Autor Wątek: Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan  (Przeczytany 534422 razy)

Offline kosmos2011

• Giełda
Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan (CASCADE v0.9.3 i 4)
« Odpowiedź #255 dnia: 23 Marzec 2017, 20:25:08 »
FT232.

Nie kupować w P.R.C!!!

GrzegorzK

• Gość
Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan (CASCADE v0.9.3 i 4)
« Odpowiedź #256 dnia: 23 Marzec 2017, 20:36:49 »
U mnie jest ft232rl

Panie kosmos windows 10 na pewno nie ma tu nic do rzeczy że nie mogę się połączyć pytam bo chce spróbować spod win95

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #257 dnia: 23 Marzec 2017, 20:49:13 »
Kolega ziutek też ma ten system i u Niego działa.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 23 Marzec 2017, 20:53:12 »
ok to jeśli wykluczyć system to zostaną sterowniki usb i same ustawienia portu do sprawdzenia i przetestowania . Czy ktoś może potwierdzić ze wrzucone przeze mnie zdjęcia przedstawiają odpowiedni interfejs bo z tego co widziałem na allegro są takie same

Offline bolo

• Giełda
« Odpowiedź #259 dnia: 25 Marzec 2017, 11:48:44 »
Dzięki panowie. Kabel ten, co wcześniej podawany - VAG KKL PL USB FTDI 232 RL ALLEGRO
Piny zlutowane wg instrukcji. Nie połączył się najpierw, ale nie było sterowników FTDI. Po ściągnięciu i zainstalowaniu - działa!

Ale to koniec euforii. Da się błędy odczytać jednoznacznie? Wrzucę screen, może ktoś poratuje gdzie i jak to rozczytać? Google średnio mi pomagają jednoznacznie stwierdzić co jest.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #260 dnia: 25 Marzec 2017, 12:11:13 »
Od post#4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=255

Dyskusja o usterkach i błędach prowadzimy już w odpowiednik dziale http://hyundaiklub.pl/forum/viewforum.php?f=31

Z tych błędów pierwszy i trzeci nie występują w silniku G4JP ze względu na brak EGR  i MAF oraz Bank2 który dotyczy silnika 6 cylindrowego.

Drugi także bo przypisany jest do ASB, a w profilu masz MT.
.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 25 Marzec 2017, 14:41:14 »
Cytat: demolek
^^^ właśni esie zastanawiam który kabel zakupić - są dwa rodzaje chipów :
Obrazek

Dziś walczyłem 30 min z kablem z różnymi prędkościami sterownikami ftdi ale nic to nie dało brak połączenia . Poprosiłem nawet kolege z vw sharanem z 99 roku aby podjechał i programami typu vag 2,5 4,5 też nie udało mi się połączyć wiec chyba cały kabel jest uszkodzony . PS czy ta zielona dioda która jest na kablu powinna się kiedyś zapalać ?

[ Dodano: 2017-03-26, 11:00 ]
Z informacji na dziś dowiedziałem się ze kabel nie działa z dislami z grupy VW no ręce opadają taka ściema . Nie polecam zakupów takich kabli na ali bo potem to można mieć żal do siebie . Czy ktoś zna może jakiś sposób aby sprawdzić czy to ...... działa ?

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #262 dnia: 26 Marzec 2017, 13:28:31 »
Dioda jak najbardziej powinna się zapalić po włożeniu wtyczki do gniazda ODBII.

Użytkuję kabelek z chipem PIC18F258. Działa, ale niezbyt stabilnie - po kilku minutach połączenie jest zrywane. Do przeczytania kodów błędów i kasowania wystarczy, ale dłuższy monitoring parametrów jest  uciążliwy.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 26 Marzec 2017, 14:29:49 »
No to 3 dni zmarnowałem na bubla . Tak właśnie mnie dziwiło jest dioda a nie świeci . Mi by parę minut wystarczyło  muszę się dostać do poduszek i układu zajmującego się pasami bo mryga cały czas mi ikona pasażera jak jadę strasznie to irytujące
pozdrawiam

Zamówiłem dziś  .link do allegro  teraz z polski . Jak wspominał przedmówca dioda działa po podłączaniu potwierdził sprzedawca . A z chińczykiem przepychanka wg niego jak kabel w usb działa a ja mam złe ECU bo 1.4 wspiera
VAG-EDC16X
VAG-ME7.1.1/7.5/7.8
Porsche 5.2/ 7.8
i dlatego nie działa również w sharanie 1.9 td z 99 roku i Hyundaiu nie wspominając

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #264 dnia: 28 Marzec 2017, 20:21:08 »
GrzegorzK.
Ja mam jakiś kabelek, który kupiłem za niewielkie pieniądze na alledrogo. O dziwo dostałem z nim tę samą cascadę, chociaż miała być po polsku to nie była. Mam win10 i spokojnie mi pracuje. Kabelek po włożeniu do interfejsu zapala diodkę. Nie przerabiałem kabla bo mam naklejkę gwarancyjną. Kupiłem w Polsce a nie z Chin. Szkoda, że nikt nie dał instrukcji obsługi do programu, bo zmarnowałem trochę czasu nad próbą skasowania błędu. Poza tym bez przeróbek czyta parametry pracy silnika i błędy check. Czyli to co jest na pinie 7. Próba połączenia z czymś na pinie 8 (ABS) spełzła na niczym. Innych prób nie podejmowałem, by niczego nie spinkolić. Pojazdy diagnozowane: Getz 1.1 (2003r) i Elantra 1.6 PB (2001r.) Z oboma łączył bez problemu.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 28 Marzec 2017, 21:28:44 »
Cytat: "RaulC"
GrzegorzK.
Ja mam jakiś kabelek, który kupiłem za niewielkie pieniądze na alledrogo.

