Autor Wątek: [Getz] [Getz] Wskaźnik temperatury, klimatyzacja, spalanie  (Przeczytany 22712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemho

• Gość
[Getz] Wskaźnik temperatury, klimatyzacja, spalanie
« dnia: 24 Maj 2014, 17:56:31 »
Witam forumowiczów. Zakupiłem niedawno mojego drugiego Hyundaia mianowicie Getz 1.3 82KM 2003r. I mam kilka pytań:
1. Wskaźnik temperatury gdy zapalę zimny silnik rośnie w miarę nagrzewania się płynu w układzie, dochodzi do połowy i dalej chyba już nie idzie. Postałem ostatnio trochę w upale w korkach i słyszałem załączający się wentylator ale wskaźnik był na połowie skali. O co chodzi?
2. Na rozgrzanym silniku na postoju gdy załączam klimę załącza się wentylator chłodnicy, chodzi jakiś czas i się wyłącza. Czy tak ma być?
3. Średnie spalanie 1/3 trasa 2/3 miasto, (czasami z klimą) 8l/100km. W mieście 9 a na trasie nie dało się poniżej 6,7 zejść. Chyba za dużo?
4. Czy opłaca się wymieniać pocącą się uszczelkę pod pokrywą zaworów? Są jakieś lepsze lub gorsze? Poci się minimalnie w okolicach 2 śrub.
5. Czy jest jakaś książka typu Sam naprawiam H. Getz?

Ogólnie autko zadbane i fajnie się nim jeździ, w przyszłym tyg. wymieniam rozrząd i olej a za 2 tyg gazuję KME Nevo + Matrixy. Filtr powietrza i kabinowy już zmieniłem.

Pozdrawiam
Przemek
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:04:01 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maj 2014, 20:45:54 »
Zapraszam tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=55048#55048 i dodaj tag do tematu.

1. Prawidłowe położenie wskazówki przy rozgrzanym silniku to polowa skali. Wentylator załącza się w celu utrzymania prawidłowej temperatury silnika (korek i wysoka temperatura to zaburzenie tego stanu). Jak podjeżdżam z lekkim gazem pod próg garażu to wentylator się uruchamia się i działa jeszcze chwilę po wyłączeniu silnika.
2.Czy dobrze zrozumiałem chodzi o wentylator od chłodnicy silnika ?
3.Wyniki w normie.
4.Uszczelkę niestety trzeba wymieniać tak co dwa lata. Jeśli wyciek jest tylko w tych dwóch miejscach to bym nie wymieniał. Jeśli wymieniać to na oryginał (22441-22012 lub  22441-22613) z dodatkiem silikonu wysokotemperaturowego http://www.fox.rzeszow.pl/USZCZELKA-POKRYWY-ZAWOROW-GETZ-ACCENT-1-3-1-5-SOHC(4,251789,25668).aspx .
5. Schematy elektryczne http://doc.hyundai-autoclub.ru/getz/
Numery części http://hyundai.epcdata.ru/getz/
Instrukcję http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=category&id=4

Jaki masz przebieg ?

dewu666

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2014, 20:52:28 »
Witam jeśli chodzi o wskaźnik temperatury u mnie jest tak samo ale czy tak powinno być to też nie jestem o tym przekonany, Spalanie przy tym samym motorze od 6 do 6.9 na setke jazda mieszana, Uszczelke wymieniłem ale nie widze różnicy tyle że jest czysto, więc chyba nie ma sensu dokładać sobie dodatkowych wydatków, a co do klimy to ci nie pomoge bo narazie jeźdzze na otwartych oknach bo też mam go od niedawna,

