Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Podgrzewacz płynu chłodniczego.

(1/4) > >>

vanhelsing:
W zimie często bywam w górach i samochód stoi wtedy pod chmurką.Temperatura nierzadko jest w granicach-20 do nawet -30.W związku z tym chciałbym ulżyć mojemu Santa Fe(SM,2.0 CRDI) i założyć grzałkę/podgrzewacz płynu chłodniczego.Chodzi o to,żeby łatwo odpalić ciepły silnik i przy okazji od razu mieć ciepły nadmuch do środka.Szukałem w sieci i lider w produkcji takich urządzeń-firma Defa ma do Santa Fe tylko grzałkę oleju,a to mi nie odpowiada.W sieci jest kilka uniwersalnych grzałek: grawitacyjne a nawet z pomocniczą pompką wymuszającą obieg płynu.Czy ktoś z kolegów posiada taki sprzęt i może coś doradzić,podrzucić link do zakładu montującego lub jakiejś dyskusji lub forum.Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc w temacie,bo np.Webasto to zbyt duży wydatek moim zdaniem i chciałbym się zmieścić w max.kilkuset zł z montażem.

Arni71:
Musiałbyś szukać podgrzewania typu Webasto ale silnika, takie rozwiązanie stosuje/stosowało Volvo w np: V70/XC70 - kiedyś chciałem kupić w/w i dużo czytałem na jego temat i zwróciłem uwagę na to że Webasto  może być stosowane dwojako, ogrzewanie kabiny  i/lub ogrzewanie silnika

DriverOpolskie:
Takie rozwiązania mamy w ciężarówkach. Ogrzewanie "suche",ogrzewa tylko kabinę. Ogrzewanie "mokre",podgrzewa kabinę,ale też silnik. Nie przepadamy za "mokrymi" ogrzewaniami,gdyż zużywają od cholery prądu i paliwa. Oprócz pracującego ogrzewania pracuje dmuchawa i dodatkowa pompa płynu. Przy temperaturze -20 czy -30 chyba mało prądu zostanie na rozruch. Stojąc pod domem,mając dostęp do prostownika "mokre" ogrzewanie jest idealne.

kamil3239:
Kolego w Santa Fe masz już i tak dodatkowe podgrzewanie płynu chłodzącego,mój bardzo szybko się nagrzewa. Popatrz bo może masz te świece spalone, są to trzy świece wkręcone w okolicach EGR. A może coś i z tym można pokombinować żeby tam się jakoś podłączyć z jakąś grzałeczką dodatkową. A jeżeli zależy ci na ciepłym nadmuchu od razu to chyba najlepsze będzie webasto.

volcan:
Santa Fe ma wymiennik temperatury olej / płyn chłodzący (pod filtrem oleju), więc podgrzanie oleju da już jakiś efekt. Oczywiście płyn zacznie się nagrzewać od ciepłego już oleju dopiero po uruchomieniu samochodu - ale zawsze to kilka stopni więcej na starcie.

O podgrzewaniu fabryczną elektryczną grzałką (ze świecami żarowymi...) Kolega już wyżej napisał :) Dodam tylko tyle, że nie jestem co prawda pewien w 100% tej informacji, ale AFAIK niektóre wersje SM (przeznaczone na ciepłe rynki) nie miały tego podgrzewacza (a raczej miały - jednak bez zamontowanych świec) - chyba, że była to inwencja mechaników lub użytkowników tnących koszty napraw  8-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej