Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Światła do jazdy dziennej - Hyundai Santa Fe
dibo1:
Witam na nowym Forum i mam nadzieję, że będzie ono prężniejsze od niezbyt udanego moim zdaniem poprzedniego. Ale wracam do tematu.
Jest problem,aby bezinwazyjnie założyć dodatkowe światła do jazdy dziennej które spełniały by warunki określone przepisami (rozstaw,wysokość i odległość od krawędzi zewnętrznych).
Dlatego też pomyślałem o wykorzystaniu istniejących świateł halogenowych.
Do tego celu trzeba by zakupić moduł DLR za 129zł polskiego producenta
http://www.drl.proeltec.com/Instrukcje.htm i zamontować go zgodnie z instrukcją.
Czekam na ocieplenie na dworze i chyba założę takie ustrojstwo.
A co wy na to?
edit: edycja tematu
Hulltay:
Przyjacielu, halogen to nie to samo co DRL, za jazdę na halogenach bez powodu (pogoda) można wyłapać kwita, chyba że w miejsce lampy halogenowej wstawisz drlki. Akurat w Sancie ciężko dopasować coś bezinwazyjnie, ja przymocowałem do kratki grila w zderzaku, brakuje mi co prawda 12 cm w rozstawie ale jeszcze nikt się nie doczepił. Jak chcesz to podrzucę Ci fotki.
dibo1:
Ja wiem,że halogeny to nie typowe światła do jazdy dziennej,ale w takowe muszą być zaopatrzone nowe samochody(mój to 2003r produkcji),poza tym po zainstalowaniu tego modułu żarówka świeci na 30% mocy nominalnej a jak wiesz 100% tej żarówki to zaledwie 27W.I co najważniejsze jeśli chce się lub należy użyć świateł halogenowych to włącza się je przyciskiem i pracują jak halogeny.Poza tym rozmieszczenie ich jest właściwe a tobie jak sam piszesz brakuje aż 120mm w rozstawie(zdjęcia jak się nie mylę publikowałeś na starym forum)
Ale rozumiem że bronisz swojego rozwiązania, bo po to min. jest to forum,żeby przedstawiać swoje rozwiązania i koncepcje.
Reasumując wydaje mi się jednak że rozwiązanie o którym ja piszę jest lepsze - a co Wy na to? Mirek
Hulltay:
Rozwiązanie dobre jak każde inne, prawidłowe i nie kaleczące samochodu :) Mnie akurat bardziej podobał się układ z drl'ami więc takie założyłem, będąc świadomy ryzyka braku paru cm. Twój układ jest również ciekawym rozwiązaniem i chętnie zobaczyłbym jego działanie w "realu".
OlafLarry:
Hulltay, DLRy to DLRy w jednym i drugim przypadku - Ty masz akurat je podpięte do ledów dibo1 chce podłaczyć do przeciwmgłowych. Choć te tu zlinkowane są do drogówek. Nie wiem jak wygląda sprawa od strony technicznej . A co do drogówek w santa fe i tych dlrów to z tego co widzę na wszystkich fotkach są auta z żarówkami jedno żarnikowymi... My mamy h4... Nie wiadomo czy tu też nie będzie problemu
Nawigacja
[#] Następna strona