Autor Wątek: Klimatyzacja  (Przeczytany 4070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

roofus

• Gość
Klimatyzacja
« dnia: 31 Lipiec 2008, 17:26:49 »
Witam

Dzis mam nowy problem. Przestala mi dzialac klimatyzacja. Tzn. wentylatory sie kreca powietrze leci tyle ze takie jak na zewnatrz samochodu. Co prawda byla juz slaba wiec pojechalem ja odgrzybic i napelnic ale nic to nie dalo. Za to w serwisie uslyszalem zebym podskoczyl do jakiegos elektryka samochodowego bo nie dizala mi sprezarka i byc moze jest to jakas pierdulka typu bezpiecznik lub przekaznik.

Niestety instrukcje mam po wlosku i nie wiem gdzie sa bezpieczniki lub przekazniki od klimy.
Jesli bylby to przekaznik jak go sprawdzic czy jest sprawny (z bezpiecznikiem sobie poradze) ale przede wszystkim gdzie to moze sie znajdowac?

e-gen

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2008, 20:04:03 »
Proponuję zapoznać się z moim wątkiem na temat elektrycznego problemu z klimą
link

W skrócie rzecz ujmując: sprawdź bezpieczniki ulokowane w skrzynce w komorze silnikowej oraz te w kabinie; jeżeli nie znajdziesz problemu to odkręć schowek po stronie pasażera i voltomierzem zbadaj thermostatic switch (opis znajdziesz w temacie do którego podałem link). Jest w układzie jeszcze jeden czujnik odpowiedzialny za włączenie sprężarki klimy - tzw. presostat czyli czujka która sprawdza czy ciśnienie w układzie klimy jest odpowiednie dla pracy klimy.
Przekaźnik możesz sprawdzić np. podmieniając go innym przekaźnikiem ale raczej nie tu jest problem.

Na hmaservice.com znajdziesz dokładny opis klimy w Twoim aucie - co prawda z silnikiem 1.8 ale to bez znaczenia.

roofus

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpień 2008, 12:55:00 »
Juz wiem co sie stalo z klima ;)
Rozsypal mi sie elektromagnes na sprezarce ;/

BartBartez

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpień 2008, 21:30:16 »
Cytat: "roofus"
wychodzi na to ze spalilo olej byc moze ze na gazie to bierze wiecej bo i na paliwie lantry biora
ale ja sie nie znam

???????????????????????????/

roofus

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2008, 19:27:10 »
elektromagnes zamontowany koszt to 250 elektromagnes + robocizna 200 z nabiciem instalacji

Kopec89

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień 2008, 15:39:28 »
Witam chciałbym zasięgnać porady, a więc sprawa wygląda tak posiadam w samochodzię klimatyzację która cały czas chodziła i nagle przestała,po włączeniu klimatyzacji sprężarka się włącza ale leci ciepłe powietrze a nie zimne jak dotad.Do filtra powietrze dchodzi jakiś czujnik i on się ulamał czy to jest możę czujnik od klimatyzacji? Jaka może być przyczyna tej usterki proszę o kontakt poprzez forum @ czy też możę gg 12058385

roofus

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrzesień 2008, 16:02:14 »
moze juz jest pusta i trzeba ja nabic

Kopec89

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Wrzesień 2008, 20:29:01 »
jest taka opcja,ale przecież chodzi mi o to że od czego jest ten czujnik który idzie do filtra powietrza czy jest to możę czujnik od klimatyzacji....

BartBartez

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Wrzesień 2008, 21:10:11 »
Nie znam się na elektronice ale tak mi do głowy wpadło czy czasami nie jest tak, że komp jest w trybie awaryjnym (prze uszkodzony czujnik temp.) i nie pozwala na załączenie klimy???

roofus

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Wrzesień 2008, 01:10:16 »
nie sadze zeby ten czujnik mial cos wspolnego z klima
z reguly klimy w autach maja 2 czujniki cisnienia i czujnik temperatury (na parowniku)
jak cos ominelem prosze mnie poprawic

krzysiekf

• Gość
Klimka
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Październik 2008, 20:44:11 »
Czy klimatyzacja powinna dzialac non-stop????
Posiadam Lantre z 97r jak jade ustawiam sobie grzanie to grzeje bez zadnej przerwy az jest za goraco
Czy tak powinno byc?
Jechalem ostatnio Toyota z klima i troche podgrzalo wylaczyla sie i po paru chwilach znowu sie wlaczala

Witek

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Październik 2008, 20:54:39 »
Nie wiem, ale wydaje mi się, że jak klimatyzacja jest automatyczna, to utrzymuje stałą temperature, jak ona wzrasta - klimatyzacja się wyłącza, a przy manualnej klimatyzacji, jak sobie ją włączysz to będzie grzać i grzać... dopóki jej nie wyłączysz.

krzysiekf

• Gość
Klimatyzacja
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Październik 2008, 07:00:07 »
Dzieki joz sie balem ze jakis czujnik nawalil