Autor Wątek: [Santa Fe CM] Błędy EGR  (Przeczytany 7314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tekomp

• Gość
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« dnia: 18 Maj 2014, 13:19:20 »
Zauważyłem pojawiające się od czasu do czasu błędy EGR. Konkretnie błąd "P1405 EGR Temperature Incorrect" Błąd sprawdziłem interfejsem ELM 327 i skasowałem ale nie wiem co może go powodować. O ile za pierwszym razem stwierdziłem niedociśnięta klapę silnika co mogło powodować gorszy dopływ powietrza na chłodnicę turbiny, to później już nie wiem. Pojawienie się błędu nie wpływa zauważalnie na pracę silnika, nic nie zmieniałem przy zaworze EGR. Może ktoś miał podobny problem? Czy może być to przyczyna chwilowego stania w korku?
Silnik 2,2 CRDI.

santafanta

• Gość
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2014, 22:55:32 »
ja mialem zabrudzony egr nagarem i sie przycinal, mechanik mi przeczyscil i dodatkowo caly czas leje 1/3 litra oleju do dwusuwow na bak aby sadza sie nie zbierala i generalnie mam spokoj

tekomp

• Gość
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpień 2015, 10:38:35 »
Wracam do tematu. Niestety dolewanie oleju ani przeczyszcenie zaworu ERG nie pomogło. Błąd pojawił się ponownie na drugi dzień po czyszczeniu. Znalazłem na zagrnicznych forach, że przyczyną może byc awaria któregoś czujnika temperatury. Tam ostatecznie skończyło sie na wymianie sondy lambda (Lamda/Oxygen sensor), oprócz czyszczenia EGR. Zobacze co wykaz diagnostyka u mnie.

[ Dodano: 2015-08-24, 10:30 ]
Badanie wykazało przepalenie czujnika temperatury znajdujacego się przed filtrem czastek stałych (DPF). Czujnik został wymieniony i na tej samej trasie, jadąc mniej więcej z podobną prędkościa spalanie spadło o 2 l/100. Na razie jest OK, silnik pracuje lepiej ale chyba najlepiej byłoby wywalić DPF. Zastanawiam sie nad tym.

Offline lukaszpiast

• Giełda
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2019, 18:30:09 »
Witam podepne się pod temat , bo też chce wyczyści EGR W Santa Fe cm 08r  2.2 CRDI 150km i mam takie pytanie czy mogę go całkiem zaslepic ? Jakaś zaślepkę wstawić przed chłodnicza spalin czy można zdjąć tylko ten elektromagnes który wdusza grzybek na zawożę EGR ? Nie będzie mi wywalać błędu żadnego po zaślepieniu ?

Offline Piotrek79

• Giełda
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2019, 18:35:45 »
Na pewno będą błędy bo tu masz EGR elektryczny.
Zaślepić i wyprogramoawc.

Offline lukaszpiast

• Giełda
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2019, 19:25:59 »
A ha to najpierw naj lepiej rozebrać i wyczyścić dokładnie ale sam EGR czy chłodnicze spalin też czyścić ? Jak to wygląda ? Ta chłodnicza też się brudzi mocno ? Czy tylko ten EGR zawór ?

[ Dodano: 2019-07-27, 19:28 ]
Trzeba po takim czyszczeniu przeprowadzić kalibrację , adaptacje EGR ?

Offline Piotrek79

• Giełda
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipiec 2019, 08:58:13 »
Ja jak w swoim wyciągałem egr(podciśnieniowy) i chłodniczke spalin to w chłodnicy można powiedzieć że nic nie było.
Jak wyczyścisz EGR to powinien śmigać pięknie tylko pod warunkiem że cewka nie umarła.
Nic nie trzeba kalibrować. Czyscisz, zakładasz i wszystko gra.

Offline lukaszpiast

• Giełda
[Santa Fe CM] Błędy EGR
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipiec 2019, 09:21:41 »
Wszystko działa u mnie spoko żadnych błędów wszystko śmiga , chce sporadycznie wyczyścić poprostu , wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć . Ostatnio czyściłam przepustnice i tam było kupę takiej czarnej mazi i klapka była zabita takim czymś twardym smołą taka wyczyściłem to i teraz myślę że pora na EGR tam też pewnie się dzieje ;)

[ Dodano: 2019-07-28, 21:57 ]
Mam pytanie jeszcze jedno do was koledzy czy można EGR wyczyścić , wypalić , przedmuchać jadac na wyższych obrotach tak od 3 tys do 4 tys przez 6km non stop ? I tak co jakiś czas , czy to nie pomoże ? Probowal ktoś takiego rozwiązania ?