Autor Wątek: Rozpora przednich kielichów - Accent '95  (Przeczytany 3889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Rozpora przednich kielichów - Accent '95
« dnia: 09 Listopad 2009, 09:34:49 »
Witam. Zastanawiam się nad zrobieniem i zamontowaniem rozpórki, czy ktoś ma może takie rozwiązanie w swoim aucie? Słyszałem, że dość znacznie usztywnia karoserię. Accent sztywnością niestety nie grzeszy, więc chcąc ją poprawić chcę założyć rozpórkę. Zastanawiam się jeszcze jak się za to za to zabrać?

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopad 2009, 13:14:54 »
adams502, ja kiedyś to miałem w samochodzie, który był naprawde wiotki (felicja) i uważam, ze jest to świetna sprawa. Montaz był banalny ale ja kupowałem gotowy produkt do samochodu i polecam taką opcję. Jeżeli nie ma gotowych to pozostaje kwestia robienie na zamówienie ale to powoduje znaczne koszty i cała sprawa robi się bez sensu.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopad 2009, 20:13:49 »
Spróbuję coś takiego sam wykonać jak tylko znajdę troszkę czasu

kml

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad 2009, 21:43:36 »
Cytat: "adams502"
Spróbuję coś takiego sam wykonać jak tylko znajdę troszkę czasu

TEORETYCZNIE to zaden kłopot, praktycznie moze być różnie. Daj znać jak Ci to wyszło :)

horvat

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2009, 23:53:26 »
Znalazlem coś takiego na http://www.intercars.com.pl

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2009, 13:26:10 »
horvat, fajnie że uniwersalna ale skąd wiadomo, że nie jest rozkręcona zbyt mocno? Ja tam wole wykonaną na stałe przez kogoś kto wie ile ona powinna pracować (w jakim zakresie).

pjj

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2009, 23:06:11 »
polecam: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=269945

co do sensowności montażu to mam mieszane uczucia. To jak próba usztywnienia budyniu poprzez sklejenie go taśmą. Jak masz zmienione zawieszenie to może... na seryjnym i tak się auto drogi nie trzyma.

Jeśli jednak chcesz montować, to pomyśl może bardziej o dolnej?

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudzień 2009, 06:37:01 »
pjj, dzieki za link, grafiki są bardzo fajne. Nie mniej jednak załozenie wszystkiego co tam jest pokazane IMO przesztywni budę co tez nie jest dobre. Każdy (no może poza felicją :) ) samochód jest projektowany z pewną dozą elastyczności i takie samowolne utwardzenie budy niekoniecznie musi być dobre.

Jezeli ktoś mysli o rozporze do accenta 2 to proszę dać znać, jeżeli zebrałoby sie kilka osób to może warto by porozmawiać z elteciem w sprawie lepszej ceny, ale plany na wiosnę raczej :)

pjj

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudzień 2009, 23:53:24 »
Jasne, link wrzuciłem, bo bardzo ładnie obrazuje jakie siły działają na auto i jakie rozpory pomagają je okiełznać.

Jeśli chodzi o elastyczność, to konstruktorzy accenta (I na pewno, nie wiem jak wyższe modele) zapewnili jej b.duży margines projektując zawieszenie :). Dlatego przed zamontowaniem czegolowiek, zastowiłbym się nad jego sensem. Bo tak czy siak nawet po wstawieniu klatki i wszelkich dobroci z zamieszczonej strony auto będzie się bujać i kłaść w zakrętach.