Autor Wątek: [Elantra MD] [Elantra MD] Problem z brzęczeniem. Czy ktoś się z tym spotk  (Przeczytany 6614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kierowca66

• Gość
Witam,

Mam problem z Elantrą 2013r 11 tyś przebiegu, a mianowicie przy prędkościach powyżej 100km/h zaczyna coś brzęczeć jakby ze schowka pasażera-deski rozdzielczej ,ale to nie schowek. Byłem już 6 razy w aso, za każdym nie mogli sobie z tym poradzić (tylko mówili, że to coś z nadkolami), aż teoretycznie do dzisiaj. Brzęczenia już nie ma, ale sposób naprawy pozostawia wiele do życzenia, a mianowicie napchali gąbkami nadkola i tyle... Dla mnie to nie jest naprawa, gdyż gąbki te zapewne zaraz nasiąkną i mogą doprowadzić do rdzewienia, i wiadomo, że chcę stan fabryczny samochodu a nie taką prowizorkę.
Czy mieliście podobny przypadek z brzęczeniem jakby z kokpitu w Elantrze MD? Może u was to wystąpiło i jednak jakoś aso to naprawiło?

Pozdrawiam.

ed. ort, int. tekla
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:53:06 przez Brt »

jasiek

• Gość
[Elantra MD] Problem z brzęczeniem. Czy ktoś się z tym spotkał?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipiec 2014, 11:34:21 »
Które ASO takie sprytne? ;-)

Prędkość 100 km/h , ok, a bieg który, czyli jaka prędkosć obrotowa? Jak będziesz jechał i zacznie brzęczeć to oprzyj dłoń na dźwigni zmiany biegów i zwróć uwagę czy to nie wibracje z drążka przenoszą się na plastiki.

pozdrawiam - jasiek

kierowca66

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpień 2014, 16:52:32 »
ASO w Warszawie na toruńskiej...Bieg obojętnie który,obroty również.Z drążka wibracje się nie przenoszą.To są te plastiki nadkoli i one to powodują.Mówiłem,żeby wzięli je wymienili i "na gorąco" dopasowali ale oni,że nie można itd.Ręce opadają.Wstawili gąbki i nie brzęczy,ale coś czuje,że chyba zaraz te gąbki zniknął przez przypadek i znowu pojadę do ASO tylko tym razem gdzie indziej,choć nie wiem gdzie bo z kim nie rozmawiam to każdy narzeka na aso hyundaia w Warszawie.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpień 2014, 14:07:17 »
kierowca66, spróbuj może w Ifamexie na Wawelskiej: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1424

makaronek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Wrzesień 2014, 22:19:17 »
dokladnie ta sama przypadlosc, na autostradzie ciagle brzeczy. Daj znac jak podjedziesz do ifamexu, chyba tez musze sie na nich przestawic z tego mojego Pruszkowa bo mnie krew zalewa z nimi - robili ostatnio kolumne kierownicy i nagle przestaly po ich naprawie dzialac oba gniazda zapalniczki, z czego jedno mi zjaralo kamere -rece opadaja.

kierowca66

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Wrzesień 2014, 12:28:18 »
Dzięki za podpowiedź.Spróbuje do nich podjechać i może oni coś ogarnął bo ręce opadają.

andyhkp

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2014, 16:00:01 »
Mam dokładnie ten sam problem. Autko ma 15 tys. km i czas na serwis, podczas którego chciałbym to rozwiązać. Problem ujawnił się podczas długiej jazdy autostradą (wówczas miał 9 tys. km) i występowało to zjawisko przy prędkości ok. 120 - 140 km/h. Problem zniknął na jakiś czas i niestety teraz ponownie się pojawił, ale występuje przy dużo niższych prędkościach 80-90km/h i tylko jak jadę dłużej ze stałą prędkością. Na razie jeszcze badam sprawę, ponieważ chcę uzyskać powtarzalność.

Pozdrawiam

kierowca66

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudzień 2014, 21:39:00 »
Spróbuj na takiej chropowatej nawierzchni jechać i wtedy zobacz czy brzęczy.U mnie brzęczenie na chwilę naprawili gąbkami w nadkolach.....ale problem znów powrócił i czasem coś tam zabrzęczy i znów muszę jechać do tych fachowców.....

andyhkp

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Styczeń 2015, 00:02:40 »
Dzięki za informacje. Na razie ten temat sobie odpuściłem. Zresztą w gwarancji Hyunadai-a jest napisane, że okresowe brzęczenie to nie podstawa do naprawy gwarancyjnej :-(  
Ponadto teraz brzęczy już środkowa konsola:) Jak się otworzy schowek, w którym można podłączyć USB, brzęczenie ustępuje. Ten temat też sobie odpuściłem, przynajmniej na razie. Jak mi zacznie na poważnie dokuczać to samo coś z tym zrobię.
Pozdrawiam