Autor Wątek: [Santa Fe SM] komputer pokładowy  (Przeczytany 12584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ololysy

• Giełda
[Santa Fe SM] komputer pokładowy
« dnia: 07 Sierpień 2014, 21:46:03 »
W moim niestety go nie ma... Czy ktoś próbował przełożyć zegary od takiego z komputerem??? Czy jest możliwe że będzie to działać?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpień 2014, 08:07:50 »
Ja też nie mam, ale ECU wiem, że od ECU powinien być poprowadzony kabelek. We wtyczce opisany chyba jako TRIP jesli dobrze pamietam. Gdyby dolozyc kabelek i wymienic licznik, moze by dzialalo.

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpień 2014, 17:15:16 »
Powinno wszystko śmigać. Jutro Ci to sprawdzę i dam znać dokładnie co byś nie był stratny na zegarach :) kolega wyjaśnił wyżej, potwierdzam instalacja jest pociągnięta.
Pozdrawiam
Speedy

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpień 2014, 17:25:03 »
Super. Daj znać. Im dłużej jeżdżę moim santa tym bardziej mi na nim zależy...a każdy nowy stuk lub szmer przyprawia mnie o zawał...

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Sierpień 2014, 19:05:46 »
Ciekawy temat,ale to samo lub więcej można mieć tańszym i prostszym sposobem. Kupujemy wtyczkę ELM/OBD Bluetooth i ściągamy na smartfona aplikację do obsługi takiej wtyczki. Aplikacji jest wiele,jedne lepsze,inne gorsze.Minus jest tylko jeden-wtyczka nawet w rozmiarze mini nie mieści się pod klapką i trzeba klapkę zdjąć.W każdym razie dzięki temu możemy monitorować o wiele więcej rzeczy niż z komputera pokładowego.Polecam-fajna zabawa.Koszt: wtyczka 20zł,aplikacja 0 zł. Można tylko doznać szoku,jeśli się sprawdzi np. po rozruchu w zimie spalanie chwilowe :lol:

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Sierpień 2014, 20:26:56 »
pomysł ciekawy. ale nie trawię smartfonów ;-) . W mojej pracy musiałbym wymieniać co miesiąc, a poza tym jestem staroświecki...telefon ma być do dzwonienia. Z ciekawości...skąd aplikacje? może się skuszę tylko muszę kupić smartfona... Do navi jakimś cudem nie podłączę?
A z innej beki...Gdzie serwisujesz swoje cacko? Do servisu w rzeszowie jakoś nie mam zaufania...

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpień 2014, 22:10:30 »
Ololysy,więc po kolei: smartfony są do dzwonienia :-D (między innymi  :lol: ).Skąd aplikacje? To zależy jaki masz system-każdy system ma swój "sklep" w którym znajdziesz tysiące aplikacji na każdy temat.Ściągasz za darmo w sekundę.Do navi nie musisz nic podłączać,bo navi masz za darmo w prawie każdym smartfonie.Chyba,że masz za dużo kasy i lubisz płacić,to możesz kupić aplikację navi :shock: ale to bez sensu,bo np.Yanosik jest za darmo i masz navi+cb radio, i wiele innych funkcji za free. A co do serwisowania,to ja swojego poganiam do chłopaków z Fox Rzeszów/Krasne.Jest o.k.

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpień 2014, 16:07:07 »
Kolego a o jakie zegary dokładnie Ci chodziło pod przekładkę? Wersje po FL do 2004 <-- i nizej ? Bo jeśli o takie to nie będzie działać, a jeśli o wersje po liftingu to bedzie smigać. Rozebrałem specjalnie 2 liczniki dzisiaj i w żadnym nie było kabli pod komputer, w wersji po FL jest.
Pozdrawiam

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpień 2014, 22:29:25 »
Podłączę się do dyskusji ale tylko z pytaniem o ta apkę Torque, napisz proszę Mistrzu jakie dane dokładnie wyświetla i na ile są one poprawne?

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpień 2014, 06:29:39 »
Ja ma wersję z listopada 2004 po lifcie. Obrotomierz i prędkościomierz na zewnątrz a po środku temperatura i paliwo. Z tyłu 3 kostki: 2 duże biała i czarna i jedna mała czarna.

kamil3239

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpień 2014, 17:37:17 »
No ja zamówiłem te ustrojstwo z neta, apka ściągnięta ,jak dotrze paczuszka podzielę się wiedzą ;-)

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2014, 10:48:35 »
Jeśli mogę udzielic informacji na temat torque, wprawdzie mam tucsona, ale po 2001 roku info z obd2 będą te same:
- prędkość
- spalanie średnie
- spalanie chwilowe
- temperatura wody
- kąt otwarcia przepustnicy
- kąt wyprzedzenia zapłonu
- wykresy obu lambd
- obroty silnika z dokładnością do jednostki (np. pokazuje,że na jałowym oscyluje w granicach 783 - 792)
- jakieś informację z mapsensora odnosnie powietrza
- temperatura powietrza na wlocie
i jeszcze parę rzeczy nie wiem czy potrzebnych...

Sprawdzi proszę jakie macie chwilowe podczas zatrzymywania? U mnie potrafi skoczyć do 100 litrów :)

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpień 2014, 21:37:15 »
Dzięki serdeczne za info, chyba sprawię sobie taki bajer, komp pokładowy prawie za free:)
PS a piszesz o wersji pro (moneta) czy free?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpień 2014, 07:43:06 »
Pro... Tez są free :)

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sierpień 2014, 20:23:22 »
Cytat: "Hulltay"
Podłączę się do dyskusji ale tylko z pytaniem o ta apkę Torque, napisz proszę Mistrzu jakie dane dokładnie wyświetla i na ile są one poprawne?

Sory za tak duże opoźnienia, ale nie miałem możliwości wcześniejszego odpisania. Informacji jest mało, nawet nie pokazuje poziomu paliwa, a spalaniu już nie wspominając. Jedynie to co widac na screenach z telefonu. Dostępne są informacje które widac na pierwszym screenie w formie liczb lub wykresów. Potrafi zczytać błędy (jednak nie wiem jak to wygląda bo u mnie nie mialem jeszcze żadnego).