Autor Wątek: [Santa Fe SM] Wyjący most ?  (Przeczytany 11817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Masmix

• Gość
[Santa Fe SM] Wyjący most ?
« dnia: 06 Sierpień 2014, 16:56:10 »
Od kilku miesięcy coś z tyłu huczało mi w aucie. Byłem przekonany, że to jedno z łożysk i przekładałem wymianę póki dźwięk nie był mocno denerwujący. Ostatnimi czasy wycie było już bardzo głośne. Auto poszło do znajomego mechanika wymieniłem oba tylne łożyska i niestety nadal huczy. Do tego podczas mocniejszego wciśnięcia gazu dochodzi jakiś metaliczny dźwięk. Mechanik twierdzi, że to tylny most. Czy można to naprawić/zregenerować ? Czy pozostaje tylko szukanie używki ?

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2014, 17:36:58 »
Podporę wału wymieniłeś???
To jest pierwsza rzecz jaka ja bym podejrzewał przy huczeniu.

Masmix

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2014, 20:13:06 »
Podpora była wymieniana jakiś rok temu, więc chyba to nie to.

[ Dodano: 2014-08-12, 11:39 ]
Czy ktoś ma pojecie jak znaleźć pasujący most ? Jedyne widoczne symbole na moście to LSD oraz SM 4WD 3.800 R. Pod tymi symbolami kryją się jednak na allegro dwa(?) zupełnie różne mosty:

Nie wiem czy przypadkiem nie ma jeszcze jakiś innych. Jak najpewniej znaleźć ten pasujący ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2014, 22:41:15 »
Post #4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 nikt nie widział tego co dopisałeś 12.08.2014

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4571&highlight=most

W roku 2004 (jeśli jest to prawidłowy rok produkcji) były montowane cztery modele tylnego mostu, ale 'ni ma" vinu nie ma wiedzy szklana kula rozbita.

http://hyundai.epcdata.ru/santa_fe/20872/chassis/chashka_zadnego_differenciala-5050111/differencial_vedushego_mosta-53000/

Masmix

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpień 2014, 22:59:25 »
Dzięki za pomoc. Metoda prób i błędów znalazłem prawidłowy most na Allegro. Jestem po wymianie i w końcu cisza w aucie ! Nic już nie huczy i wyje :)

swit7

• Gość
[Santa Fe SM] tylny most
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2015, 18:54:28 »
Witam
Dziwna sprawami wyszła po odebraniu samochodu od mechanika, który wymieniał rozrząd. W tylnym moście słuchać narastające buczenie, jakby metaliczny szum, coś na głos działającej przekładni. Może to elektromagnes się nie załącza lub rozłącza? Sprawdziłem hamulce, ale nie trą, sprawdziłem łożyska, ale koła sztywno się trzymają, wymieniłem oleje w napędach i podporę wału i dalej to samo. Szczególnie to słychać podczas zwalniania  no i gdy się siedzi z tyłu.
Jeżeli ktoś się z tym spotkał to proszę o pomoc
alek

Na komputerze, może nie porządnym, ale wyskoczył błąd P1726

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipiec 2015, 07:37:26 »
Może most też ci "wymienił" :) ??

swit7

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipiec 2015, 12:28:48 »
Cześć
NIe mostu nie wymieniał. Ale wymieniłem jescze raz olej w tylnym mości na 75/140 i chyba tylko łożysko jest do wymiany. Efekt jest taki, że nie chuczy jak zwalniam ale gdy przyspieszam a to są objawy łożyska. Mosty używane są już po 350 zł i tańsze, no ale zawsze używka. Najgorzej, gdzie to naprawić? ;-)

[ Dodano: 2015-07-28, 14:42 ]
Dobra Panowie i Panie

Kilka pytań zanim zacznę naprawę.
Ciągnie się i ciągnie jak ............... i pytanie pierwsze: czy tylny most lub łożysko może paść z dnia na dzień?
I drugie: czy może być przyczyna elektryczna bo elektromagnes jest podłączony kablem. Mógł bezpiecznik się przepalić lub gdzieś kabel uszkodzić i  stąd wycie?
Jeżeli ktoś może coś powiedzieć będę wdzięczny
alek

[ Dodano: 2015-08-04, 07:24 ]
Informuję, że temat wyczerpałem.
Wymieniłem łożysko w tylnym moście i problem wycia minął. Nie kupujcie mostów zanim nie sprawdzicie do końca. Koszt łożyska to około 15 zł i samemu można naprawę zrobić. Trzy śruby na wale plus zamocowanie trzpienia i czysta wymiana. Jest ono podwójnie uszczelnione więc zepsute wizualnie nie było ale pod obciążeniem-sami wiecie.

Offline Barni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2018, 00:01:28 »
Witam, kiedyś gdzieś się natknąłem na forum na film z youtube gdzie przedstawiona była wymiana łożyska w tylnym moście i nie mogę go teraz znaleźć....

Łożyska w kołach z tyłu wymienione na nowe snr i dalej coś huczy/bije. Jakbym wymieniał podporę wału to już od razu bym wymienił to łożysko w moście wraz z olejami.. bo co jeszcze innego może to być??

Santek 2.4 146km stały napęd bez LSD

Pozdrawiam

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2018, 00:09:53 »

Offline Barni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2018, 00:15:32 »
dzięki za błyskawiczną odp jednak tamten filmik co szukam był poparty przykładem santa fe bodajże rosyjski/ukraiński.

filmik chyba ten:

łożysko potrzebuje to: 5304839000 ale czy nie wystarczy jakieś dopasować jak kolega powyzej pisał?
Uszczelniacz tylnego mostu : 5305039000
co do podpory wału Febest czy NTY?: 491304A400
możliwe by krzyżak hałasował?

niech mnie ktoś poprawi jak coś źle popisałem

Offline coyote444

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marzec 2018, 21:08:22 »
A co jak mam dziwne wycie ale bardziej z przodu???Tak mi się przynajmniej wydaje bo tak jakoś bardziej z przodu słychać????do tego najbardziej uciążliwe jest między 80 a 120 wtedy się robi ciszej ale kierownica zaczyna drgać....

Offline Barni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Maj 2018, 23:23:28 »
Łożyska w kołach tył - nówki SNR - bicie nie ustało
Podpora wału nowa ORY Hyundai - bije jak biło
Oleje Motul GEARBOX 80W90 - wymiana tez nic nie dała

Była przymiarka do wymiany łożyska w tylnym moście  ale po demontażu trzpienia i uszczelniacza olejowego nie miałem pojęcia jak  wybić to stare łożysko i ostatecznie z mechanikiem zlożylismy po staremu tyle ze z nowym uszczelniaczem.

Panowie doradźcie coś bo brakuje pomysłów a kur.ca tucze ze na autostradzie to masakra jechać. co dalej??

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Maj 2018, 10:50:14 »
A krzyżak zmieniony?

Offline Barni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Maj 2018, 13:21:19 »
Krzyżak nie wykazywał żadnych luzów ani nic wg mechanika był ok.

Jakie są objawy padniętego krzyżaka?

Volcan jestem w stanie podjechać czy do Jaworzna czy też Rzeszowa byle by Ktoś mi pomógł zdiagnozować "what's the fuck going on" w tym samochodzie..