Autor Wątek: Sante Fe II 2.7 V6 instalacja gazowa - opinie  (Przeczytany 6230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marek111

• Gość
Sante Fe II 2.7 V6 instalacja gazowa - opinie
« dnia: 26 Październik 2009, 12:40:09 »
Witam wszystkich. To mój ierwszy wpis. Mam pytanie do użytkowników Santa FE II z instalacją gazową. Ja nie narzekam. Zrobiłem ok. 15 tys. km na zwykłej sekwencji stack 300 z wtryskami magic. Zero złych tendencji. Ale ostatnio słyszałem że w niektórych japończykach, mam nadzieję że koreańczykach nie, ostatnio wstawiają nieutwardzane zawory, co powoduje że po dwudziestu paru tysiącach na gazie silnik idzie na złom. Wie ktoś może jaki jest z tym u Santa Fe. Utwardzane czy nie. Dzięki. Pzdr.

Roman_d

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2009, 17:09:58 »
Witam
W mojej Soni jest chyba ten sam silnik i mam ponad 30kkm na gazie. Bez większych problemów.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Październik 2009, 18:30:26 »
Witam. W sumie przejechałem jakieś 17000km na LPG i nie odczuwam pogorszenia kultury pracy posiadanego napędu. Nadal pracuje cicho i równo dając pełne zadowolenie po wciśnięciu pedału gazy do podłogi na LPG. Fakt, że jeszcze nie przekroczyłem magicznych "dwudziestu paru tysięcy" km, po których silnik ma umrzeć, ale moim skromnym zdaniem ten problem silnika G6BA nie dotyczy - na całe szczęście. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Czas zweryfikuje nasze spostrzeżenia, trudno pozyskać taką informację w przypadku kiedy silniki pracują prawidłowo, wówczas nikt się nie zastanawia jakiej technologii użyto do produkcji tego czy innego podzespołu, skoro się nie psuje.

lovelypl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Październik 2009, 19:13:52 »
Mój ma 200.000 na gazie przejechane i jakoś nie widzę problemów z instalacją. Na początku była to "normalna" instalacja, od 2007 jeździ na sekwencji.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Październik 2009, 20:33:36 »
Cytat: "lovelypl"
Mój ma 200.000 na gazie przejechane

Wszystko się więc wyjaśniło - zawory są utwardzane. Kto by pomyślał, Toyota taka dobra firma. :roll:

Marek111

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Październik 2009, 12:18:26 »
Taaak, znaczy się powinno być dobrze. Natomiast pytałem kumpla o tego japończyka. To była ściągnieta ze Stanów toyota matrix. Założył do niej sekwencję i po 15 tys. mil musiał wymieniać silnik. Tłumaczył, że instalacja gazowa wpływała negatywnie na jakiś stopień sprężania (sorki, ale jestem laik w tych sprawach). Podobnie miał w sprowadzanej toyocie sienie. Tyle że tutaj nie dopuścił do aż takiej degradacji i jeździ teraz na benzynie.

Ale wygląda że nasze Santa Fe mają wszystko w porzo. Pozdr.