Autor Wątek: Wymiana oleju w skrzyni rozdzielczej i w tylnym moście  (Przeczytany 9118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Waldemar

• Gość
Wymiana oleju w skrzyni rozdzielczej i w tylnym moście
« dnia: 21 Październik 2009, 20:58:40 »
Witam!!
Mam kilka pytań z związku z wymianą oleju w skrzyni rozdzielczej jaki olej zalewaliście do swoiich maszynek iczy jest łatwo samemu to zrobić? Wymieniam dlatego że w instrukcji je st co 90 tyś .i odrazu wymienię w tylnym moście.
Pozdrawiam Waldek <co?>

Mc_Abra

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Październik 2009, 18:57:14 »
wymieniaj, wymieniaj... oleje to podstawa.
ja też muszę wymienić dlatego się podłączam do pytania :)

Waldemar

• Gość
wymiana wkładu
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2009, 08:43:04 »
Ja jestem już po wymianie! Wymieniłem jest bardzo prosto w moście klucz 24 nasadowy i po zawodach. W skrzyni rozdzielczej do wylewania oleju klucz 24 nasadowy a do wlewu imbus 10 i tu jest trochu gorsze dojście do odkrecenia . W rozdzielczej ja miałem z setkę lub pułtora oleju także bardzo mało i opiłek odgroma praktycznie skrzynka chodziła prawie nasucho , odziwo że niezatarła się!!!!!!!! Także sprawdzajcie oleje !!!!!!!!!!

Pozdrawiam Waldek :oops:

Mc_Abra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Październik 2009, 21:53:06 »
napisz jeszcze ile gdzie oleju wchodzi żebym wiedział ile kupić :)

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Październik 2009, 16:11:57 »
API GL 5 SAE 80W/90 do mostu
1.1litra a do rozdzielczej 0.8 litra. ;-)

pcprint

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudzień 2009, 22:11:29 »
Przeczytałem to i zamierzam też samodzielnie wymienić olej - jest to mój pierwszy 4X4 i nigdy tego nie robiłem ( jedynie wymiana oleju w silniku ) dlatego mam kilka pytań co do szczegółów wymiany -czy jest potrzeba odkręcenia płyty osłony silnika do wymiany oleju w skrzyni rozdzielczej ?
Jaki dokładnie olej należy wlać - w instrukcji jest podany SHELL SPIRAX AX 80W90 - mam trudności ze zdobyciem tego typu oleju - proponują mi SHELL SPIRAX A - czy może być z tym problem

Waldemar

• Gość
wymiana oleju
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2009, 16:24:38 »
Witaj !
Ja wlałem elfa o tej samej normie co podają.Myślę że to nie ma znaczenia jakiej firmy tylko aby zachować te same oznaczenia 80/90 AP GL5

WALDEK