Forum > i20
[i20 PB] Jak szybko klimatyzacja schładza wnętrze?
Jacaw:
--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---W takim razie stał się cud. Zapytam przy najbliższej wizycie, bo mi akurat na czerwiec wypada przegląd, co tam robili. Za każdym razem upominam się, żeby mnie wpuścili na warsztat, jak przy samochodzie dłubią, ale zawsze odmawiają.
--- Koniec cytatu ---
Jak sobie próbuję przypomnieć, jak to u mnie było, to chyba też mi mówili w ASO, że nie ma możliwości uzupełnienia czynnika, tylko po prostu daje się nowy, aczkolwiek głowy za to nie dam, jednak u mnie wymieniali, a nie uzupełniali. Generalnie za wymianę i odgrzybianie łącznie zapłaciłem około 250 zł (przy czym na fakturze rozbili to jako 160 zł wymiana i 90 zł odgrzybianie).
de_assis:
Coś piszesz o pisku, u mnie auto ponad trzy lata, i gdy nadmuch jest włączony na najniższy, czyli 1 słyszę pisk czy coś, jak dam wyżej to albo nie piszczy, albo odgłos dmuchania zagłusza. Chłodzi okej. Może komuś też piszczy i doszedł co to? Nie jest to dokładnie pisk, ale coś takiego.
Kudłaty_1975:
--- Cytat: "Jacaw" ---Jak sobie próbuję przypomnieć, jak to u mnie było, to chyba też mi mówili w ASO, że nie ma możliwości uzupełnienia czynnika, tylko po prostu daje się nowy, aczkolwiek głowy za to nie dam, jednak u mnie wymieniali, a nie uzupełniali. Generalnie za wymianę i odgrzybianie łącznie zapłaciłem około 250 zł (przy czym na fakturze rozbili to jako 160 zł wymiana i 90 zł odgrzybianie).
--- Koniec cytatu ---
Byłem, pytałem. Wszystko się zgadza. Odciągają całość i patrzą ile ubyło, później nabijają ile trzeba. Dodatkowo odgrzybianie.
Kam-mil:
Dzięki za odpowiedzi.
ASO stwierdziło nieszczelność chłodnicy klimatyzacji.
Chłodnica klimatyzacji wymieniona na gwarancji, nabity nowy czynnik chłodniczy. Nic nie płaciłem, naprawa gwarancyjna.
Dopiero odebrałem, wiatrak na 3 biegu, przez 3 km ( jakieś 5 min. jazdy) schłodziło wnętrze z 31 st. do 23. A jak podłożyłem termometr pod nawiew to pokazał nawet 19.
Czyli jednak była awaria, czynnik się ulotnił i nie chłodziło.
Chłodnica jest zaraz za zderzakiem, co się nie zatrzyma na grillu tym dostaje aluminiowa chłodnica - piasek, sól, kamienie, żwir. A dziury w dolnej części zderzaka duże :-/ Może warto dołożyć jakąś kratkę? Nowa chłodnica klimatyzacji na Allegro to ponad 400zł. Plus nabicie. Jakbym miał z to wszystko płacić :-(
stalowiak:
--- Cytat: "Kam-mil" ---Chłodnica jest zaraz za zderzakiem, co się nie zatrzyma na grillu tym dostaje aluminiowa chłodnica - piasek, sól, kamienie, żwir. A dziury w dolnej części zderzaka duże :-/ Może warto dołożyć jakąś kratkę?
--- Koniec cytatu ---
Powiem Ci szczerze, że ja dołożyłem, umocowane trytkami. Jutro postaram się zrobić zdjęcie i wkleję. Cała masa syfu się mi teraz na tym zatrzymuje (liście, owady większe i mniejsze, kamyczki) i wystarczy przeciągnąć jakąś zmiotką i jest czysto. Miałem nauczkę w poprzednim aucie i teraz nie ryzykowałem uszkodzenia. I trzeba się dobrze przyglądnąć, żeby zauważyć, że coś tam jest wsadzone...
[ Dodano: 2014-05-31, 19:22 ]
Zdjęcia, szczególnie to środkowe może nie wygląda za specjalnie, ale stojąc blisko auta ciężko jest się dopatrzeć, że coś jest założone. Wolę jednak tak, niż jakbym się miał starać o wymianę chłodnicy. Łatwiej też jest mi wyczyścić siatkę niż chłodnicę z całego tego większego syfu, który w nią wlatywał.
Nawigacja
[#] Następna strona