Autor Wątek: [ix35 EL] Dziwne stuki - napęd, maglownica?  (Przeczytany 6242 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ptok

• Gość
[ix35 EL] Dziwne stuki - napęd, maglownica?
« dnia: 13 Lipiec 2014, 13:24:12 »
Witam,

Przećwiczyłem hultaja jeżdżąc po górach w Chorwacji (ale cywilizowanie po asfaltach, tylko z obciążeniem i stromo). Zauważyłem dziwne objawy: przy wrzucaniu biegów  metaliczne stuki (ciasna uliczka, opuszczone szyby i było wyraźnie słychać i przy cofaniu ze skrętem (lekko pod górę) jakieś dziwne trzaski. W starym subaru miałem podobnie  - mechanik zdiagnozował luz na krzyżakach przy napędzie (stały 4x4), ale tu samochód jest nowy i ma przejechane 20 tys. Normalnie wróciłem do kraju , chociaż nasłuchując po  drodze. Czy ktoś miał coś takiego?

Ptok

klemens

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lipiec 2014, 16:47:46 »
Nie wiem, czy u Ciebie jest dwumasa. Pewnie jest. Właśnie koło 2masowe lubi sobie wydać podobny odgłos przy nieco zbyt gwałtownym wciskaniu i puszczaniu sprzęgła, zwłaszcza na niskich biegach. Spróbuj może robić to ciut delikatniej.

Ptok

• Gość
Dziwne stuki cd.
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lipiec 2014, 18:10:16 »
Badam dalej, ten metaliczny dźwięk słyszę przy wrzucaniu i zmianie biegów przy wciśniętym sprzęgle.

Ptok

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2014, 16:16:55 »
Dodaj tag do tematu.

Ptok

• Gość
Re: Dziwne stuki - napęd, maglwnica?
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2014, 16:15:03 »
Byłem dzisiaj kontrolnie w serwisie, podobno te skrzynie tak maja - słychać wodziki.
Będę czujny, może faktycznie się przewrażliwiłem.

Ptok

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipiec 2014, 07:08:00 »
Może masz możliwość porównania zachowania swojego samochodu z innym IX-em?
Wtedy będzie jaśniejszy obraz sytuacji- może wychwycisz usterkę....