Forum > Matrix / ix20
[ix20] Czy kierujemy o pozew zbiorowy o ix20,ix35 i30
lukasz.zst:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,16171647,Auta_Ford_pala_wiecej_paliwa_niz_oglaszal_koncern_.html
Pozew o zużycie paliwa w moim wypadku jest to 1,5- 2L więcej niż podaje producent czyli 1,5 litra x 5,39 BP na 100km daje 8,1 zl na 100 km
Druga sprawa zawieszania w naszych autach ukrywanie wad technicznej
Co w na to ??
ile muszą nam realnie zapłacić odszkodowania czy jest szansa złożenia pozwu zbiorowego
ParadoxalShadow:
Z artykuły wynika, że Hyundai przyznał się poniekąd do fałszowania danych o spalaniu swoich samochodów. Ale u nas obowiązują dyrektywy UE, które definiują średnie spalanie w tak idiotyczny sposób, że koncerny mogą nas rżnąć jak chcą i raczej nic im nie zrobimy. Dla własnego pocieszenia, ja akurat nie kierowałem się za bardzo spalaniem przy wyborze samochodu, bo szczerze mówiąc wiedziałem, że dane podawane prawie przez każdego producenta są gówno warte.
wojbur:
Ze spalaniem sprawa jest skazana na porażkę, sąd albo odrzuci pozew albo oddali powództwo na pierwszej rozprawie. Spalanie podawane w katalogu to wynik badań na hamowni podwoziowej, z określonym cyklem jazdy (ilość postojów,prędkości i czas jazdy z nimi,temperatura,sposób rozpędzania i mnóstwo innych). Normy te nigdy nie miały na celu podać realne spalanie, a jedynie porównać samochody między sobą przy identycznych warunkach (w realiach drogowych nigdy nie uzyskami dwukrotnie identycznych warunków...)
Sprawy z zawieszeniem nie znam więc się nie wypowiadam.
Henryk58:
Jestem za. Nic nie mamy do stracenia.
zbyniuw48:
Myślę tak jak wojbur. Ze spalaniem nic nie zdziałamy. Użytkownicy wszystkich nowych samochodów mieliby podstawy do skarżenia się że ich oszukano, dlatego sądzę że nie wygralibyśmy w tym temacie.
Jeśli chodzi o zawieszenie, to moje pytania to:
- co chcemy uzyskać od Producenta?
- jak mocne mamy podstawy, żeby twierdzić, że zawieszenie jest złe- czy moglibyśmy udowodnić że jazda tym samochodem jest niebezpieczna?
Czuję że mamy słabe podstawy do wystąpienia z pozwem. Ale może nie doceniam koleżanek i kolegów.
Nawigacja
[#] Następna strona