Forum > ix35 EL
[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady
jacek2:
Podoba mi się wpis o odżywaniu forum... oby tak dalej. Mój pali teraz w cyklu mieszanym ok10/100km :-( :-(
MarekG:
Wczoraj po przejechaniu ponad 450 km zatankowałem ixa pod korek, po wyliczeniach wyszło że samochód spalił 9,7 l/100 km benzyny Pb98.
Zaznaczam,że samochodem poruszałem się głównie po mieście i na krótkich odcinkach najczęściej od 3 do 7 km tylko dwa razy zaliczyłem trasę około 35 km.
Wydaje mi się, że przy temperaturach minusowych jakie mieliśmy i jeździe z niedogrzanym silnikiem na krótkich trasach nie jest to zły wynik, prawdę mówiąc tak jak pisałem wcześniej spodziewałem się spalania w okolicach 11 l/100 km.
Skurek:
czesc.
mi 1.6 w ix35 pali średnio 6,5 - 8,5
jeszcze nie bylo powyżej 9 litrów.
no i leje zwykła 95.
jacek2:
--- Cytat: "Skurek" ---czesc.
no i leje zwykła 95.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo dobry wynik. Znaczy sie kolega ma delikatną nóżkę :mrgreen:
MarekG:
--- Cytat: "Skurek" ---czesc.
no i leje zwykła 95.
--- Koniec cytatu ---
Z tym spalaniem 6,5 litra to nieźle, mnie jak do tej pory nie udało się zejść poniżej 7,4 l/100 km (spokojna jazda po trasie, bez bagażu).
A teraz z innej beczki.
Byłem dzisiaj w salonie Hyundaia, żeby zobaczyć co też tam mają nowego a przy okazji wstąpiłem też do serwisu, ponieważ od pewnego czasu nurtowało mnie pytanie, jaki jest limit kilometrów na wymianę łańcucha rozrządu w 1,6 GDI.
Pan w serwisie odpowiedział mi ,,nie wymienia się łańcucha w tym silniku nie ma na to żadnego limitu kilometrów, wymienia się tylko wtedy jeśli łańcuch staje się głośny lub z rozrządu dochodzą niepokojące dzwięki" a więc super tylko jeździć i się nie przejmować.
Jeszcze jedno, gdy kupiłem ixa dostałem instrukcję obsługi w której nie ma słowa na temat 1,6 GDI, nawet nie wiadomo ile oleju silnikowego szykować na wymianę (gdyby ktoś chciał przyjechać na przegląd z własnym) i tutaj dostałęm info, że układ smarowania silnika ma 3,5 litra pojemności, więc bańka 4 litry w zupełności wystarczy.
Nawigacja
[#] Następna strona