Autor Wątek: wibracje czy to normalne?  (Przeczytany 8933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gwiazdor_1992

• Gość
wibracje czy to normalne?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Październik 2008, 18:39:29 »
Cytat: "skiba27"

chyba bez serwisu sie nie obędzie :-(

I jak kolego?? Byłeś w serwisie?? Co poradzili?? Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdro

skiba27

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Październik 2008, 11:34:17 »
Witam.Byłem w serwisie lecz oni nie mają zielonego pojęcia co to może być?
Pozostało jeździć powyżej 2000obr/min. :-(

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Październik 2008, 18:57:42 »
Panowie, czy w waszych autach jest wał napędowy?
W naszym firmowym aucie (Lublin) oderwał się odważnik z wału napędowego i przy 60km/h wał wpadał w rezonans.
Zdemontowanie i wyważenie wału pomogło.

Warto obejrzeć wał, jeśli takowy jest.

Gwiazdor_1992

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Październik 2008, 22:16:37 »

santafer

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudzień 2008, 23:59:07 »
Lubię sobie poczytać -normalnie Marujusz Kałamaga sie chowa.
Koledzy Hyundai Santa Fe zdobył sobie uznanie(oczywiście klasie aut dla biedaków)
w każej wersji silnikowej od 2,0,2,4,2,7,3,5 po diesle 112,125,140.
Więc jak ktoś pisze:trzesie się bo tak ma i takmusi -to po prostu bredzi.Nie mam w swoim santy żdnych extra wibracji-tylko normalne jak od diesla przeciętnej klasy.
Zgodziłbym się z teorią:
któryś z elementów przenosi drgania na budę (do wyboru jest silnik wraz z zespołem napędowym lub przeniesienie napędu:wał,półosie)
Solidne adania organoleptyczne powinny wskazać usterkę
a silnika nie warto winić :roll:

teyfi

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Styczeń 2009, 20:32:37 »
Witam kolegów. Nie napisałeś czy wibracje występują gdy stoisz i próbujesz powoli dodawać gazu. Jeśli nie to prawdopodobnie któryś z elementów napędu, bądź zawieszenie silnika (poduszki). Do sprawdzenia:
skrzynia, półosie, łożyska kół, wał napędowy (jeśli to 4x4), sprzęgło, piasty, koła, poduszki silnika, poduszki ramy.

Moja sugestia: spróbuj podnieść auto na podnośniku i jechać - zobaczysz czy wtedy te drgania występują, można wtedy wejść pod auto i próbować się rozeznać gdzie wibruje najbardziej dotykając ręką nieruchomych elementów. Spróbuj tez sparawdzić śruby, może sie poluzowała któraś np. od poduszek silnika.

A tak na marginesie powiem że mieliśmy kiedyś klienta, który narzekał na wibracje przenoszące się właśnie na całe auto i zaczynające się w przodzie, ale miał to przy prędkości 160 km/h. Auto - Trajet. Wymieniliśmy po kolei koła, półosie, hamulce, piasty, skrzynię biegów z innego Trajeta w którym wibracje nie występowały i co się okazało w rezultacie? - wibracje były dalej, klient dostał inne auto a co było powodem nie doszli, w zasadzie został do wymiany tylko silnik, poduszki i rama :-)))
Pozdrawiam

jurek62

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marzec 2009, 12:25:33 »
Witam wszystkich po raz pierwszy nie wiem czy w sf jest to trudne ale można wyjąć wał i się przejechać ,sprawdzić czy dalej trzęsie ta operacja przynajmniej wyeliminuje lub potwierdzi sprawę wału w landrowerze freelanderze taki zabieg to góra 2 godziny roboty a też takie kłopoty z trzęsieniem bywają.

santafer

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Marzec 2009, 20:51:18 »
Cytat: "teyfi"
Witam kolegów. Nie napisałeś czy wibracje występują gdy stoisz i próbujesz powoli dodawać gazu. Jeśli nie to prawdopodobnie któryś z elementów napędu, bądź zawieszenie silnika (poduszki). Do sprawdzenia:
skrzynia, półosie, łożyska kół, wał napędowy (jeśli to 4x4), sprzęgło, piasty, koła, poduszki silnika, poduszki ramy.

Moja sugestia: spróbuj podnieść auto na podnośniku i jechać - zobaczysz czy wtedy te drgania występują, można wtedy wejść pod auto i próbować się rozeznać gdzie wibruje najbardziej dotykając ręką nieruchomych elementów. Spróbuj tez sparawdzić śruby, może sie poluzowała któraś np. od poduszek silnika.

Wiem ,ze cytat za długi,
ale naprawa tylko online jest di dupy-sie nie naprawi :mrgreen:
pzdro