Forum > i20

[i20 PB] Jak szybko klimatyzacja schładza wnętrze?

(1/5) > >>

Kam-mil:
Jak szybko wasza klimatyzacja schładza wnętrze?
Mam i20 1,2 classic plus, czyli klima manualna.
Serwis - tylko coroczny przegląd w ASO. Czy oni tam robią cokolwiek z klimą poza wymianą filtrów kabinowych? Po ostatnim przeglądzie (pół roku temu) facet w ASO mówił mi, że tylko sprawdzają czy chłodzi, bo sprawdzić ani uzupełnić czynnika chłodzącego się nie da, można tylko wymienić.  ??

Teraz jak się zaczęły majowe upały mam wrażenie, że klima nie chłodzi. 10 minut pracy, a temperatura we wnętrzu spadła o 1 stopień (mam przenośny termometr). Powietrze dmucha, ale wcale nie jest zimne.
Do tego przy włączeniu klimy pojawia się jakiś taki pisk.

Gwarancja na czynnik chłodzący to 24 miesiące, czyli jestem już po.
Jechać do jakiegoś serwisu klimatyzacji nie wymieniają czynnik chłodzący (wiadomo, że w ASO zrobią to 2 razy drożej) ? Czy jechać do ASO, niech naprawiają na gwarancji, bo to jednak coś innego?

Bo jak pamiętam z lat ubiegłych to ta wydajność klimy nie była jakaś rewelacyjna, ale chyba chłodziło bardziej.
A jak jest u was?

Kudłaty_1975:
Jak dobrze pamiętam, to z testów Auto Świat, KIA ceed przy zewnętrznej temperaturze 40 stopni w pełnym słońcu (szacowana temperatura wewnątrz samochodu to coś ponad 70 stopni), schładzała wnętrze samochód do 26 stopni w ciągu 20 minut. Uznano to za bardzo dobry wynik.

Pamiętam, że na samym początku po zakupie auta po ustawieniu klimy na maksymalne chłodzenie, trzeba było co jakiś czas tą klimatyzację wyłączać, bo wewnątrz robiło się dosłownie chłodno. Aktualnie można jej w ogóle nie wyłączać bo jest tak w sam raz. Wniosek, wyraźny spadek wydajności klimatyzacji, ale nie aż tak duży jak w Twoim aucie.

Co do serwisowania, to na poprzednim przeglądzie poinformowali mnie, że uzupełnili czynnik chłodzący i odgrzybiali. Czy uzupełnili czynnik? Tego nie wiem, ale na pewno uzupełnili fakturę o tą pozycję. Generalnie spadek poziomu czynnika chłodzącego wpływa na wydajność klimatyzacji, także … Czy odgrzybiali? Chyba tak, bo waliło jakąś chemią kilka dni z kanałów wentylacyjnych.

Jacaw:
Podczas drugiego przeglądu w ASO zaproponowali mi usługę odgrzybiania i wymiany czynnika chłodzącego, z której skorzystałem... więc moja klima działa, ale też odnoszę wrażenie, że w nowym chłodziła lepiej, aczkolwiek może to być kwestia przyzwyczajenia, bo wcześniej miałem auto bez klimy.

Jak to w ASO, tanio nie było, ale też nie jakoś strasznie drogo - nie pamiętam dokładnie, ale u przysłowiowego Pana Heńka pewnie byłoby ze 2 razy taniej, ale już w jakiś bardziej znanych warsztatach różnica nie była tak duża. Przyznam, że mnie przekonali tym, iż właśnie kończyła się gwarancja na czynnik i obowiązku wymiany nie ma, ale jakby coś się stało z klimą, to potem może się okazać, że to przez brak czynnika i za naprawę muszę płacić sam. Więc dałem się z zaskoczenia naciągnąć :-), ale po tym co Ty opisujesz, może jednak coś w tym jest.

stalowiak:
No to ja na klimatyzację narzekać nie mogę (tfutfutfu) ;) Z pomocą Forum wyłączyłem sobie tylko automatyczne włączanie klimy po ustawieniu na szybę przednia, a samo chłodzenie jest bardzo dobre. Klimę ozonuję sobie sam (mam ozonator), nie używam chemii wpsikiwanej do kanałów.
--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---Co do serwisowania, to na poprzednim przeglądzie poinformowali mnie, że uzupełnili czynnik chłodzący i odgrzybiali. Czy uzupełnili czynnik? Tego nie wiem, ale na pewno uzupełnili fakturę o tą pozycję.
--- Koniec cytatu ---
Z tego co się orientuję, to uzupełnić się nie da bez odciągnięcia starego czynnika, sprawdzenia szczelności podciśnieniem i nabicia nowego czynnika z olejem. Bo niby skąd mają wiedzieć ile gram czynnika brakuje i ile ml oleju mają dodać?
--- Cytat: "Kam-mil" ---Teraz jak się zaczęły majowe upały mam wrażenie, że klima nie chłodzi. 10 minut pracy, a temperatura we wnętrzu spadła o 1 stopień (mam przenośny termometr). Powietrze dmucha, ale wcale nie jest zimne
--- Koniec cytatu ---

Jak dasz radę, włącz klimatyzację na największy bieg, ustaw nadmuch na środkowe kratki na konsoli i pozamykaj wszystkie inne kratki. Zmierz jaką temperaturę będziesz miał po około 7 minutach, oczywiście jak auto nie będzie stało przez dłuższy czas na pełnym słońcu.

Kudłaty_1975:

--- Cytat: "stalowiak" ---Z tego co się orientuję, to uzupełnić się nie da bez odciągnięcia starego czynnika, sprawdzenia szczelności podciśnieniem i nabicia nowego czynnika z olejem. Bo niby skąd mają wiedzieć ile gram czynnika brakuje i ile ml oleju mają dodać?
--- Koniec cytatu ---

W takim razie stał się cud. Zapytam przy najbliższej wizycie, bo mi akurat na czerwiec wypada przegląd, co tam robili. Za każdym razem upominam się, żeby mnie wpuścili na warsztat, jak przy samochodzie dłubią, ale zawsze odmawiają.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej