Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Światła Led po włączeniu klimatyzacji gasną  (Przeczytany 11934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin

• Giełda
witam, zwracam się do was z prośbą bo nie wiem gdzie może być przyczyna, jakiś miesiąc temu kupiłem światła do jazdy dziennej magneti marelli, światła założył mi elektryk, później jak sprawdzałem założył tak jak wymaga te instrukcja, światełka chodziły wszystko dobrze do momenty włączenia klimatyzacji, kiedy włączę klimatyzacje światła gasną, nie wiem czy reklamować światła, czy jechać do elektryka? Co o tym myślicie.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 17:56:08 przez Brt »

OuTchOrN

• Gość
[Elantra XD] Światła Led po włączeniu klimatyzacji gasną
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2014, 16:53:00 »
Co znaczy podłączył je prawidłowo?
Napisz skąd światła led biorą +12V, skąd masę, skąd + po zapłonie i skąd+ ze świateł. Dodaj dodatkowo tag w nazwie tematu, jakie to auto edytując temat.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:13:12 »
dzięki kolego, ten model świateł ma tylko 3 kable, do podłączenia, i wg instrukcji tak też zostały podłączone, +12 V na plusie od akumulatora, masa na minusie od akumulatora, a ostatni kabel u mnie niebieski do kabla świateł mijania.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:17:41 »
Jakie to auto? Co to za model? weź mi podeślij model tych świateł. Bo bez schematu nie jest wstanie zrozumieć jak to działa^^
U mnie działa to tak:
4 przewody - czerwony +12 akumulator, czarny - masa, biały + od świateł mijania,  i niebieski +12 z zapłonu.
I odpalam auto zapalają się światła, w momencie kiedy zapalam światła przekaźnik dostaje 2 plus i wyłączają się.
Auto już widzę, dodałeś tag, że jest to Elantra 2005r. Podaj model jeszcze :) tych światełek ^^

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:40:07 »
model śwatełek: Magneti Marelli LPQ080 :) one mają taki " mikroukład" dlatego są trzy kabelki, który uruchamia światła dopiero po starcie silnika

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:48:55 »
Zastosowany w tym zestawie układ elektroniczny "uspienia"- STANDBY włacza reflektory DRL wraz z rozruchem pojazdu i pojawieniem sie odpowiedniej wartosci napiecia w układzie elektrycznym oraz automatycznie wyłacza swiatła dzienne po uruchomieniu przez użytkownika swiateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych.

Wytłumaczenie może być tylko jedno, musi spadać ci napięcie kiedy włączysz klimatyzację. Obciążenie silnika rośnie. Może to wina szczotek alternatora? Jednak poczekaj na opinię innych osób.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2014, 11:18:39 »
Podepnę się pod temat.
Marcin. Gdzie masz te ledy zamocowane? możesz dać zdjęcie frontu?

Do tego mam pytanie. Chcę zamontować ledy pod postojowe by się świecił tył i podświetlenie kabiny. Mogę tak zrobić, bo autko z 2001 i rejestrowane w Polsce w 2008.
Nie wiem tylko, czy jak zamontuję światła z automatycznym wyłącznikiem to czy po zapaleniu świateł mijanie nie wyłączy mi też postojowych i czy to w ogóle ma szansę zadziałać.
Pytam, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć, przy żadnym modelu. Było tylko przy okazji samodzielnego przełącznika na ten temat, ale o automacie nic.
Moje autko to ela xd

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpień 2014, 09:41:15 »
Jak chcesz mieś dzienne+ postojówki to + (zazwyczaj biały przewód) łączysz pod + z mijania.
Jak chcesz mieś same dzienne to podłączasz pod postojówki trzeci przewód.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpień 2014, 22:22:55 »
Jeżeli dobrze kumam, chcesz by z przodu świeciły się ledy a z tyłu postojowe?

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpień 2014, 07:53:20 »
Właśnie chcę mieć z przodu dzienne a z tyłu postojówki. Postojówki mogą też być z przodu. Najwyżej zmienię żarówki na ledy. Chcę to zrobić najprostszym sposobem by się nie grzebać za mocno w instalacji elektrycznej. + stały pod postojówki, + zmienny (automatyczny wyłącznik) pod mijania (w eli są oddzielne kable do postojowych i mijania) oraz - do akumulatora.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2014, 23:04:52 »
Lantrze J2 jest tak samo, osobne kable do postoju i mijania. Skoro chcesz mieć mijania wraz z ledami to wystarczy podpiąć dwa kable pod mijania.
Do ledów, standardowych potrzebujesz: + z akumulatora, + ze świateł mijania, + po zapłonie oraz - :).
 w takim przypadku podłączasz + z akumulatora według schematu, + z świateł podłączasz do świateł mijania ( a nie pozycji) natomiast + po zapłonie łączysz wraz z + świateł pozycji. Powinno zadziałać:)

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpień 2014, 12:15:23 »
Macie ledy 4-ro przewodowe?
Zwykle jest:
+ po zapłonie
+ po postojowych/mijania
- masa

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sierpień 2014, 20:28:34 »
Ja mam 4 przewody:) Jak pisałem:
+ aku
+ zapłon
+ na postojowych/mijania
- masa

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sierpień 2014, 10:50:22 »
Dzięki za info.
Jeśli ledy są 3 przewodowe lub 4 przewodowe to już wiem jak podłączyć jedne i drugie.

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Sierpień 2014, 20:57:22 »
dziękuje wszystkim za zainteresowanie moim postem, chociaż za wiele mi nie pomógł, dzisiaj byłem u dwóch elektryków, wszystko ok, prawidłowe napięcia, zero spadków napięcia przy włączonej klimatyzacji itp., światła wymontowałem i oddałem do reklamacji, za 2 tygodnie odpowiedź, dzięki wszystkim

[ Dodano: 2014-09-04, 17:25 ]
dostałem odp, światła lipa, zwrot kasy, zamykam temat