przemho

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2014, 22:05:05 »
Dzięki za odpowiedzi.
W astrze mam tak, że wentylator chłodnicy załącza się gdy temp. cieczy dochodzi do 100 stopni i chodzi aż spadnie w okolice 90. A w Getzie wskaźnik dochodzi do 90 i dalej już nie idzie, a wentylator się załącza. Wg mnie wskaźnik temp. powinien jakoś reagować. Ale może ten typ tak ma skoro ty jak podjeżdżasz w garażu i się włącza i kolejnemu właścicielowi też. Lepiej, że się włącza za wcześnie niż za późno.
A jeżeli chodzi o włączenie klimy to tak chodziło mi o wentylator chłodnicy. Silnik był rozgrzany i każde włączenie klimy uruchomiało wentylator chłodnicy na kilkanaście sekund. Czułem przy tym, że chłodnica musiała być gorąca bo gorące powietrze leciało. Przebieg mam 130tys. Zastanawiam się jeszcze czy wymieniać filtr paliwa skoro mam go gazować. Nie wiem czy był wymieniany. Jakieś sugestie odnośnie wysokiego spalania? Samochodem jeździ moja żona i astra jej paliła 12 gazu a mi 9,5 wiec może jest ok?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maj 2014, 22:14:43 »
Pytałem o przebieg właśnie w kontekście filtra paliwa (są dwa). Oczywiście wymieniaj. http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3566&postdays=0&postorder=asc&highlight=paliwa&start=15

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maj 2014, 23:30:31 »
U mnie spalanie to ok 8L gazu a przy jeździe na klimie i to nie cały czas wychodzi latem nawet 1L gazy więcej. Wentylator po włączeniu klimy także zaczyna działać.
Na wskaźnik temperatury raczej trzeba patrzeć ale i tak włączeniem wentylatora rządzi czujnik termiczny. U mnie jakieś 3/4 skali i się wtedy włącza.
U siebie mam przebieg 178tys  i na razie nie mam zamiaru grzebać z filtrem paliwa skoro mam gaz i tylko paliwo służy do zapalania. Niestety mam ten badziew montowany w serwisie czyli instalka lpg brc 24 i ni ma tu nwet opcji zapalania na gazie nawet awaryjnego.

przemho

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maj 2014, 09:14:09 »
A u mnie właśnie wskaźnik dochodzi prawie do połowy i wtedy się włącza.  Powinno chyba być tak jak u ciebie na 3/4 skali. Za wskazanie temperatury odpowiada czujnik temperatury cieczy chłodzącej, tak? Czy wentylator chłodnicy ma swój własny czujnik czy korzystają z tego samego?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maj 2014, 10:05:42 »
Zazwyczaj jest, że jest czujnik temperatury i dodatkowo termiczny włącznik wentylatora pewnie gdzieś blisko termostatu. I one działają niezależnie bo ważniejszy jest ten co włącza wentylator. Jeśli wentylator dobrze schładza silnik to jes dobrze. A te wskazania na desce trzeba traktować jako informacyjne.

przemho

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maj 2014, 10:59:00 »
Żona właśnie jechała na odcinku 30km pół drogi trasa i przy niedzielnym ruchu bez klimy spalił jej 5,6:-) Tak wiec spalanie mam ok. Wszystko zależy od warunków i stylu jazdy. Jutro sprawdze dokładnie kiedy zalacza sie wentylator.  Dzieki raz jeszcze.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maj 2014, 10:59:44 »
Wprawdzie mam inny silnik, ale pokażę, jak to u mnie wygląda.
Silnik zagrzany, zdjęcie robione na trasie podczas jazdy.

przemho

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maj 2014, 10:59:47 »
Żona właśnie jechała na odcinku 30km pół drogi trasa i przy niedzielnym ruchu bez klimy spalił jej 5,6:-) Tak wiec spalanie mam ok. Wszystko zależy od warunków i stylu jazdy. Jutro sprawdze dokładnie kiedy zalacza sie wentylator.  Dzieki raz jeszcze.

[ Dodano: 2014-05-25, 22:25 ]
Jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar go zagazować. Czy wymieniać na wszelki wypadek płyn chłodzący? W astrze miałem na to patent, że po odkręceniu węża z chłodnicy i spuszczeniu płynu uruchomiałem na chwilę silnik żeby resztę spuścić. Czy w Getzie można tak samo? Chyba pompa nie padnie albo się nie zapowietrzy? Jaka metoda na odpowietrzenie układu w razie czego?

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Maj 2014, 08:49:43 »
Cytat: "przemho"

Jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar go zagazować. Czy wymieniać na wszelki wypadek płyn chłodzący?

A po co wymieniac?

przemho

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maj 2014, 10:14:42 »
Nie wiem czy kiedykolwiek był wymieniany. Nie robi się tego?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Maj 2014, 11:57:44 »
Ja bym wymienił.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maj 2014, 22:51:50 »
Wg instrukcji

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=55602#55602 i dodaj tag do tematu.