Witam kolegów!Pozwolę sobie odświeżyć temat,bo też mam w tej sprawie dylemat.Ponad rok temu zleciłem wymianę olejów w napędzie 4x4 w ASO Hyundai.Czekając na wymianę słyszałem rozmowę doradcy serwisowego z działem części,gdzie zastanawiali się jaki do Santa Fe podchodzi olej-czy 75W90,czy 80W90.Wymienili a ja jeżdżę sobie ponad rok(zrobiłem kilkanaście tysięcy km i wszystko dobrze).Kilka dni temu dzięki pomocy kolegi kosmos2011 zdekodowałem sobie vin i okazało się,że mam LSD w tylnym moście.Wcześniej tego nie sprawdzałem.No i teraz nie wiem,co ja biedny pocznę :cry: W zasadzie wygląda na to,że wlali zły olej,ale...instrukcja do Santa Fe SM przewiduje do tylnego mostu wyłącznie olej 80W90.Nie ma rozróżnienia,że bez LSD olej X,a z LSD olej Y.Więc jadę do ASO i mówię,że wlali mi zły olej ;-) ,a oni na to,że wlali taki,jak instrukcja pisze i że jak chcę,to wleją mi inny,ale na moją odpowiedzialność.Oni umywają ręce.Jak coś nawali,to nie biorą odpowiedzialności.Dzwonię więc do pięciu ASO w kilku miastach w Polsce i tam ta sama historia: Hyundai przewiduje do tylnego mostu wyłącznie olej 80W90.Wleją inny,jesli klient podpisze,że to na jego wyraźne życzenie.Jeden mistrz serwisu jak mu trochę marudziłem,to powiedział mi tak:"Chyba producent wie najlepiej jaki mechanizm zastosował i jaki olej do niego należy wlewać".Nie miałem na to odpowiedzi :-? Pojechałem też do Fox-a Rzeszów i tam miły pan pozwolił mi zajrzeć do serwisowego oprogramowania Hyundai'a gdzie stało jak wół,że powinien być olej 80W90.Powiem wam,że pierwszy raz mam podobny problem,że nie wiem co robić z tym olejem.Czy ktoś może podrzucić jakiś dokument serwisowy,fabryczny Hyundai'a w którym producent zaleca do LSD olej 75W140?Tak,żeby raz na zawsze rozwiać wątpliwości. :?: