Forum > Accent
Pełna diagnostyka samochodów marki Hyundai emulator Hi-scan
kedar33:
"czy problemem w tej sytuacji może być to że chip w moim kabelku ma końcówkę BL zamiast RL?"
To nie ma znaczenia dla problemu. 232R to nowsza wersja tego układu, prostsza w zastosowaniu dla konstruktora. Dla użytkowników bez znaczenia, działanie takie samo.
Sprawdź czy "w międzyczasie" nie zmienia Ci parametrów w ustawieniu portu. Na początku połączył się, czyli sprzętowo komunikacja jest możliwa.
andrzej351:
witam ponownie!dzięki za odpowiedź.
sytuacja wygląda następująco...
wymieniłem uszkodzony czujnik i oczywiście chciałem wykasować błąd.po podpięciu kompa połączyłem się (tylko w ustawieniu KAN ) z ecu Tuska,niestety błędów żadnych nie znaleziono.przy próbie kasowania błędów po około minucie pojawiał się błąd połączenia.
mimo to coś chyba udało się zrobić gdyż żółta kontrolka zgasła :-D .
dodam że w prawym dolnym okienku zamiast numeru chipa pojawił się napis "serial".
sam nie wiem czy poszukać inny interface,bo na tym nic więcej chyba nie uda się zdziałać...
--- Cytat: "kedar33" ---
Sprawdź czy "w międzyczasie" nie zmienia Ci parametrów w ustawieniu portu. Na początku połączył się, czyli sprzętowo komunikacja jest możliwa.
--- Koniec cytatu ---
jakie powinny być parametry wyjściowe tegoż portu?
kedar33:
parametry są opisane na początku strony. Zaczyna się od „podłącz interfejs do komputera ..." ;-) .
Miałem podobnie przy komunikacji z poduchami. Połączenie, ale bez komunikacji na poziomie odczytu błędów. Kasowanie błędów działało. Po wyjściu z programu i ponownym wejściu, połączenie zostało nawiązane i mogłem wejść w głębsze menu. Też mam interfejs używany wcześniej z Fiatecuscanem. Rozlutowałem tylko "fiatowskie" połączenia i zostawiłem 3 by hyundai czyli K+ABS+BAG.
balldome:
Próbował już ktoś podłączyć ten kabel w aucie z 2011 roku lub nowszego?
Tekkenmoor:
Pożyczyłem od znajomego nowy interfejs na chipie FT231X. Jako że interfejs nie jest mój, toteż go nie przerabiałem i mogłem sprawdzić jedynie komunikację z silnikiem. Sytuacja jest podobna, to znaczy też wywala problem z komunikacją.
Nawigacja
[#] Następna strona