Forum > Matrix / ix20
[ix20] Pozew zbiorowy?
larry:
Witam
Odnośnie pozwu zbiorowego to pytanie czego konkretnie miałby dotyczyć ?( jakich usterek / wad ) Czy zasięgałeś opinii prawnika w tym temacie? I czego byś oczekiwał po tym pozwie (zwrot kasy/ odszkodowanie) ?
Padały już propozycje pozwu zbiorowego ale bez ustalenia co chce się osiągnąć i na jakiej podstawie oraz zasięgnięciu opinii prawnika (znającego się w tym temacie) czy jest szansa wygrania nie ma sensu nić zaczynać.
Ja już miałem naprawionych parę usterek :
łuszczący się plastik na konsoli navi, usterka klamki (smart key), problem z zaciskami hamulca tylnego koła, wymiana przednich amortyzatorów ( problem stuków i dudnienia)
A teraz mam stuki w przodzie auta z prawej strony które mimo kilku wizyt i zostawienia auta w serwisie na ponad 7 dni oraz wymianie paru rzeczy dalej nie udało się usunąć ani zdiagnozować. ( Co gorsza stuki występują w zależności od temperatury zewnętrznej :/ ? ). W tym tygodniu następna próba.
Jeśli przedstawisz konkretną propozycje pozwu to łatwiej znajdziesz ludzi którzy się przyłączą. ( Ja pewnie byłbym zainteresowany chodź nie wiem czy mnie nie będzie czekać indywidualna batalia jeśli w najbliższym czasie nie usuną mi usterki)
Jeśli rzucasz tylko temat i liczysz, że ktoś to rozwinie ( lub się tym zajmie ) to słabo to widzę.
Pozdrawiam
piter_ix20:
Nie chcę aby ktoś to załatwił za mnie. Ja się tym zajmę. Jednak aby była to forma pozwu zbiorowego potrzeba minimum 10 osób, które tego chcą. Będą konkretni chętni to rozwinę temat. Muszę wiedzieć na czym stoję. Mam prawnika, który się tym zajmie. Czy wygrana pewna? Tego nikt nie zagwarantuje. Ale jeżeli będzie nas dużo to znacznie łatwiej wykazać, że te wady to standard a nie jednostkowe przypadki. Główne problemy to według mnie: słaba jakość materiałów wykończenia wnętrza, tylne zawieszenie, wyższe spalanie niż deklaruje producent. Czego oczekuję? Samochodu raczej nie doprowadzą to zadowalającego mnie poziomu. Mnie interesuje odszkodowanie za wizyty w serwisie, poświęcony czas oraz żeby ten samochód ode mnie odkupili za cenę zakupu. Ponadto aby podali ten fakt do publicznej wiadomości. Tak aby każdy przed zakupem wiedział to co ja wiem dziś. Pięcioletnia gwarancja sugerowała ponadprzeciętną trwałość. Cena nie była jakoś wyraźnie niższa od innych samochodów. Samochód zużywa się około 3-4 razy szybciej niż te, które do tej pory miałem. Poza tym jestem wstanie zrozumieć, że np. z jakiś względów mieszek wybieraka biegów był fabrycznie wadliwy. Ale jeżeli dwa razy mi się go wymienia na gwarancji i on nadal jest taki sztywny, że znowu będzie pękał to ktoś sobie robi ze mnie jaja. Wizyta w serwisie to dla mnie wymierny koszt. Tak więc jeżeli jest ktoś zdeterminowany tak jak ja to zapraszam na e-mail.
Ed. Wycięcie cytatu. Nie cytujemy w całości wypowiedzi, która znajduje się bezpośrednio nad naszą odpowiedzią. Tekla
cosmo:
--- Cytat: "larry" ---
A teraz mam stuki w przodzie auta z prawej strony które mimo kilku wizyt i zostawienia auta w serwisie na ponad 7 dni oraz wymianie paru rzeczy dalej nie udało się usunąć ani zdiagnozować. ( Co gorsza stuki występują w zależności od temperatury zewnętrznej :/ ? ). W tym tygodniu następna próba.
