Autor Wątek: lampka rezerwy paliwa w crdi  (Przeczytany 10311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jerzy62

• Gość
lampka rezerwy paliwa w crdi
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopad 2009, 20:02:43 »
Cytat: "Marek"
licznik dystrybutora pokazał 56,52litra.

dziękuję za informacje i za słowność :!: !!!,
doczytałem się w którejś informacji nt danych technicznych Hyundaia i30 , że bak ma pojemność 55 litrów, więc te 56,52 jest potwierdzeniem tej informacji i trzeba przyjąć te liczbę 55ltr jako pojemność znamionową .
ale rezerwa zaczyna świecić 10 l wcześniej !

grzech

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Listopad 2009, 09:32:25 »
Czasem zdarza mi się tankować po 52 lub 60 litrów po zaświeceniu się rezerwy paliwa.
Być może, że mój to benzyna, ale 5 minut nie dolewam do korka... no chyba nigdy nie dolałem tyle by widzieć poziom paliwa w korku :)

Marek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Listopad 2009, 16:01:10 »
Grzech spokojnie, to byl test :lol: , poza tym ropka sie pieni,a w benzynce to zjawisko raczej nie wystepuje.
Z drugiej jednak strony 10 litrow dolane do oporu pozwoli dieslem podjezdzac rzadziej pod dystrybutor, bo jakby nie patrzyl to dodatkowe ok. 200km.A,ze ja jestem cierpliwy,ale raczej leniwy wole chwile postac i dolac niz podjezdzac wczesniej na stacje :mrgreen:
Nie jezdze zbyt duzo ok 1000km miesiecznie,uzywam tez komunikacji publicznej jako alternatywy dla auta w poruszaniu sie po miescie, tak wiec jak widac zalanie pod korek pozwala mi byc gosciem na stacji benzynowej w zasadzie 1 w miesiacu :-D

jerzy62

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Listopad 2009, 18:12:15 »
Cytat: "grzech"
po 52 lub 60 litrów po zaświeceniu się rezerwy paliwa.

Witaj Grzechu ! :roll:
60 l tankowanie, to jaki jest w końcu ten bak w i30 ? bo można dolać 2 l ale 5 powyżej nominalnej , to zaskakujący wynik. :?:

rafostry

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Listopad 2009, 13:49:23 »
Na forum KIA CEED (blizniaka i30, wiec bak prawdopodobnie taki sam) jest ciekawy wątek dlaczego nie tankować pod korek -> http://mojaceed.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=2016

do mnie szczególnie przemówił ten post -> http://mojaceed.pl/forum/viewtopic.php?p=62563#p62563

Marek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Listopad 2009, 17:03:11 »
Dzieki za informacje, daje do myslenia i uczy czegos nowego.
Na pewno przyda sie taka wiedza do wlasciwego uzytkowania auta.

jerzy62

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopad 2009, 02:08:59 »
Cytat: "rafostry"
Na forum KIA CEED (blizniaka i30, wiec bak prawdopodobnie taki sam) jest ciekawy wątek dlaczego nie tankować pod korek -> http://mojaceed.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=2016

do mnie szczególnie przemówił ten post -> http://mojaceed.pl/forum/viewtopic.php?p=62563#p62563

proszę podaj jakieś szczegóły bo muszę się specjalnie rejestrować w KIA !- a zapewne nie należy tankować pod korek zwłaszcza w lecie kiedy paliwo się nagrzewa i zwiększa swoją objętość

grzech

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Listopad 2009, 08:49:46 »
Generalnie nie należy tankować pod korek.
Jednak dla testów od czasu do czasu, pewnie można. Czasem tak robie jak gdzieś jade w daleką trasę poza śląsk (bo tu najtańsza benzyna w polsce - chyba ;] ).
Zresztą jest instrukcja obsługi i tam pisze do kiedy tankować :>
Co do pienienia... benzyna też lubi sie pienić ;-)

rafostry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopad 2009, 07:40:51 »
Nie chodzi o rozszerzalność, ale o to że:

1. Można zalać układ odpowietrzający - podobno niezbyt zdrowe dla auta

2. Przy "cykaniu" paliwem w małych ilościach z dystrybutora liczniki maja duże błędy, stad wychodzi czasami że wlewamy paliwo grubo ponad pojemność zbiornika deklarowana przez producenta. Oczywiście dochodzi pojemność rury doprowadzającej paliwo do baku, ale napis na dystrybutorze "minimalna ilość odmierzonego paliwa 2l"(czy jakoś tak) po coś jest :-P

grzech

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Listopad 2009, 15:49:43 »
Cytat: "rafostry"
napis na dystrybutorze "minimalna ilość odmierzonego paliwa 2l"(czy jakoś tak) po coś jest :-P

To jest po to by ktoś do PIH'u nie zgłosił iż błąd pomiędzy odmierzonym paliwem a jego faktyczną ilością jest większy od dopuszczalnego.