Cześć Wszystkim.
Nabyłem tydzień temu mojego upatrzonego TUCSONA
Jest to 2004r 2,0 CDRi 83 kw, 113KM napęd na dwa koła, przebieg 130 tys. km. (mam nadzieje że prawdziwy).
Chciałem oczywiście zadbać o niego od początku, bo nie mam książki serwisowej i nie wiem co było kiedy wymieniane, wiec kupiłem już pasek rozrządu z napinaczami (contitech) + pompa wody (Ruville). Z mechanikiem umówiłem się na sobotę.
Ponadto chcę wymienić płyny i tu moje pytanie:
1. Nie wiem jaki był lany olej do silnika. Wiem że rekomendowany jest 5W30 ale podobno jeśli był zalany półsyntetykiem to mogę rozszczelnić silnik więc tu moje pytanie czy wlać rekomendowany 5w30 czy bezpieczny półsyntetyk mobil 10w40 ? Jest to wersja bez filtru cąsteczek stałych.
2. Przy szybkim wrzucaniu czwórki słychać zgrzytnięcie. Zauważyłem że jeśli wolno zmieniam na czwórkę (tj najpierw na luz potem na 4) to nie ma zgrzytania. Podejrzewam że jest coś nie tak z synchronizatorem. Gdzie mogę kupić taki synchronizator oraz czy wymiana oleju na 75w90 coś pomoże ? Ps. Dodam że skrzynia w ogóle ciężko chodzi (tragedii nie ma ale mogłyby trochę lżej chodzić).
3. Na allegro są do kupienia filtry oleju w obudowie lub same wkłady. Orientuje się ktoś jak to wygląda w moim samochodzie ? Trzeba kupić cały filtr czy tylko wkład ?
4. Mam też bardzo niski poziom płynu w układzie wspomagania kierownicy (czerwony płyn) czy mogę kupić jakikolwiek płyn do układów wspomagania czy jest jakiś specialny do układów kierowniczych ?
5. Ostatnie pytanie - czy przy przebiegu 130 tys. należy jeszcze coś sprawdzić/wymienić (części/oleje)
Pozdrawiam