Jak w temacie. Pewnie czytaliście już że chciałem założyć do swojej lantry halogeny. Nakręcony faktem i opiniami innych kierowców że lantra posiada kompletną instalację elektryczną nawet pod to czego nie ma zająłem się tym - ale coś mnie podkusiło żeby najpierw sprawdzić czy rzeczywiście mam wtyczki pod halogeny. Naszukałem się i znalazłem jedną - szukam drugiej a tu nic - nigdzie, Wymontowałem dwa zbiorniczki, nawet pompę ABSu i nigdzie nie ma. Przewęszyłem całe wiązki w poszukiwaniu czy czasem nikt nie uciął sobie kabli i cześć - ale nie. Kompletnie nie ma tego a instalacja wygląda tak jak fabryka ją wydała w takim stanie jakim była. Zdemontowałem konsolę i szukałem wtyku do przełącznika. Nigdzie tego kompletnie nie ma, ani uciętego ani zesztukowanego. Zauważyłem ze do złączki gdzie idą przewody od wtyczki przeciwmgielnych tylnych i przełączników konsoli (awaryjne, podgrzewanie szyby) brakuje - ale fabrycznie kilku pinów - ale nie wygląda to jak fabryczna instalacja podciągnięta do wszystkiego. Podobnie ma się sprawa kontrolek zapięcia pasów - przewodów brak pod dywanikami i pod fotelami.
Chciałem zamontować tempomat - amerykańskie CRUISE. Doczytałem ze nie ma modułu i etc. Ale jak jest instalacja jak myślałęm to kilka gratów i jazda - ale gdzie tam - po pierwsze nie ma kostki w okolicach prawego kielicha którą podłączyć trzeba do silniczka tempomatu poruszającego linką. Nie mówię nawet o braku kostki do której należałoby podłączyć moduł sterujący tym tempomatem. Brakiem manetki i odpowiedniej przepustnicy która musiała mieć miejsce do zamontowania linki tempomatu - nie wspominam bo to szło dostać.
Teraz pytanie - to jak to jest z tą instalacją ? Posiadam wersję GLS. Instalację kompletną posiadały/posiadają lantry J2 ale chyba tylko te po lifcie po 99r. tak czy nie ?
W sytuacji braku tak prozaicznego elementu jak kostka do głupiego przełącznika - sprawa montażu halogenów padła bo za dużo roboty na to - głównie ze względu na to że, potrzebowałem się podpiąć pod instalację fabryczną - przepisy jakoś określają sposób montażu na warunkach możliwości włączenia tylko po włączeniu pewnych świateł chyba czy jakoś tak