Autor Wątek: [ix35 EL] Gdzie szukać usterki?  (Przeczytany 6043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marvin_x

• Gość
[ix35 EL] Gdzie szukać usterki?
« dnia: 18 Czerwiec 2014, 09:45:18 »
Mam problem z ustaleniem usterki w samochodzie. Jest ona na tyle nietypowa, że nawet nie wiem gdzie szukać i od czego zacząć. Może ktoś coś takiego miał albo ma jakiś pomysł?

Samochód to Hyundai ix35 2D, benzyna 2 litry, automat, 55 kkm i 3 lata na drogach.

Mniej więcej rok temu pierwszy raz podczas jazdy samochodem szarpnęło dość silnie, odczucie było takie jakby ktoś innym autem stuknął mnie od tyłu swoim samochodem w mój. Lekko, ale charakterystycznie. Problem wystąpił jeden raz i potem nie powtórzył się z 2 miesiące. W sumie to nawet do końca nie wiedziałem o co wtedy chodziło, postawiłem na to że tylnym kołem najechałem na kamień.

Od czasu do czasu problem się pojawia ponownie losowo i rzadko. Autem szarpnie i na tym koniec.

Byłem w serwisie, żadnych błędów nie ma w komputerze. Przy serwisantach oczywiście auto działa doskonale, więc nie za bardzo wiadomo co mają szukać.

W sumie to te szarpnięcie pojawiło się z 7-8 razy w ciągu roku. Ale cechą wspólną było to, że dzieje się to podczas jazdy na rondzie (tak!). Najbardziej gdy przed rondem się zatrzymam, ruszę i przyspieszam jadąc po łuku. Na prostej nie stało się to nigdy.

A pytam, bo póki samochód jest na gwarancji chciałbym wytropić buga i go usunąć.

Marvin

pijid

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2014, 16:30:44 »
Jakieś dźwięki temu towarzyszą? Zmiana obrotów?

Szarpnięcia, szczególnie na mokrej nawierzchni (i na łuku z mocnym gazem oczywiście też) mogą się trafić gdy się ESP włącza. Tyle że to nie bug, a feature. ESP się włącza dość hałaśliwie, słychać jakby się coś posypało. No i może nastąpić szarpnięcie. W Twoim wypadku to jeszcze może być kwestia automatu, np. może dojść do zmiany biegu.

Ptok

• Gość
Szarpanie
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2014, 22:14:42 »
Witaj,

Miałem podobnie w Subaru - okazało się,że "zawieszał mi się hamulec górski" i blokował na chwile koła. W Hultaju też jest taki choć nie trzyma jak w Subaru. Może to?

Ptok

klemens

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwiec 2014, 23:05:50 »
Też kiedyś wydało mi się, że ktoś mnie stuknął z tyłu. Wysiadam, patrzę a tu... gość stuknął mnie z tyłu  :-D  No dobra, głupie to było...
Był podobny (tylko drastyczniejszy) problem w starszych Sportagach i hyundaiach chyba też z dołączanym napędem na tył. Wariował jakiś czujnik, odpowiedzialny za dołączanie napędu właśnie na zakrętach. Szczegółów nie pamiętam. Poczytaj fora tak z 2000-2003 roku.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2014, 23:11:20 »
Z profilu wynika że ma wersję 2WD.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwiec 2014, 23:29:56 »
Cytat: "kosmos2011"
Z profilu wynika że ma wersję 2WD.

O faktycznie, czasem człowiek coś palnie i się nie zastanowi  :-D

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2014, 20:52:03 »
Też mam podobny problem. Tzn nie uważam tego za problem bo "szarpnęło" mi może ze dwa razy w ciągu 9 miesięcy użytkowania auta (auto 4 letnie). Stwierdziłem, że czasami coś tam ma prawo się zaciąć czy powiedzmy nie zadziałać tak jak powinno. Może jest to problem z dpf'em lubią się "zatykać"
Natomiast co mnie ostatnio zaskoczyło to to, że jadąc powoli na prostym odcinku drogi auto samo mi zaczęło hamować. Trwało to dosłownie 2 sekundy ale zdziwiłem się strasznie. Mam nadzieję, że to się nie powtórzy. Z tego co napisał Ptok mógł to być hamulec górski bo hamowanie było jeśli można tak napisać podobne do tego gdy zjeżdżałem z jakiejś górki.

Marvin_x

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2014, 14:20:11 »
U mnie nie ma dpfa ani napędu 4D bo to benzynowy silnik. Szarpnięcia jak się pojawiają to są tak krótkie, że nie ma szans na obserwację czegokolwiek.
Wczoraj pojechałem na pusty plac przy supermarkecie i zacząłem kręcić ósemki. Pół godziny jeździłem różnie: szybko i łagodnie, ostro i delikatnie ze startu zatrzymanego i nie i .... Nic!

Wg mojej najnowszej hipotezy wysnutej z niczego konkretnego, jest to wina jakiejś niedoróbki w oprogramowaniu sterownika skrzyni automatycznej. Bo mam wrażenie że zaczęło się to po przeglądzie po 2 roku kiedy wgrano mi najnowszy soft.
Nie mam pojęcia czy można poprosić i wgranie starego firmware.

M

Toms

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipiec 2014, 08:40:20 »
Obstawiam na skrzynie automatyczną tam szukał bym problemów, pozdro