Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Podgrzewacz płynu chłodniczego.

<< < (2/4) > >>

vanhelsing:
Koledzy, mam ten podgrzewacz. To fajne rozwiązanie przy temperaturach np.0 do-5, bo płyn dosyć szybko się podgrzewa ale nie o to mi chodzi. Nawet z tym podgrzewaczem przy minus 20 nagrzewanie do temperatury roboczej trwa długo. Poza tym to urządzenie pobiera sporo prądu i przy krótkich dystansach potrafi w szybkim tempie rozładować akumulator. Nie zapominajmy że włączają się też inne odbiorniki np. Podgrzewacz paliwa,światła itp. Wiem, że Webasto byłoby najlepsze ale montaż kosztuje około 4000 za nowe lub 3000 za używane. To dla mnie za wiele. Jedyna alternatywa to grzałka elektryczna z zasilaniem zewnętrznym z gniazdka i szukam osób które mogłyby powiedzieć coś na ten temat.

brave:
Witam mam pytanko w jakiej sytuacji powinien włączyć sie ten podgrzewacz płynu? czy o tym decyduje komputer i po iluś tam stopniach na minusie podgrzewacz sie włącza a później wyłącza? czy to działa z jakimś przyciskiem może podgrzewanie szyb i lusterek?  jest jakiś przekaźnik od tego podgrzewacza? bo przepatrzyłem wszystkie bezpieczniki i wszystkie dobre świece ok grzeją jak się im poda napięcie bezpośrednio z aku. a tak same z siebie to nie chcą się włączyć- brak napięcia mimo mrozów (-14) jakie obecnie sa. pomorze mi ktoś zglebić ten temat? 8-)

vanhelsing:
Podgrzewacz płynu nie ma osobnego fizycznego włącznika. Włącza go elektronika ale nie wiem czy załączaniem steruje czujnik temperatury zewnętrznej czy czujnik temperatury płynu. Wyłącza się również sam. Najlepiej widać działanie tego podgrzewacza jak się ma elektroniczny wskaźnik napięcia/ładowania taki do gniazda zapalniczki.

kosmos2011:

brave:
ten 3 przekaźnik obok tych od podgrzewacza płynu jest od podgrzewacza paliwa przy filtrze? on tez może nie działać?
jutro posprawdzam jeszcze raz te bezpieczniki od ecu i te przekaźniki i zobacze. ale dalej nie rozumie z jakiego czujnika to sa pobierane dane o tym czy włączyć czy nie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej