Autor Wątek: [Santa Fe SM] Olej do dyfra z lsd  (Przeczytany 16967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ololysy

• Giełda
[Santa Fe SM] Olej do dyfra z lsd
« dnia: 19 Sierpień 2014, 16:20:28 »
Witam. Znowu zwracam głowę. Czy ktoś ma wiedzę jaki olej lać do tego dyfra??? robiłem wymianę zalałem mobilube  Syn LS 75W90. Teoretycznie lepszy niż 80W90. W innym temacie pisałem o hałasie z dyfra. Przy skręcie i jeździe po okręgu są drżenia i stuki. Gdzieś wyczytałem ze olej może byc do d..py. Co Wy na to???

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpień 2014, 17:55:27 »
Castrol Syntrax Limited Slip 75W140,taki dali mi w Fox Rzeszow ten o ktorym piszesz jest do zwyklego mostu

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:42:48 »
Ciekawe że w żadnej instrukcji santa fe nie jest to ujęte. Tylko zwykły 80W90. Do dupy te instrukcje...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2014, 21:57:41 »
Co kolega taki nerwowy dzisiaj, a nie można było napisać że ta instrukcja jest mało precyzyjna i olej gorszej jakości.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2014, 05:21:54 »
A nerwowy... bo strasznie nie lubię jak coś jest nie tak jak ma być. Szczególnie że dopiero poznaję ten wóz, więc na wszystkie anomalia reaguję wręcz alergicznie. A o konieczności ponownej wymiany i kosztach nie wspomnę. Nic to....ważne żeby pomogło i było wszystko ok.!!! Dzięki za wsparcie i wyrozumiałość dla żółtodzioba!

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2014, 06:51:16 »
To co wychodzi że 80w90 sie nie nadaje? To co lejecie do naszych santa fe?

Offline dziki1971

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2014, 08:17:35 »
Jak napisalem wyzej ten olej jest zalecany do tylnego mostu z LSD,ten o ktorym piszesz moze byc do przekładni przedniej gdzie sie miesci chyba 0,8 l, do tyłu 1,1l,w instrukcji niema napisane jaki olej ma byc do mostu tylnego z lsd

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2014, 21:46:03 »
Witam. Kosmos I Dziki dziękuję za info. Wymieniłem dzisiaj olej na taki jak sugerowaliście. Wygląda na to że jest ok. Jutro jeszcze sprawdzę dokładnie, ale na pierwszy rzut ucha wszystko jest ok. Dzięki!!!

[ Dodano: 2014-08-21, 21:34 ]
Castrol Syntrax Limited Slip 75W140

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrzesień 2014, 19:44:29 »
Witam kolegów!Pozwolę sobie odświeżyć temat,bo też mam w tej sprawie dylemat.Ponad rok temu zleciłem wymianę olejów w napędzie 4x4 w ASO Hyundai.Czekając na wymianę słyszałem rozmowę  doradcy serwisowego z działem części,gdzie zastanawiali się jaki do Santa Fe podchodzi olej-czy 75W90,czy 80W90.Wymienili a ja jeżdżę sobie ponad rok(zrobiłem kilkanaście tysięcy km i wszystko dobrze).Kilka dni temu dzięki pomocy kolegi kosmos2011 zdekodowałem sobie vin i okazało się,że mam LSD w tylnym moście.Wcześniej tego nie sprawdzałem.No i teraz nie wiem,co ja biedny pocznę :cry: W zasadzie wygląda na to,że wlali zły olej,ale...instrukcja do Santa Fe SM przewiduje do tylnego mostu wyłącznie olej 80W90.Nie ma rozróżnienia,że bez LSD olej X,a z LSD olej Y.Więc jadę do ASO i mówię,że wlali mi zły olej ;-) ,a oni na to,że wlali taki,jak instrukcja pisze i że jak chcę,to wleją mi inny,ale na moją odpowiedzialność.Oni umywają ręce.Jak coś nawali,to nie biorą odpowiedzialności.Dzwonię więc do pięciu ASO w kilku miastach w Polsce i tam ta sama historia: Hyundai przewiduje do tylnego mostu wyłącznie olej 80W90.Wleją inny,jesli klient podpisze,że to na jego wyraźne życzenie.Jeden mistrz serwisu jak mu trochę marudziłem,to powiedział mi tak:"Chyba producent wie najlepiej jaki mechanizm zastosował i jaki olej do niego należy wlewać".Nie miałem na to odpowiedzi :-? Pojechałem też do Fox-a Rzeszów i tam miły pan pozwolił mi zajrzeć do serwisowego oprogramowania Hyundai'a gdzie stało jak wół,że powinien być olej 80W90.Powiem wam,że pierwszy raz mam podobny problem,że nie wiem co robić z tym olejem.Czy ktoś może podrzucić jakiś dokument serwisowy,fabryczny Hyundai'a w którym producent zaleca do LSD olej 75W140?Tak,żeby raz na zawsze rozwiać wątpliwości. :?:

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrzesień 2014, 20:13:18 »
Tak jak już pisałem, po wymianie oleju na zwykły choć również do mostów z lsd dochodziły mi z tylnego mostu dziwne odgłosy, jakbym wrzucił śruty do młynka. Szczególnie nasilały się podczas skrętów jadąc do przodu i do tyłu. Później wlałem tego castrola i wszystko jak ręką odjął. Co do serwisu i instrukcji nie byłbym taki pewny. kilka różnych już przerabiałem w różnych samochodach i szału nie było. Poza tym most z lsd to chyba niezbyt często spotykana sprawa, pewnie jakaś wersja przejściowa, a instrukcja jest z początku produkcji samochodu. Nie wiadomo czy była kiedykolwiek aktualizowana. Jak do tej pory to forum jak i kilka innych, z których korzystałem, to kopalnia wiedzy o jakiej się servisom nie śniło. Pozdro

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrzesień 2014, 20:54:40 »
ololysy-o.k,może instrukcja papierowa faktycznie nie nadąża za rozwojem auta,to jestem w stanie zrozumieć,ale oprogramowanie serwisowe w autoryzowanych serwisach też nic nie mówi o konieczności zastosowania oleju 75W140.Jakoś ciężko sobie wyobrazić sytuację,że ASO mają złe instrukcje serwisowe,mechanicy wlewają zły olej do mostów,potem klienci wracają do serwisów z uszkodzonymi mechanizmami i reklamacją a ASO muszą to wszystko naprawiać na swój koszt :shock: Zamiast wlać właściwy olej :?: To się nie trzyma kupy...Chciałbym dojść do sedna tej sprawy,bo temat LSD jest w dalszym ciągu jakąś zagadką,mimo,że Santa Fe SM to stary model i po tylu latach nie powinno być wątpliwości.A są :-?

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Wrzesień 2014, 06:41:24 »
Przeglądałem instrukcję do terracana i tam już różnicuje się owe mosty. Jak czytałeś cały temat to wiesz że to przerabiałem. Nie wiem co Ci odpowiedzieć... U mnie sprawdził się ten lepszy klasowo olej.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Wrzesień 2014, 09:03:49 »
Ja też widziałem tę instrukcję do Terracana. No ale to jednak zupełnie inny samochód. Cóż, jeśli nikt nie znajdzie i nie wrzuci skanu jakiegoś fabrycznego zalecenia Hyundaia do zalania mostu z LSD olejem 75W140, to ja zostaję przy tym co jest.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Wrzesień 2014, 11:37:16 »
Daj znać jak po wymianie...