Autor Wątek: [Santa Fe SM] Tłumik końcowy - czy jest identyczny w CRDi i  (Przeczytany 11387 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
[Santa Fe SM] Tłumik końcowy - czy jest identyczny w CRDi i benzynowych?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwiec 2016, 07:44:55 »
Cytat: "kosmos2011"
Obrazek

Na tym schemacie coś jest nie tak, bo ja w 2.0 CRDi mam tłumik taki, jak teoretycznie  według tego rysunki powinien być w wersji dla 2.7 benzynowej - takiego jajka nie mam - zresztą ono by się nie miało nawet gdzie zmieścić za bardzo. Obstawiam, że to, co jest opisane jako diesel 2.0 może być ewentualnie w wersji 2WD.

A jak widać - tłumik środkowy ma identyczną puchę w 2.0 CRDi i 2.7 benzynie, tyle, że oczywiście przednia część z katalizatorem jest inna.

Ja ponad rok temu zabierałem się do wymiany tłumika końcowego - i do dzisiaj go nie wymieniłem. Jak wyglądał wtedy, tak wygląda dzisiaj - trochę łuszczy się pierwszy, zewnętrzny płaszcz. Niemniej jednak - na pewno wymienię końcowy na używkę z benzyny - choćby dlatego, że teść mniej więcej wtedy (tj. około 14-15 miesięcy temu), gdy ja zacząłem się zastanawiać nad wymianą tłumika, wymienił u siebie (w Land Roverze) fabryczny, podobnie jak u mnie łuszczący się na nowy zamiennik (chyba Izawit, ale ręki nie dam sobie uciąć). Dzisiaj - jak pisałem - mój wygląda tak, jak wyglądał rok temu, u teścia tłumik jest całkowicie skorodowany - tak, że spadł zewnętrzny płaszcz w czasie jazdy, wewnętrzny jest kompletnie dziurawy, wieszaki trzymają się na tlenku żelaza a rura prawie wypadła już z tłumika.

Offline attex

• Giełda
[Santa Fe SM] Tłumik końcowy - czy jest identyczny w CRDi i benzynowych?
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Styczeń 2020, 08:57:38 »
Witam
Własnie wymieniłem tłumik końcowy w moim santku.Kupiłem używkę(razem z tłumikiem środkowym) z benzyny 2,4 litra w bardzo dobrym stanie.Sam tłumik jest identyczny jak w dieslu,różni się tylko średnicą rury.Ponieważ rurę miałem całą wystarczyło tylko  przespawać.Został mi jeszcze tłumik środkowy(oczywiście bez katalizatora)w naprawdę dobrym stanie ,jak ktoś jest zainteresowany mogę odsprzedać(mój stary był sprawny,więc nie musiałem wymieniać)