Forum > Lantra
[Lantra J2] Dokładka klimatyzacji
Złośnik:
Nie
OuTchOrN:
parownik znajduje się przy nagrzewnicy od strony silnika? Czy by go zamontować muszę spuścić wodę z układu?
Czy muszę zdemontować nagrzewnicę? by zamontować parownik?
Trochę jst zabawy powiem wam szczerze z montażem:)
Z tego co rozumiem muszę zdemontować całą deskę rozdzielczą, więc pytanie jak odłączyć airbagi by nie zrobić sobie kłopotu?
Początek rozbierania mojego Hyundaia:*
Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Zdjęcie 5
Nie mogę całego tego panelu podnieść nad kierownicą (tego pod szybą).
Nie wiem jak też zdemontować linkę prędkościomierza?
Złośnik:
Ja bym nie zdejmował w ogóle deski. Wyjmij dmuchawę skoro schowek zdemontowałeś już. Wewnątrz tunelu w kierunku środka konsoli zobaczysz taką chłodnicę - to nagrzewnica, czyli taka mała chłodnica do której są podłączone węże z płynem chłodzącym - robi to co chłodnica duża tylko tyle że tu dostarcza ciepła które ogrzewa powietrze dostarczane przez dmuchawę. Przed nią - przed nagrzewnicą powinien znajdować się twój parownik klimatyzacji. Jest podobnej wielkości i robi odwrotnie to co nagrzewnica czyli dostarcza zimno powstałe z rozprężającego się czynnika R134a klimatyzacji które ochładza powietrze dostarczane przez dmuchawę. Do parownica dochodzą rurki z czynnikiem chłodzącym z wnętrza komory silnika. Będziesz miał tam na pewno wycięcie na grodzi aby te rurki przeszły na przelot. Wody z układu chłodzenia nie ruszasz w ogóle - to osobne układy i nie są ze sobą połączone.
Jak dla mnie to ta harmonijka idąca od dmuchowa - tunel jest inny niż w wersji auta z klimą, u mnie jest dużo bardziej obszerny, zapewne aby zmieścić parownik klimatyzacji, więc możliwe, że będziesz musiał też zdobyć i taki nowy tunel.
Nie wiem, czy potrzeba grzebać aż tak głęboko ale skoro już ruszasz tunel środkowy to zaraz pod ręcznym masz moduł wywoławczy AIR-BAG i koniecznie odłącz akumulator skoro masz to na wierzchu. Aby nie wywołać błędu AIR-BAG pamiętaj aby zapłon przy odłączaniu akumulatora był wyłączony (najlepiej kluczyk wyjęty ze stacyjki i przy podłączaniu również - najpierw podłącz aku a potem wkładaj kluczyk do stacyjki).
OuTchOrN:
Parownik montowany jest pomiędzy dmuchawą, a całym tym dużym pudłem które reguluje w którą stronę ma lecieć powietrze. Tak sugerują otwory w obudowie. Jutro będę miał dostęp do Hyundaia Coupe i zerknę sobie jak to wszystko jest zamontowane. Sprawdziłem dzisiaj, i posiadam komplet wtyczek niezbędnych podłączyć klimatyzację. (za 59 zł kupiłem Vouczer gdzie sprawdzą mi szczelność i ewentualnie nabiją, wysuszą, wyczyszczą klimatyzację. W cenie Vouchera 600g czynnika, każde następne 100 kosztuje 10 zł)
Skąd dmuchawa bierze powietrze? dzisiaj ściągnąłem tunel łączący ją z resztą ukłądu i było tam dość sporo paprochów.
Złośnik:
Zaraz pod szybą masz kratki wlotu powietrza do dmuchawy i tunel. Stamtąd powietrze jest tłoczone do nawiewów.
Nawigacja
[#] Następna strona