Forum > Accent

Podwyższone zużycie oleju przy 160000km - Accent '98

<< < (4/13) > >>

IgoReCzeK:
Witam. Obserwuję ten temat od jakiegoś czasu i zauważyłem jak w osobistej batalii odchodzicie od meritum sprawy. Ujmijmy to krótko, Hyundai w swej specyfikacji na pewno od lat 90-tych zaleca stosowanie olejów syntetycznych ( w naszych warunkach atmosferycznych jest to tym bardziej uzasadnione ) renomowanego producenta ( myślę że nieliczna garstka osób ma coś do zarzucenia Castrolowi ). Tak więc jeśli silnik zaczyna "pochłaniać" zbyt duże ilości oleju ( co bezpośrednio wpływa na szybsze zużycie katalizatora ), to powinno poddać się go niezwłocznie remontowi, a nie zalewać olejem o większej gęstości ( proszę nie mylić z lepkością ). Kolejna sprawa jaka została poruszona to wybór innego producenta i jakość olejów z wyższej półki. Rzeczą wiadomą jest, że olej powstaje w rafineriach i to stanowi jedynie bazę do powstania produktu końcowego, to domieszki jakie używają poszczególni producenci czynią z niego lepszy lub gorszy produkt. Na koniec konkluzja BartBarteza jakże słuszna! Dbajmy o swoje auta, a wpisów w dziale warsztat będzie zdecydowanie mniej. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Osobiście nie chciał bym kupić takiego samochodu po Kujawskim, a na pewno miły sprzedawca będzie zachwalał, że zmieniał olej nawet co 10000km, tylko nie doda jaki to był olej. ;/

BLOONDYN:
Moj accent OD NOWOŚCI był zalewany OLEJEM MINERALNYM a był kupiony we WŁOSZECH. I skoro sama firma HYUNDAI tak zadecydowała to znaczy ze tak MA BYĆ i jest to ZALECANE!
Chyba fabryka nie zalewa silników olejem żeby je szlag trafił!
Nie cierpie opinii że : moje jest dobre i inne to do d.... To dla kogo produkuje się oleje mineralne uszlachetnione klasy API SL? dla koni? Dwadzieścia parę lat temu znajomy Polonezem na mineralnym Castrolu ( bo innych poza mineralnym kupić się wtedy nie dało ) zrobił 420 tyś km! Bez remontu! I to był POLONEZ a nie MERCEDES! W większość waszych aut nawet nie DOŻYJE takiego przebiegu . A sam przeżyłem historię z rozszczelnieniem uszczelnień silnika po zmianie na semi z mineralnego . Tak więc dziękuję za taką przyjemność... cały silnik musiałem wyjmować i rozbierać! Niech każdy robi jak zechce ;p

Wszystko o lejach dla zainteresowanych:

http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html.
http://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
http://www.commaoil.pl/olej_warto_wiedziec/

e-gen:
Jeżeli dotychczas stosowany olej się sprawdza to nie należy eksperymantować z innymi.
Klasę oleju dobieramy wg wskazań producenta
link
W szczególnych przypadkach dopuszcza sie przejścia: syntetyk->półsyntetyk->mineralny co nie oznacza że np. mineralny olej X nie rozszczelni silnika po przejści z półsyntetyka Y.

hultay:

--- Cytat: "e-gen" ---Jeżeli dotychczas stosowany olej się sprawdza to nie należy eksperymantować z innymi.
Klasę oleju dobieramy wg wskazań producenta
link
W szczególnych przypadkach dopuszcza sie przejścia: syntetyk->półsyntetyk->mineralny co nie oznacza że np. mineralny olej X nie rozszczelni silnika po przejści z półsyntetyka Y.
--- Koniec cytatu ---

Większość mechaników z którymi rozmawiałem twierdzi: póki nie bierze ogromnych ilości oleju, należy jeździć na syntetyku. Ja mam 230k i chyba zmienię na półsyntetyk (bierze ok. 0,5l na 1000 km).

grzechu1984:
Wcześniej ktoś wspomniał o olejach marki Orlen PLATINUM (??) jak się spisują te oleje ??

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej