Autor Wątek: [ix35 EL] Czy kierujemy o pozew zbiorowy o ix20,ix35 i30  (Przeczytany 10289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix35 EL] Czy kierujemy o pozew zbiorowy o ix20,ix35 i30
« dnia: 17 Czerwiec 2014, 21:12:41 »
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,16171647,Auta_Ford_pala_wiecej_paliwa_niz_oglaszal_koncern_.html
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=56095#56095
Pozew o zużycie paliwa w moim wypadku jest to 1,5- 2L więcej niż podaje producent czyli 1,5 litra x 5,39 BP na 100km daje 8,1 zl na 100 km

Druga sprawa zawieszania w naszych autach ukrywanie wad technicznej
Co w na to ??
ile muszą nam realnie zapłacić odszkodowania czy jest szansa złożenia pozwu zbiorowego

cruel

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2014, 16:25:32 »
Ford wypłacił ale w Stanach. W Europie nic z tego nie wyniknęło.
Ogólnie to spalanie w katalogach swoje, rzeczywistość swoje i nikt z powodu różnicy nie będzie płacił ani się tłumaczył.
U nas akurat ix35 pali średnio okolice 7,5litra, co chyba pokrywa się z dekleracjami producenta. Szczerze mówiąc nawet nie patrzyliśmy ile podają broszury.

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwiec 2014, 21:38:57 »
również nigdy nie patrzę na spalanie  :roll: nigdy nie miało, nie ma i raczej nie będzie to miało dla mnie jakiegokolwiek znaczenia  :roll:

pijid

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2014, 10:02:39 »
@cruel: W katalogach podają w cyklu mieszanym 6,8. W trasie 6,0. W mieście nie pamiętam, ale poniżej 8,0. Ja nie narzekam na średnie spalanie, ale te parametry są raczej nieosiągalne.

A na spalanie nawet nie spojrzałem zbyt mocno kupując samochód :)
Sprawdziłem tylko że pali mniej niż poprzednik (to się akurat zgadza, o jakieś 2 litry mniej).

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwiec 2014, 14:01:01 »
Hyundai jako cały koncern już dostał dość potężną karę finansową za przekłamania w folderach reklamowych  :roll:

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2014, 20:42:51 »
Cytat: "pijid"
@cruel: W katalogach podają w cyklu mieszanym 6,8. W trasie 6,0. W mieście nie pamiętam, ale poniżej 8,0. Ja nie narzekam na średnie spalanie, ale te parametry są raczej nieosiągalne.

A na spalanie nawet nie spojrzałem zbyt mocno kupując samochód :)
Sprawdziłem tylko że pali mniej niż poprzednik (to się akurat zgadza, o jakieś 2 litry mniej).

Zaskoczę Cię mój ojciec na trasie 200 km zrobił spalanie 6l/100km. Oczywiście trzeba zaznaczyć, że chłopak ma 62 lata, jeździ ostrożnie i powoli także prędkość powyżej 90km/h nie wchodzi w grę. Zero zrywów i jakiegoś "mocnego" wyprzedzania. Spokojna wolna i równa jazda na najwyższym biegu. Mi również udało się zrobić spalanie 6,5 wracając z gór ale ze względu na dość duży ruch licznik powyżej 100km/h nie wchodził. Kwestia na ile komputer jest wiarygodny?  
Także producent za pewne podaje spalanie przy wolnej jeździe i nie należy brać tych liczb na poważnie.
Ja osobiście jestem zadowolony ze spalania bo uważam, że jak na tego typu auto jest ono dobre.
Jeśli chodzi o zawieszenie to chyba problem występuję tylko w ix20?

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwiec 2014, 05:22:56 »
@Kauczuk, koledzy wyzej mówią o benzynie a Ty masz diesela

pijid

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwiec 2014, 11:57:14 »
@Kauczuk: z doświadczenia "przy dystrybutorze" wychodzi, że spalanie z komputera jest jakieś 0,5 - 0,7 litra mniejsze niż rzeczywiste.

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwiec 2014, 20:21:59 »
Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi, że mowa jest o PB.
Pewnie masz rację, że komputer pokazuję trochę niżej ale ja i tak osobiście jestem zadowolony z takiego spalania :-)
Pozdro!

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwiec 2014, 22:10:44 »
Cykl mieszany (l/100 km) (A/T) wg producenta 6,5 mój pali 8,9L
Cykl pozamiejski (l/100 km) (A/T) wg producenta 5,7 mój pali 7,8L
Cykl miejski (l/100 km) (A/T) wg producenta 8,3 mój pali 12L i

grzegon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwiec 2014, 21:25:16 »
Zaglądnijcie na moje statystyki Motostat. Wprowadzam wszystkie tankowania. Jeżdżę dużo krótkich odcinków więc silnik często jest zimny. Ale spalanie jest przerażające. Dobrze że mamy drugi samochód.
Jak najbardziej dołączę się do pozwu.

aha, komputer systematycznie pokazuje około 1 l mniej na spalaniu.

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwiec 2014, 22:01:23 »
lukasz.zst, zbyt wiele czynników ma wpływ na spalanie byś był w stanie coś ugrać porównując to jakie spalanie masz Ty osobiście (nie ważne czy badane poprzez obliczenia przy dystrybutorze czy też przez komp. pokładowy) do tego jakie podaje producent w ulotce.

Wpływ na spalanie ma wszystko. Od ilości odbiorników prądu, poprzez to jaka jest pogoda, czy okno jest otwarte czy nie (opory aerodynamiczne), opory toczenia opony, długości i charakter pokonowynach odcinków do stylu jazdy. Wpływ na spalanie będzie miała również jakość paliwa (które z roku na rok dzięki zmieniającym przepisom również się zmienia, ale niekoniecznie na lepsze dla nas), lepkość oleju, czystość filtrów i płynów ustrojowych. To wszystko sprawia, że nie jest się w stanie mieć takich wyników jak te podawane przez producenta (a wg artykułu niżej producent może podać najlepszy z uzyskanych wyników).

Tu masz opis jak mierzą to producenci:
http://moto.pl/Porady/1,115894,12820710,Ile_pali____Jak_mierza_to_producenci.html
Warto zauważyć, że wg artykułu producent ma prawo reklamować produkt najlepszym wynikiem.

Tu jest opis jak prywatna osoba sprawdza spalanie aut. Poprzez prywatną osobe mam na myśli właściciela floty, który sprawdza czy jego kierowcy czasem nie jeżdża zbyt nieoszczędnie.
Link do artykułu:
http://moto.onet.pl/aktualnosci/jak-powinno-sie-sprawdzac-spalanie/pmj95

Dawno, dawno temu było inaczej - mi nigdy chyba nie udało się osiągnąć tak wysokiego spalania jak to, które jest podane dla mojego auta w książce typu "Sam naprawiam".  :lol:

Tak na przyszłość jeśli chcecie mieć w przybliżeniu świadomość ile będzie palić auto, które chcecie kupić to chyba najlepszą opcją jest sprawdzenie raportów spalania tego modelu na takich serwisach jako motostat czy ich zagranicznych odpowiednikach.