Forum > Lantra
pedał hamulca - regulacja
wtom:
jutro ci podeśłę, czujnik jest zapewne od stopu :mrgreen:
Złośnik:
Wlaśnie taks ię przyglądałem id ziwne to by było gdyż on i bloku pedał zeby nie poszedł za wysoko i jednocześnie jeśli by byl od stopu to by był zblizeniowy że w miarę oddalania powinien zaświecić się tylko, ze taki czujnik w momencie utraty kontaktu z metalowym elementem przewodzącym (tutaj - ramię pedału) automatycznie zaczyna działać, natomiast by stop się załaczył pedał musi być już wciśnięty na pewną głebokość i już dawno stracić kontakt z tym czujnikiem.
Czujnik jest dwuprzewodowy. Dwa zielone przewody od niego odchodzą.
/A za fotki - dzięki./
Co do tego że się pytam o takie rzeczy, cóż ja się wypowiadam na tematy, które zbadałem w życiu i z jakimi miałem styczność i wiem co i jak sam roozwiązałem. Niestety niektórych rzeczy (z racji tego, że najczesciej nie było po co) nie ruszałem - więc niewiem co i jak.
Ale - mechanikiem nie ejstem więc większość rzeczy po omacku badam....
wtom:
nie mam ze soba dokumentacji bo w robocie gniję :mrgreen: , ale na rysunkach ten niby czujnik którym regulowałeś to jest śruba z przeciwnakrętką do ustalania wysokości pedału. druga śruba w formie nakrętki jest na końcu bolca (trzpienia którego pedał wciska do serwa), ta nakrętka wydłuża/skraca trzpien i w ten sposób reguluje luz pedału. czasami były stosowane czujniki hamulca potrzebne dla skrzyni automatycznej (informujące o wciśniętym hamulcu) ale czy w hundaiu? nie wiem.
Złośnik:
Jasne, ale na końcu tej śruby jest czujnik i to z jego korpusu wylazi ta śruba. Odchodzą od niego dwa przewody i idą do umieszczonej nieopodal wtyczki pod deską rozdzielczą.
Sama śruba to to nie jest.
Co do tej nakrętki na trzpieniu - już się zorientowałem w serwisówce :) Dzięki :)
Złośnik:
Cholercia, niewiem co w tej serwisówce nawypisywali ale.
Pedał sprzęgła mam nie ruszany a max. jego wysokość to jest 140mm tak jak hamulca a nie 190mm jak w serwisówce.
Czyżby zwariowali ?
Nawigacja
[#] Następna strona