Autor Wątek: [Getz] [Getz] Dziwny dzwięk jakby uszkodzone łożysko podczas jazdy.  (Przeczytany 8963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

myslas

• Gość
Witam, dzisiaj zauważyłem podczas jazdy, że wydobywa się dziwny dźwięk mniej więcej na środku samochodu z przodu. Łożyska w kołach są ok bo byłem sprawdzić u mechanika. Czy możliwe, że jest to jakiś problem z wałem napędowym lub ze skrzynią biegów. Przy 50 km/h słychać wycie ale nie tak ciągle jak np. jak się uszkodzi łożysko i tak jakby coś o coś ocierało.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:21:00 przez Brt »

Offline albert

• Giełda
[Getz] Dziwny dzwięk jakby uszkodzone łożysko podczas jazdy. Koła OK.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:39:58 »
Miałem podobny problem. Było słychać buczenie, czy wycie z przodu auta. Pojawiało się przeważnie przy prędkości 80-90 km/h i większej, ale czasami przy 110-120 km/h zanikało lub było słabsze. Sprawdziłem na różnych oponach i na różnych nawierzchniach i to nie było to. Jeden mechanik po diagnostyce stwierdził, że to nie łożyska, ale on nie wie co. Drugi stwierdził, że przednie łożyska są dobre i wymienił tylne z piastą. Dalej buczało. Kupiłem dwa łożyska przednie i kazałem temu drugiemu wymienić. Stwierdził, że to strata pieniędzy i czasu, ale wymienił (przecież nie za darmo). Po wymianie buczenie znikło i mogłem się rozkoszować ciszą przy dużych prędkościach. Nie chciałem stresować mechanika i nie poinformowałem go o efektach wymiany przednich łożysk.  :-D
U Ciebie może to być oczywiście coś innego.  :roll:

myslas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2014, 18:45:15 »
Tak jeżeli chodzi o buczenie łożysk w kołach to tak się zgadza miałem to i łożyska są już powymieniane. Tylko ze łożyska mają taki ciągły hałas natomiast tutaj jest to trochę inne buczenie jakby co jakiś czas buczało wygląda bo dźwięku skąd dochodzi na wał napędowy podobno jest tam jakaś podpora która może buczeć.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwiec 2014, 19:30:45 »
Wał napędowy występuje w tylnym napędzie, a Getz ma napęd przedni.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2014, 21:24:10 »
Popraw tag w temacie na Getz.

Maciek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2014, 12:13:06 »
Może łożysko na alternatorze buczy. Nie wiem jak to konkretnie sprawdzić bez zrzucania samego alternatora, ale myślę że mechanik powinien znaleźć jakiś sposób.

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwiec 2014, 15:07:27 »
Cytat: "Maciek"
Może łożysko na alternatorze buczy. Nie wiem jak to konkretnie sprawdzić bez zrzucania samego alternatora, ale myślę że mechanik powinien znaleźć jakiś sposób.
Ja miałem problem z łożyskiem alternatora - buczało po uruchomieniu silnika przez chwilę a potem, jak się nagrzało, dźwięk ten ustawał.
Rozwiązaniem było poprawienie napięcia paska napędzającego alternator.
Ktoś kiedyś proponował, żeby na chwilę zdjąć ten pasek i wtedy posłuchać, ale wydaje mi się, że ten sam pasek napędza też pompę wody.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwiec 2014, 20:17:43 »
Cytat: "jmtotaszek"

Rozwiązaniem było poprawienie napięcia paska napędzającego alternator.
Ktoś kiedyś proponował, żeby na chwilę zdjąć ten pasek i wtedy posłuchać, ale wydaje mi się, że ten sam pasek napędza też pompę wody.

Nie szkodzi. Pasek można na chwilkę zdjąć bez obawy, że coś się stanie.

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Czerwiec 2014, 10:10:24 »
Ok, u mnie to buczenie powróciło i nagrałem filmik.
.