Autor Wątek: [Accent LC] Czujnik zużycia klocków  (Przeczytany 5331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tom

• Gość
[Accent LC] Czujnik zużycia klocków
« dnia: 21 Maj 2014, 22:11:21 »
Witam! Czy w Accencie z 2000 roku jest jakiś czujnik zużycia klocków? Czy trzeba wizualnie oceniać stan hamulców?

dzięki

pozdrawiam

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maj 2014, 20:01:14 »
Nie wiem, czy nie zależy to aby od wersji wyposażenia. Ja w każdym razie mam Accenta (LC) Sedan z 2000 r i żadnych czujników zużycia klocków w nim  NIE MA.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2014, 11:09:31 »
To zależy od producenta klocków. Generalnie powinien znajdować się w nich czujnik akustyczny, taka blaszka zamocowana do klocka, która styka się z tarczą w momencie kiedy grubość klocka robi się mała i trze wydając dźwięk. Blaszka jest tak wykonana, że nie niszczy tarczy. Najtańsze zamienniki klocków nie posiadają tych blaszek.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maj 2014, 15:15:25 »
dzięki za odpowiedzi. Nie wiem czy moje klocki mają te blaszki czy nie bo ja jeszcze klocków nie wymieniałem, musze sprawdzić. Co do dźwięków to przy hamowaniu ale tylko przy pierwszych 2-3 hamowaniach od wyjazdu z garażu słychać takie buczenie hamulców ale mam wrażenie, że dźwięk dochodzi z tyłu samochodu, a jak rozwumiem ta blaszka powodowałaby wydawanie dźwięków przy każdym hamowaniu? W pierwszej kolejności musze powymieniać chyba linki od ręcznego bo bębny i szczęki były zmienione, a ręczny cały czas był słaby, teraz ręcznego nie mam już prawie wcale. (jak go kupowałem to ręcznego nie było wogóle nawet w minimalnym stopniu nie trzymał). Podczas przeglądu na stacji wyszło, że hamulec roboczy z tyłu działa prawidłowo, a ręczny nie łapie.
Generalnie ostatnio przejechałem się dosyć ostro i hamowałem na maxa i na to buczenie jakby to pomogło ale nie zmienia to faktu że hamulce w tym aucie w porównaniu do innych aut, którymi jeździłem są słabe bardziej przypominają spowalniacze, a nie hamulce.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpień 2014, 23:04:40 »