--- Koniec cytatu ---
To życzę powodzenia, i koniecznie daj znać jaki będzie efekt - bo w aso we Wrocławiu na Kamiennej po 1,5 roku (!) bezskutecznej walki z tą usterką nagle dostałem oficjalne oświadczenie, że oni już nic tu nie słyszą. Najzabawniejsze jest to, że po ich ostatnich "naprawach" usterka występuję już praktycznie cały czas nie tylko wtedy gdy wilgotność powietrza jest niższa.
Koniecznie bardzo dokładnie oglądaj auto podczas odbiorów, bo ja 3 dni po odbiorze zauważyłem, że mam na zewnętrznym plastiku odciśnięty w kilku miejscach śrubokręt i wystającą uszczelkę, a gdy zgłosiłem to do owego aso stwierdzili, że oni absolutnie nic tam nie robili. Bardzo mnie tym rozbawili, bo uszczelka była ewidentnie źle założona i dlatego już po krótkiej jeździe wyszła na zewnątrz. Do tego auto przez owe 3 dni było praktycznie cały czas garażowane (oprócz 6km przejazdu).
Tak więc w konsekwencji "skrzypi bo auto może skrzypieć" i powołanie się na punkt z gwarancji, że auto może wydawać odgłosy...
W tym momencie przygotowuję oficjalną skargę do HMP - ciekaw jestem jaki będzie efekt, w końcu głoszą, że chcą traktować klientów jak marka premium - tyle, że muszą w takim wypadku sporo ludzi porządnie przeszkolić, w tym również z obsługi klienta. Skoro aso po 1,5 roku nagle ogłuchło... Ale na szczęście w dzisiejszych czasach jest jeszcze parę sposobów, aby nagłośnić traktowanie klientów przez przedstawicieli Hyundai'a (i to nie tylko w spółce córce koncernu) :)
piter_ix20 - mam identyczne problemy jak Ty (poza tapicerką, bo mam zwykłą).
piter_ix20:
Takie właśnie "wpadki" musimy nagłaśniać. Niech HMP pozna siłę grupy niezadowolonych klientów. Komunizm się skończył a z nim nowe samochody do samodzielnej poprawki!
Ed. Wycięcie cytatu. Nie cytujemy w całości wypowiedzi, która znajduje się bezpośrednio nad naszą odpowiedzią. Leci warn. Tekla
lukasz.zst:
NIe otrzymasz odpowiedzi od Hyundaia w POLSCE NIGDY . Ponieważ
a) jest tam burdel
b) osoba odpowiedzialna za sprawy po sprzedażowe już tam nie pracuje i po wakacjach będzie dopiero rekrutacja na te stanowisko
c) NIe licz na odpowiedz Hyundaia w Polsce tylko Hyundai Europa ja tak robiłem i przynosiło skutki
d) pierw trzeba to zgłosić do TVN TURBO , mi powiedziano żę musi być klika użytkowników a sprawa jest im znana
e) Nie znam sprawy pozwu grupowego od Polski pow Włochy itd . Każdy z tym żyje
f) Napisz konkretnie co miało by byc sądzone , ile to ma kosztować i co żądamy.
Ja mniemam oco walczyć walczyłem bardzo długo z HP i batalie przed sądową i wywalczyłem , zawieszenie jest 3 komplet markowe amortyzatory, i wszystkie inne usterki są usunięte.Czy bym kupił Hyundaia tak kupił bym ix20 dlaczego z powodu gwarancji i zastosowanych prostych elementów i nie kradną te auta.
Miałem autao z grupy VW i wiem co to sa wydatki na części psujące sie silniki TSI ,skrzynie DSG i tak dalej . Każde auto nowe auto ma wady wystarczy wejście na inne fora np nowa honda CIVIC co sie dzieje odchodzi płatami lakier po umyć auta w myjni automatycznej lub karcharem , trzeba myć ręcznie nie okrężnymi ruchami bo tez odchodzi lakier , kiepskie plastiki rysują sie
Nawigacja
[#] Następna strona