Autor Wątek: wibracje czy to normalne?  (Przeczytany 8934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

skiba27

• Gość
wibracje czy to normalne?
« dnia: 30 Wrzesień 2008, 23:02:55 »
Witam serdecznie.Mam santa fe 2.0 crdi z 2004r i jak w temacie dostaje duże wibracje na niskich obrotach w przedziale 1600-2000 obr/min na każdym biegu oprócz jedynki-błąd fabryczny czy coś nie tak?

dopisano:
dodam że trzęsie się przy tym cała karoseria

[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-09-30, 23:37 ]
Poczytaj regulamin i używaj opcji "edytuj"

amps11

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Październik 2008, 07:01:16 »
To napewno nie jest normalne, jak rzuca silnikiem. Wydaje mi się, że nie pali na wszystkie cylindry. Tam szukaj przyczyny, pompa, listwa, wtryskiwacze, może paliwo zanieczyszczone. Pozdrawiam

skiba27

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2008, 08:29:05 »
Silnik pracuje normalnie dobrze się wkręca na obroty i równo pracuje.
Chodzi o to,że jak np.jadę na czwartym biegu i przyhamuje tak,że obroty spadną w granicy 1600-2000 i znów dodam gazu żeby się rozpędzić na tym samym biegu to wtedy przechodzą przez całą karoserie duże wibracje do momentu aż silnik wejdzie powyżej 2000 obr/min.

amps11

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Październik 2008, 09:38:45 »
To w takim razie sprawdź poduszki, na których zamocowany jest silnik do ramy, może jakaś zerwana jest.

Gwiazdor_1992

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Październik 2008, 17:21:19 »
Gdzieś w internecie czytałem, że jest to wada silników CRDI w Hyundaiu. Ja osobiście też mam takie problem, ale to kwestia jak kto jeździ- jeżeli trzymasz go na "dobrych" obrotach to nigdy tak nie zrobi.

A te wibracje to nic innego jak rezonans. Na to się nic nie poradzi, żadne poduszki nie są zerwane- to wada silnika

wlad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2008, 18:22:19 »
Cytat: "Gwiazdor_1992"
A te wibracje to nic innego jak rezonans. Na to się nic nie poradzi, żadne poduszki nie są zerwane- to wada silnika

osmielam sie nie zgodzic-u mnie przy takim manewrze ew.moze zadrzec kolo kierownicy[i to tylko czuc poprzez rece],natomiast nie sa wyczuwalne zadne wibracje.

skiba27

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2008, 19:35:02 »
Sprawdziłem poduszki i wszystko w porządku.Gwiazdor_1992 ma chyba racje bo jak go się trzyma na wyższych obrotach to jest ok. :-|

pjakim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Październik 2008, 20:58:31 »
Witam, tez sie nie zgadzam, że to normalne. U mnie nie ma żadnych wibracji. Zdarza mi się zejść poniżej 1400 obrotów na 4 biegu i nic sie nie dzieje poza tym, że zanim się wkręci na obroty, bez turbo nie przyspiesza prawie wcale :) Proponuje szczytać błędy z kompa, sterowanie wtryskiwaczami (może ktoś lub Ty tuningowałeś i komputer głupieje, miałem tak po zmianie oprogramowania w passacie. Przy 1800 w momencie załącznia turbo dostawał wibracji i koło 2000 przestawał) Pozdro dla Wszystkich

Gwiazdor_1992

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Październik 2008, 22:06:41 »
Żadnego tuningu nie robiłem. Wiem, że w Trajetach tak jest, no i widocznie w SantaFe także... Pojadę do autoryzowanego serwisu Hyundaia i spytam się co i jak.

Pozdro

Dareq36

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Październik 2008, 22:10:10 »
Hm , ciekawa sprawa . Mam Santa Fe od niedawna i nie zauważyłem u mnie takich wibracji . Najpewniej , jak piszesz, będzie podjechanie do ASO ..może ( a właściwie ) powinni wiedziec i znać przyczyne .

pjakim

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Październik 2008, 09:19:28 »
skiba27 specjalnie dla Ciebie sprawdziłem dziś rono. Zwolniłem na 4 biegu do 30km/h (1000 obr/min) i przyspieszyłem do 3000obr/min. Nie mam żadnych wibracji. Daj znać na forum jak bedziesz juz wiedział jaką masz usterkę. Pozdrawiam

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Październik 2008, 12:46:53 »
Witam. skiba27 nurtuje mnie tylko jedno pytanie. ;-) Czy jesteś 1 właścicielem posiadanego obecnie samochodu? Bo jeśli nie, to mógł być "naprawiany" przez jakiegoś mechanika, który być może coś przestawił? Kolega miał podobny problem w silniku benzynowym przy Lantrze i okazał się, że były przestawione wałki balansujące, jeśli w Twoim silniku jest zastosowane podobne rozwiązanie, to ja już zasugerowałem potencjalną przyczynę, takiego zachowania silnika w pewnych zakresach prędkości obrotowej. Jest jeszcze kolejne pytanko, czy owa wibracja silnika występuje tylko pod jego obciążeniem na 4 biegu, czy występuje również na tak zwanym "luzie"? Co do mapowania wtrysku, czy problemów z samymi wtryskiwaczami, czy blokowaniem się wtryskiwaczy, to sądzę, że jest to do usłyszenia i odczucia w momencie przyśpieszania ( brak eksplozji choćby w 1 cylindrze daje odczuwalną utratę mocy silnika ). Pozdrawiam.

skiba27

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Październik 2008, 15:40:26 »
Igoreczek nie jestem pierwszym właścicielem,auto sprowadzone z Włoch.
I tak pracuje od początku czyli jak go posiadam.Na biegu jałowym nic się nie dzieje jedynie jak jest zimny zaraz po uruchomieniu nierówno pracuje jakieś 10 sekund później pracuje równo,ale sytuacja sie zmienia podczas jazdy gdy jest obciążony silnik-drży cała buda w granicach 1600-2000obr na każdym biegu oprócz jedynki i mniej na dwójce ale też odczuwalnie 3,4,5bieg to już dosyć solidnie dają o sobie znać drgania :-|
chyba bez serwisu sie nie obędzie :-(

Dareq36

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Październik 2008, 15:55:34 »
Witam Skiba27 .. Z ciekawości , jeszcze raz dzisiaj pojeździłem moim na niskich obrotach .., poniżej 3o km/h na 4-tym , dalo się znac jakieś drobne wibracje ( ale przypuszczam ,że poprostu slinik już nie mógł pociągnąc i się dławił . natomiast na każdym biegu , niezależnie od obrotów ( oczywiście nie na 5-ce i 15km/h) wszysto jest jak być powinno .Uważam ,że lepiej nie kombinowac za dużo , tylko udać się do ASO . Koszt napewno będzie niewspólmiernie niższy , niż przy ewentualnej "awarii" silnika . Pozdro

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Październik 2008, 21:45:18 »
Witam ponownie. Skoro nie ma tego problemu na wolnych obrotach, to na pewno nie jest to co sugerowałem w poprzednim poście. Teraz mam taką myśl, że wypadało by się dobrze przyjrzeć układowi przenoszącemu napęd. Tym bardziej, że wibracje się wzmagają przy większych przeciążeniach owego układu ( 3 i 4 bieg ). Oczywiście to tylko kolejna sugestia, która nie musi mieć potwierdzenia w rzeczywistości. Pozdrawiam i życzę szybkiego wykrycia usterki.