Autor Wątek: Żarówki lampy przednie  (Przeczytany 30110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Październik 2014, 17:05:28 »
W lampie nic nie musisz odpinać. Drucik odginasz, wyjmujesz żarówkę razem z gniazdem i kablami.
Zanim cos urwiesz... Odkręć 2 wkręty, pociągnij za lampę i jak ją będziesz miał w ręce to wszystko będzie łatwiejsze.

wald

• Gość
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Październik 2014, 20:23:19 »
To normalna wtyczka i zsuwa się z żarówki bez problemu, aż się dziwię że masz problem.
Chociaż znam gościa co potrafił włożyć żarówkę do środka lampy.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Październik 2014, 21:27:45 »
Skoro producent w instrukcji pisze o zdejmowaniu lampy, to po co to kombinowanie? Ja robiłem to pierwszy raz i zajęło mi to maks 10 min. Wymieniałem h4 i w5w w obu lampach...

[ Dodano: 2014-10-05, 21:29 ]
Cytat: "chris18404"
Czy da się wymienić żarówki w lampach przednich bez rozkręcania klosza lampy???

To pytanie mnie trochę nurtuje... Wykręcenie lampy a rozkręcenie lampy to 2 rożne rzeczy..

Offline chris18404

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Październik 2014, 23:11:03 »
Cytat: "wald"
To normalna wtyczka i zsuwa się z żarówki bez problemu, aż się dziwię że masz problem.
Chociaż znam gościa co potrafił włożyć żarówkę do środka lampy.

Czyli ta wtyczkę biała to trzeba siła pociągnąć tak?

Offline bobek310

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Październik 2014, 16:11:18 »
Nie miałem jeszcze potrzeby wymieniać żarówki od kupna samochodu, ale czytając Waszą wymianę zdań załamałem się. Odkręcać lampę do wymiany żarówki ? Musiałem to sprawdzić. Sprawa przedstawia się następująco:
1 trzeba odkręcić plastikowa nakrętkę
2 ściągnąć białą kostkę z wsuwek od żarówki - w stronę tyłu samochodu (niewielka siła - trzyma się na trzech wsuwkach)
3 sprężynę z drutu (odstający łuk) nacisnąć w stronę przodu samochodu, a następnie odciągnąć do góry
4 żarówka jest już wolna - można ja wyciągnąć

Bardzo łatwa praca.

czaperek

• Gość
Uzupełnienie
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Październik 2014, 20:30:39 »
Wszystko jest trudne dopóki nie staje się proste - ktoś mądry kiedyś tak powiedział.
Jako uzupełnienie mogę powiedzieć,że ciekawa dopiero jest regulacja ustawienia świateł.Regulacja w poziomie- "pikuś" - dostępna śruba regulacyjna bez większego problemu, natomiast regulacja w pionie wymaga za każdym razem wyjmowania lampy. Śruba regulacyjna jest tak umiejscowiona,że normalnie nie ma do niej dostępu.
Musiałem wymienić lampę przednią po jej przypadkowym uszkodzeniu i samemu regulować. Ciekawe i żmudne zajęcie.......

Offline waszek_rmc

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Październik 2014, 08:14:50 »
Czy możecie polecić jakies białe podświetlenie tablicy, chodzi o c5w. Czy są problemy z can busem w przypadku ledowego podświetlenia w tucsonie? Pada mi jedna żarówka myślałem o czym ładniejszy.
Jesli chodzi o philipsy to są super, polecam. Aczkolwiek teraz są juz whitevision, z barwą 4300 K

Offline dziadek

• HKP
  • **
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Grudzień 2014, 22:04:51 »
Witam -
jak sądzicie panowie, czy wytrzymają mi standardowe bezpieczniki, kiedy zamiast H4 60/55 założę H4 100/90.

Offline kosmos2011

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Grudzień 2014, 22:22:31 »
Dodam jeszcze że przewody do lamp mają przekrój 0,85 mm², a bezpiecznik na jedną żarówkę to 15A.

stalowiak

• Gość
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Grudzień 2014, 09:19:24 »
Cytat: "waszek_rmc"
teraz są juz whitevision, z barwą 4300 K
fajnie świecą w i20. Najbielej ze wszystkich jakie miałem. Zobaczymy jak z trwałością. Używam co prawda świateł do jazdy dziennej, więc test trwałości nie do końca może być miarodajny, ale zobaczymy.
Cytat: "dziadek"
jak sądzicie panowie, czy wytrzymają mi standardowe bezpieczniki, kiedy zamiast H4 60/55 założę H4 100/90.
bezpieczniki wytrzymają, ale: może nie wytrzymać Twój dowód rejestracyjny przy spotkaniu z policją, którą oślepisz tymi żarówkami, a przede wszystkim mogą nie wytrzymać odbłyśniki w Twoich lampach i jeśli też masz plastikowe "szkło", to szybciej zmatowieje, i od zewnątrz, i od wewnątrz. Kostki też lubią się nadtopić przy takim zestawie. Opisuję to z własnego doświadczenia (policji tylko nie przerabiałem - nie zdążyłem). Dobrze, że do dajEwo lampy były i są łatwo i tanio- dostępne. :)

[ Dodano: 2014-12-02, 09:23 ]
Czy możecie polecić jakies białe podświetlenie tablicy, chodzi o c5w.
szukaj żarówek z diodą cree. Jak jest z canbusem w tucsonie nie wiem, ale dla bezpieczeństwa żeby się nie żarzyły żarówki po wyłączeniu weź z can. Nie zaszkodzi, a możesz uniknąć dublowania zakupów.

piter1777

• Gość
żarówki
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Grudzień 2014, 14:25:25 »
ZESTAW XENON HID albo podobne zakładał ktoś

Offline waszek_rmc

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Grudzień 2014, 21:10:29 »
Jakbym latał tylko po lesie, nie po drogach publicznych to bym założył :)

Cytat: "stalowiak"
szukaj żarówek z diodą cree.
- kupiłem epistar i jestem zadowolony z efektu :)
Idąc dalej, wnętrze.
Nad tylna kanapą i w bagażniku są chyba też c5W - czyli 3 sztuki, a nad lusterkiem z przodu? Co to za żarówki? Podświetlenie podłogi?

stalowiak

• Gość
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Grudzień 2014, 23:38:53 »
- kupiłem epistar i jestem zadowolony z efektu :)
możesz wkleić linkę do żarówki, albo coś, zeby wiedzieć jaka to żarówka?

Offline waszek_rmc

• Giełda
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Grudzień 2014, 07:44:27 »
Kupiłem z tej aukcji:

http://allegro.pl/c5w-36mm-3w-rurka-can-bus-tablica-hyundai-tucson-i4840370768.html

[ Dodano: 2014-12-07, 07:45 ]
A co z pozostałymi żarówkami? Jakie powinny być we wnętrzu?

stalowiak

• Gość
Żarówki lampy przednie
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Grudzień 2014, 10:40:56 »
A co z pozostałymi żarówkami? Jakie powinny być we wnętrzu?
zależy jakie masz w swoim aucie. Ja dla przykładu założyłem wszędzie cabusy z diodą cree i jest o wiele jaśniej. D bagażnika dałem dwa panele świetlne, nie pamiętam teraz ile jest diod, ale też też mam widno w bagażniku, nawet w największą ciemność.
Dzięki za linkę do Twoich żarówek.