Forum > Lantra
[Lantra J2] Dokładka klimatyzacji
OuTchOrN:
Znajduje się tam jakiś filtr, siatka lub cokolwiek innego co blokuje syf?
Czy to są numery seryjne dwóch typów uszczelek do klimy?
97690-34350
97690-34310
Złośnik:
Według mnie nie ma tam nic, jest specjalna konstrukcja tunelu która powinna temu zapobiegać a u siebie nie zauważyłem kompletnie żadnych obcych ciał które by znalazłby się w dmuchawie.
Tak - to są te numery i te dwa rodzaje uszczelnień, oringów.
97690-34310 O-RING 5/16 INCH według katalogu jest ich 9
97690-34350 O-RING 1/2 INCH według katalogu jest ich 6
OuTchOrN:
U mnie było ich dosyć sporo. Demontaż całej dmuchawy jest skomplikowany?
Jutro zadzwonię do auto-delta i zapytam o dostępność.
Jak wygląda sprawa sprężarki. są one awaryjne? gdzie najczęściej ulega układ klimatyzacji rozszczelnienia bym mógł wzrokowo obadać to podczas montażu?
Złośnik:
Dmuchawa jest na trzech wkrętach krzyżakowych, odłączasz wtyczkę i wychodzi.
Szczelności sam nie sprawdzisz, czynnik jest barwiony ultrafioletem i tylko przez filtr zobaczysz czy nie ma nieszczelności. Gdzie najczęściej są nieszczelności ? Właśnie na połączeniach, wszędzie tam gdzie się łączą wężyki z elementami pośrednimi/głównymi, sprężarka, parownik, filtr-osuszacz, chłodnica, czujnik ciśnienia. U Ciebie trzeba się spodziewać że może być wszędzie, najbardziej uczulony byłbym na wszystkie miejsca gdzie elementy aluminiowe są ze sobą połączone, co prawda są tam oringi ale po długim czasie nie dotykania połączeń, strasznie się ze sobą zapiekają i nieraz ciężko jest to rozłączyć bez uszkodzenia np. kołnierzy uszczelniających na końcówkach przewodów. Oringi oringami ale przewody uszczelniane są również po prostu w postaci przylegających do siebie gładkich powierzchni.
OuTchOrN:
Dobrze wiedzieć. Czy po podłączeniu klimatyzacji, bez jej nabicia można sprawdzić czy sprężarka działa prawidłowo?
Postaram się zrobić foto poradnik w jaki sposób zamontować klimatyzację. Myślę że komuś się to przyda :)
Nawigacja
[#] Następna strona