Autor Wątek: [Sonata EF] Ciężkie powietrze z nawiewu  (Przeczytany 3544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kylo80

• Gość
[Sonata EF] Ciężkie powietrze z nawiewu
« dnia: 19 Sierpień 2014, 20:39:57 »
Witam.
Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć, co mogę zrobić by pozbyć się ciężkiego powietrza w aucie?
Wydaje mi się, że nie chodzi tu o czyszczenie klimatyzacji, gdyż robiłem to ostatnio dwa razy w odstępie dwutygodniowym. Problem polega na tym, że po wyłączeniu klimatyzacji, czyli przy działaniu tylko nawiewu odczuwa się zmianę świeżości powietrza w aucie. Powietrze staje się ciężkie, nieświeże, czuję wilgoć. Mam wrażenie, że na zewnątrz pada deszcz pomimo dobrej pogody.
Początkowo myślałem, że dwukrotne czyszczenie ozonem zostało przeprowadzone niewłaściwie, dlatego kupiłem w aerozolu preparat bakteriobójczy i zgodnie z instrukcją przeprowadziłem zabieg czyszczenia. Wymieniłem również filtr kabinowy pomimo tego, że był wymieniony niedawno.
Niestety, ten zabiegł pomógł, ale jakby na krótko. Cały czas jest uczucie wilgoci w aucie. Sprawdziłem dywaniki i są suche, w drzwiach wszystkie odpływy są drożne i nic nie wskazuje na to, żeby gdzieś zbierała się woda.
Czego może być to problem? Czy ktoś jest mi w stanie pomóc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpień 2014, 20:51:29 »
W Santa Fe tego nie mam,ale w ciężarowym Volvo to porażka.Nie daj Boże wyłączyć klimę i zaraz po tym zatrzymać się np na światłach.Sauna,zaparowane szyby,jak by mnie ktoś zamknął w zmywarce do naczyń.Serwis Volvo twierdzi że to normalne.Dobra klima prawie zamraża chłodniczkę.Po wyłączeniu na chłodniczce zbiera się tyle wody jak w wannie.To wszystko wdmuchujesz do kabiny.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpień 2014, 20:54:26 »
Czy odpływ kondensatu na zewnątrz samochodu jest drożny?

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:22:10 »
Dziękuję, za szybkie odpowiedzi.
Szczerze mówiąc kosmos2011 dawno nie widziałem wypływu kondensatu spod auta, a może nie zwróciłem uwagi.
jak mogę to sprawdzić? Czy wystarczy obserwować takowy wyciek, czy jest może inny sposób?

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:24:57 »
Przy włączonej klimie na postoju,powinieneś mieć kałużę wody pod autem.Chłodniczki znajdują się w okolicach przedniej szyby,więc patrz po prawej stronie,pomiędzy kołem a drzwiami.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:30:25 »
Najlepiej by było dmuchnąć powietrzem przez końcówkę tej rurki w kierunku do kabiny (wcześniej można wyjąć filtr kabinowy)

kylo80

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:52:39 »
Dziękuję za odpowiedzi. Na razie sprawdze na postoju czy coś bedzie, a jak nie to w wolnej chwili dmuchne sprężarka w opisane miejsce:) Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-02-09, 04:07 ]
Witam ponownie.
Niestety pomimo licznych prób poradzenia sobie z wilgocią i ciężkim powietrzem przy wyłączonej klimatyzacji nie udało mi się rozwiązać problemu. Sprawdziłem droznosc odpływu kamerą inspekcyjna i okazuje sie być w pożądku(tak myślę, chyba że znalazłem jakis inny odpływ w komorze silnika na wysokości schowka).
Moje pytanie jest czy moze być uszkodzone sterowanie obiegiem powietrza? Jeżeli w tym modelu jest sterowanie elektroniczne to pewnie jest silnik odpowiedzialny za zamykanie i otwieranie obiegu.
Czy taka teoria jest sensowna w moim przypadku?