Autor Wątek: Pony 91'  (Przeczytany 10344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MateuszPony'91

• Gość
Pony 91'
« dnia: 23 Sierpień 2014, 01:02:18 »
Witam

W moim Ponym 1991 - 1300poj. pojawiły się problemy przy odpalaniu, tzn. pojawia się zgrzyt przy próbie uruchomienia silnika, nie za każdym razem ale jest.
Co to może być? wyrobiona stacyjka, może gdzieś nie zwiera? rozrusznik był robiony, nie mam pomysłów na diagnozę. Może ktoś już coś takiego miał, poniżej umieszczam fragment przedstawiający owy problem:

Offline Timon

• Giełda
Pony 91'
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2014, 01:07:08 »
Brzmi to trochę jakby rozrusznik kręcił, a auto nie odpalało. Jeśli tak się dzieje to problem albo z mieszanką albo z iskrą. Jeśli problem tylko przy odpalaniu to ja szukałbym problemu w instalacji elektrycznej. Masz iskrę na świecach? Kiedy osatnio je wymieniałeś? Kable ok (spryskaj wodą zraszaczem, takim jak np z płynem do mycia szyb i zobacz czy nie przeskakują iskry po izolacji kabli)? Kopułka aparatu zapłonowego?

MateuszPony'91

• Gość
Pony 91'
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2014, 15:14:33 »
Problem występuje tylko przy odpalaniu, niedawno miałem też dwa przypadki (obecnie ustał) że po ostrzejszej jeździe samochodem załączał mi się podczas jazdy rozrusznik, po wyjęciu kluczyka dalej pracował, dopiero grzmotnięcie w niego kluczem powodowało rozłączenie i wszystko powracało do normy.

W samochodzie jest też mocno wyrobiona stacyjka, dwa pierwsze ruchy kluczykiem do załączenia stacyjki zostały na kluczyku ,a etap III odpalanie został przeniesiony osobno na guzik, ale problem nie ustał, myślę że stacyjkę mogę wykluczyć jako winowajcę?

Kopułka była niedawno wymieniana, świece też są ok, kable muszę sprawdzić. Rozumiem że należało by również sprawdzić ciągłość instalacji STACYJKA > ROZRUSZNIK ?

Offline Timon

• Giełda
Pony 91'
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpień 2014, 10:24:03 »
Wieczorem wrzucę tutaj schemat jak sprawdzić stacyjkę. Potrzebny do tego jest miernik uniwersalny, godzinka czasu, śrubokręt i trochę motywacji. W ten sposób wykluczysz stacyjkę jako winowajcę (lub będziesz wiedział, że to jej wina).

Offline kadafi

• Giełda
Pony 91'
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpień 2014, 19:53:54 »
Cytat: "MateuszPony'91"
dopiero grzmotnięcie w niego kluczem powodowało rozłączenie

Rozrusznik do przeglądu z naciskiem na bendix, elektromagnes - mimo że był robiony.
Ani kable WN, kopułka, świece, paliwo.... nie powodują takiego dzwięku  :-)
Ale silnik odpala za każdym razem?

MateuszPony'91

• Gość
Pony 91'
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpień 2014, 22:46:07 »
Odpala zawsze tylko trzeba trafić na turę żeby nie charczał.
Tylko czy uszkodzony bendix może powodować samoistne uruchomienie rozrusznika podczas jazdy?

Offline Timon

• Giełda
Pony 91'
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpień 2014, 22:59:49 »
Sprawdź jak masz podpięty ten przycisk, o którym mówiłeś - może na jakichś wybojach kabelki od niego robią zwarcie. W linku poniżej masz instrukcje - pdfa jak sprawdzić stacyjkę (str 18). Da się to zrobić bez ściągania kierownicy, bo kiedyś tak robiłem. Ściąga się osłonę od dołu tak by dostać się do kostki od stacyjki. Kluczykiem przełączasz pozycje stacyjki i sprawdzasz miernikiem czy odpowiednie piny kostki są zwarte, a inne nie są.

http://hostuje.net/file.php?id=0cae789e2f1fa463715eff1cdf32af2b

MateuszPony'91

• Gość
Pony 91'
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpień 2014, 12:27:44 »
Dzięki za link.
Co do tego przycisku to został on założony tylko dla tego iż stacyjka jest mocno wyrobiona i przez to miałem podejrzenia że ona wariuje, dlatego ostatni etap "odpalanie" w którym załącza się rozrusznik został przeniesiony na guzik, ale nic się nie zmieniło i dalej charczy, więc myślę że stacyjka nie jest tu winowajcą ale dla świętego spokoju sprawdzę ją na pinach tak jak mówisz

mario147

• Gość
Pony 91'
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Październik 2015, 09:41:24 »
Witam.

Prosiłbym o podanie na forum raz jeszcze linku do instrukcji sprawdzenia stacyjki w Ponym
ten zamieszczony na stronie już wygasł.

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
Pony 91'
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Październik 2015, 19:12:07 »
Myślałem raczej o takim sprawdzeniu http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7097

Jeśli chodzi o to co wygasło to 18 strona działu "Body Electrical System" http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=5