Domyślam się że kupiłeś najprostszy vag kline za 30 pare pln . Mi dziś przyleciał nowy k+can link do kabla . Podłączam po usb patrze ftdi dioda pali się na czerwono uśmiech na twarzy biegnę do auta podłączam i nic brak połączenia .... firewall wyłączony Windows defender wyłączony porty 19tys 56tys 115tys grochem o ściane . Próbowałem ze strony viakena obd tester prosty program ale też nic nie pokazuje ( port ustawiony pisze na klawiaturze i nic  ) . próbowałem VAG-COM ale w teście pokazuje tylko port ok a interfejs nie wykryto . Zaczynam myśleć że laptop ma jakąś blokada ale jest obd2 w aucie dziabnięte co ciekawe po elm327 się łącze

[ Dodano: 2017-03-28, 22:05 ]
Gdyby ktoś potrzebował wrzucam  do cascade 0.9.3  link z dużą bazą romów
azja europa hyundai kia korea usa . Ciekawe czy działa to po vagu wszystko ?

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #266 dnia: 29 Marzec 2017, 00:09:30 »
Dioda powinna się palić po podłączeniu do auta a nie kompa. Mam kabel na USB i win10. Wyłączyłem tylko antywirusa. Co też radzę. OBD w autku jest ok skoro po elmie się łączysz. Oprócz ustawienia portu 115200 musisz ustawić w opcjach zaawansowanych przerwanie na 1. Standardowo jest 10 lub 15. Bez tego nie połączy. Do tego musisz ściągnąć z neta drivery do kabla. Bez tego też nie pójdzie. Samo ustawienie portu nie wystarcza. Muszą być drivery. ELM jest na plug&play. Sam się instaluje sterownik. Wszystko inne trzeba samemu.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: 29 Marzec 2017, 08:08:42 »
Cytat: "RaulC"
Dioda powinna się palić po podłączeniu do auta a nie kompa.

Co ciekawe to samo powiedział mi sprzedawca zanim go kupiłem . Poprosiłem go o sprawdzenie przez telefon przed zakupem . No mam teraz 2 kable jeden w którym dioda nie świeci nigdy i drugi co świeci na czerwono a po podłączaniu do auta dalej czerwona i czasami mrygnie na zielono przy próbie połączenia . Kable wykrywają się same w win10 sterowniki oczywiście pobrane ustawienia portów obowiązkowo . No trzeba mieć chyba pecha aby kupić 2 padnięte kable dziś wieczorem sprawdzę jeszcze w innej kia aby wykluczyc obd a jutro jakiś WV

[ Dodano: 2017-03-29, 11:03 ]
Chińczyk w końcu uwierzył że jego kabel nie działa ( brak świecącej diody po podłączeniu) 8 zdjęć :). A kabel z polski dostałem zły vag 3.6 telefonicznie ustaliłem ze sprzedawcą że vag 1.4 nie powinien świecić się po podłączeniu w usb tylko w aucie . Tak wiec czekam na 3 kabel i podkreślam niech nikt nie kupuje vag 3.6 nie działa sam sprzedawca mówi ze on jest w środku na innych podzespołach mimo ze ftdi.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #268 dnia: 29 Marzec 2017, 14:09:01 »
GrzegorzK, jak widać na Twoim przykładzie nie trzeba przepłacać. Dobrze, że Chińczyk kaskę odda. Szkoda tylko tego vag 3.6, ale kupując przez net masz 14 dni na odstąpienie od umowy i kabel możesz zwrócić, niestety ponosząc koszty przesyłki 2 razy co nie zawsze się opłaca.
Ale miałem rację, że port OBD w aucie jest ok skoro z elmem łączy bez problemu.

Prośba: jak ustawić program by pokazywał czasy wtrysków w elantrze? Mam praktycznie wszystko na off a nie chcę włączyć jakiejś funkcji i spinkolić auto.
O dziwo w gacku sam pokazuje czasy na poszczególnych wtryskiwaczach.

Offline kafi44

• HKP
  • **
« Odpowiedź #269 dnia: 30 Marzec 2017, 12:39:59 »
Mam takie troche naiwne pytanie, wybaczcie. Czy jest mozliwosc uszkodzenia komputera w aucie przy podpieciu nieodpowiedniego kabla ( np piny beda nie tak jak powinny byc do tego modelu auta)? Mam kabelek viakena ktorym spokojnie sobie diagnozuje octavie z 2003r i mam pewne obawy przed podlaczeniem go pod prawie nowego hyundaia.