po zdjęciu koła widać gumę. Ale przód to co innego niż tył. Z tyłu pod autem wymiana gum na kanale to góra 5 minut. Tutaj widzę chyba troszkę będzie ciężej ze względu na dostęp. Jak najłatwiej ? Łączników stabilizatora do wachacza - nie ruszam, więc teoretycznie nie powinien mi drążek wyrwać do góry po zluzowaniu obejm.
Proszę o szybkie info jak najlepiej żebym niepotrzebnie czasu nie tracił jutro :)
Pozdrawiam.

mihu_24:
Nie powinno być problemu - odkręcasz dwie śruby od obejmy i wyciągasz starą gumę.Trochę gorzej z montażem nowej ,bo jak wiadomo ma trochę inny kształt niż stara :-> ale powinieneś dać radę.Tylko odpowiednie narzędzia i sruu...Powodzenia.
Aha u mnie po wymianie zaczęły się zgrzyty ale po paruset? kilometrach ustało.

Złośnik:
Aha, dzięki serdeczne.
Co do zgrzytów zawsze oczyszczam przed montażem nowych drążek w miejscu montażu nowych i smaruję wewnętrzną część gum i powierzchnię drążka - i nie ma zgrzytów :)

Złośnik:
No to poległem :( Kto wie jak ścisnąć nowe gumy żeby można było przykręcić tą obejmę śrubami ? Jakiś patent ? Imadło nei zmieści mi się tam hehe
Dzisiaj tyle się namęczyłem, że masakra po prostu.
Narzedzia mam, bo bez klucza nasadkowego i grzechotki to jest rzeźnia na maksa. Latanie z jednej strony na drugą z lewarkiem żeby drążek się uniósł na tyle by spasowały się otwory w objemie....

/Panowie - nikt nie ma żadnego patentu ? Nikt nie wymieniał ?

Złośnik:
OK - wszystko już jasne !
Gwint na śrubach się ukręcił dlatego nie chciały chwytać. tzn chwytały ale na początku a potem padaka.
Te śruby to 14 z gwintem drobnozwojowym i tak zakończone że na końcu śruba schodzi się w stożek po to by właśnie można było chwycić te obejmy niekoniecznie w prostoliniowości otworów. Ja szukając śrub skręciłem wszystko na jedną i pojechałem, po drodze zgubiłem i śrubę i obejmę.
I teraz najfajniejsze to to, że i bejma i śruby są dostępne tylko w ASO, tak więc tydzień zgłowy gdyż obejma idzie własnie z zagranicy.
Koszty nie są duże ale trzeba odczekać swoje.
Obejma około 10zł netto a śruby 15zł netto za 5 sztuk.

Myk w tym wszystkim jest taki że nei pomyślałem a należało podnieść auto, zdjąć koło, podeprzeć na kobyłkach lub czymś innym.
i podnieść na siłowniku, podnośniku - wachacz, tym samym podważając do góry drążek i cały komplet - obejma guma - szło skręcic - szkoda że obczaiłem wszystko po wczorajszej całodniowej walce czego efektem są ukręcone gwiny na śrubach.
Dla potomnych się przyda.
Z tyłu wymiana - bajka.
Przód no już trochę gorzej niestety :(
Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej