Autor Wątek: [Accent X3] Wymiana rozrządu - co kupić?  (Przeczytany 9106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sledz91

• Gość
[Accent X3] Wymiana rozrządu - co kupić?
« dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:08:06 »
Witam. Zabieram sie do wymiany rozrządu w aucie i moje pytanie jest następujące co kupić prócz paska i rolki (napinacza)? W sklepie gadał mi coś, że są tutaj 2 rolki. Prawda to? A i pompę wody też należy wymienić razem z rozrządem czy jest ona niezależna?  

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam

ed. tytuł i int. tekla

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:20:24 »
Podaj numer vin.

sledz91

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2014, 05:55:13 »
KMHVA31LPSU077427

Offline kosmos2011

• Giełda

sledz91

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwiec 2014, 19:47:18 »
Czyli, na mój chłopski rozum, skoro pompa wody napędzana jest paskiem alternatora to wymieniając sam rozrząd muszę zakupić tylko pasek rozrządu i napinacz?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwiec 2014, 20:40:26 »
Jeśli tak formułujesz pytanie to znaczy że nie wiesz kiedy był wymieniana pompa wody, a wtedy ona też będzie do wymiany.

sledz91

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwiec 2014, 08:16:12 »
To już wszystko wiem :) dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź i cierpliwość :)

cold one

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwiec 2014, 17:35:17 »
Niema sensu wymiana pompy chłodzenia razem z paskiem rozrządu ( to nie VW gdzie pasek rozrządu napędza pompę wody) Pompę w razie potrzeby ( co jest mało prawdopodobne  - chyba że masz za bardzo naciągnięty  pasek ) wymienisz niezależnie od rozrządu .Z doświadczenia : w moim starym Pony łożysko na pompie poleciało po 175tyś wlaśnie po zbytnim naciągnięciu paska alternatora przez mechanika,Wymieniłem ją nie ruszając nawet rozrządu a jedynie jego osłonę .  W moim accencie x3 do 230tyś i po czterech wymianach rozrzadu ( do sprzedaży ) pompa nie była wymieniana , kolega który kupił go ode mnie do zajechania auta tj. do 280tyś km pompy nie wymieniał . W obecnej sonacie przebieg 226tyś. bez wymiany pompy i po dwóch wymianach rozrządu ( co 90 tyś )
Ja bym wymienił jedynie napinacz i pasek . U nas to koszt (z wymianą) - 200zł

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwiec 2014, 17:49:20 »
Ale Panowie hola hola - zapominamy o jednym.
Np. w lantrze pompa wody też jest napędzana pakiem alternatora, ale co z tego skoro do jej wymiany trzeba zdejmować koło pasowe wału, obudowę i pasek rozrządu bo pompa jest częściowo pod obudową i pod paskiem, a to trzeba wyjąć, złożyć, uszczelnić itd.
Rozwiązaniem nie jest napęd pompy ale jej umiejscowienie !!!!!!

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:55:43 »
Biorąc pod uwagę, że pompa kosztuje zawrotne 100 PLN to nawet bym się nie zastanawiał nad wymianą tylko ją po prostu wymienił.

cold one

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwiec 2014, 20:49:42 »
Sama wymiana ( robocizna ) pompy w X3  kosztuje 120zł ( tyle samo co rozrządu moja  pompa przeżyła mi auto i 280tyś . Nawet serwis hyundaia W Zabrzu i Bytomiu gdzie wymieniałem rozrządy wymiany pompy w w x3 nie zalecali .Tak więc PO CO... Chyba że tylko dla ... no czego ? Skoro gdy łożysko na pompie zaczyna się kończyć  to trwa to tygodniami o ile nie miesiącami i będzie to grzechotanie słychać a wiec odpowiednio wcześniej można się na jego wymianę przygotować . Ale kto rozrzutnemu zabroni...
A w  twoim pony @Maciek to wystarczy tylko plastikową osłonę rozrządu zdjąć i masz pompę w rękach i wymiana tam pompy " przy okazji " w ogóle jest bez sensu. ;)