Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Problem z automatyczną skrzynią

(1/3) > >>

bodiniusz:
Witajcie. Mam ix35, 2.0crdi 180 koni. Automat.
Mocy szczytowej mi nie brakuje. Niestety samochód ma inną istotną wadę - nie rusza. Jak przy ruszaniu depnie się gazem, to samochód chwilę się toczy rozkręcając obroty,  po czym ostro rusza. A im bardziej się wciska gaz, tym później rusza.

Niestety nie daje się skutecznie włączyć do ruchu, chwilami jest to po prostu niebezpieczne.
Czy taki chip tuning albo prawdziwe przeprogramowanie coś w tej kwestii pomoże?

Pozdrowienia

wald:
Sprawdź najpierw zawór EGR, czy nie jest zapchany. Też miałem ten objaw, brak kopa do 2tys. obr.

bodiniusz:
Kurcze, to nowy samochód.
Byłem z tym w serwisie i podobno tak ma być. Ale może w takim razie podjadę do innego?
Trochę wydaje mi się, że to kwestia softu - jak depnę, to komputer najpierw rozkręca silnik, dopiero potem załącza skrzynię. Myślałem, że już w tak mocnym silniku, do tego dieslu, nie będzie takiej potrzeby.
Do testu oczywiście nie było takiego zestawu przed zakupem.

Pzdr

arakiz:
Mam identyczny zestaw: silnik 184KM i automat.
Nie mam opisywanego problemu ani w pozycji Eco ani w normalnej.
Oczywiście jest malutkie opóźnienie reakcji na gwałtowne wciśnięcie pedału gazu, ale to jest 0,5 sek.,  nie więcej.
Opinia serwisu jest błędna, tak ma nie być.

mron:

--- Cytat: "arakiz" ---Mam identyczny zestaw: silnik 184KM i automat.
Nie mam opisywanego problemu ani w pozycji Eco ani w normalnej.
Oczywiście jest malutkie opóźnienie reakcji na gwałtowne wciśnięcie pedału gazu, ale to jest 0,5 sek.,  nie więcej.
Opinia serwisu jest błędna, tak ma nie być.
--- Koniec cytatu ---

Też mam taki zestaw i mogę potwierdzić.
Oczywiście po załączeniu turbiny "rusza" jeszcze bardziej, ale z włączanie się do ruchu i uciekaniem od samochodu przed który wjechałem nie ma problemu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej