Autor Wątek: Pogadajmy o oponach  (Przeczytany 9217 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dariot

• Gość
Pogadajmy o oponach
« dnia: 18 Październik 2009, 20:31:38 »
Zbliża się zima, a moje letnie ogumienie już długo "nie pociągnie". Jakie macie opony w swoich autkach, jakie są polecane? Nie chciałbym wtopić 2000 zł więc wolę Was zapytać :)

Galus87

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Październik 2009, 20:45:40 »
może zerknij tutaj:
http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=3228&highlight=opony+zimowe

takie tematy już są, wystarczy użyć opcji szukaj i kontynuować temat...

dariot

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2009, 20:54:26 »
Cytat: "Galus87"
takie tematy już są, wystarczy użyć opcji szukaj i kontynuować temat...

Chłopie, ja nie piszę o oponkach za 150 zł do osobowych, tylko o prawdziwych oponach 225/70R16, które nieraz zmierzą się z różną nawierzchnią błotnistą, piaszczystą, trawiastą i diabli wiedzą jaką jeszcze. Więc zanim pouczysz kogokolwiek, sam przeczytaj gdzie zadałem swoje pytanie.
Wiem, zaraz ktoś mi napisze, że SantaFe nie nadaje się w teren, ale ja po lekkim terenie będę jeździł ok 20% reszta to asfalt - stąd wybór tego autka.
Proszę o konkretne odpowiedzi UŻYTKOWNIKÓW Santa Fe.

tictac

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2009, 21:00:23 »
Cytat: "dariot"
oponkach za 150 zł do osobowych, tylko o prawdziwych oponach 225/70R16

A przepraszam za śmiałość, ale opony, np. R14 nie są prawdziwe?
Rozumiem, że może kolega Galus87, nie trafił do końca w Twój klucz odpowiedzi, ale nie musisz uderzać od razu po ambicji aut z mniejszym kółkiem... :)

Poza tym czy to opona R14 czy R16, to różni się jedynie wielkością...jeżeli jakiś producent jest dobry w tym co robi, to jest w tym dobry w każdych rozmiarach opon.

Ja osobiście zbieram sobie na Pirelli, bo mam duże zaufanie do tych opon. W moim pierwszym autku takie miałem i świetnie jeździło się na letnich zarówno latem jak i zimą.

dariot

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2009, 21:05:30 »
sorry, troszkę źle to ująłem... :oops: niepotrzebne słowo "prawdziwych" :)

A ja się biję z myślami, czy kupić zimowe, czy kupić uniwersalne - trochę nie chcę mi się zmieniać co sezon, wygodny jestem ; TU jest trochę fajnych opon do wyboru, tylko w tym rozmiarze jest niewiele :( Inna sprawa to te ceny :(

Brt85

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Październik 2009, 21:30:53 »
Pytanie czy tak naprawdę potrzebujesz opon 4x4? Jak sam napisałeś, będziesz jeździł głównie po "czarnym".

Galus87

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Październik 2009, 00:14:52 »
Sory faktycznie nie zauważyłem ze to dział o Santa FE, ale nie musiałeś mnie atakować, przepraszam.
Ale o prawdziwych oponach jak to je nazwałeś też można porozmawiać w tamtym temacie... i nie chciałem Cię urazić ani twoje Santa FE.

chcesz mam takie prawdziwe oponki do sprzedania: http://allegro.pl/item765416546_sprzedam_opony_conticrosscontact_winter_4szt.html rozmiar pasuje?

Cytat: "tictac"
Ja osobiście zbieram sobie na Pirelli, bo mam duże zaufanie do tych opon. W moim pierwszym autku takie miałem i świetnie jeździło się na letnich zarówno latem jak i zimą.

Miałem Pirelli P7, teraz mam P zero nero potwierdzam świetnie się jeździ.

Waldemar

• Gość
Opony Zimowe
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Październik 2009, 20:40:08 »
Witajcie !!!!!
Ja jężdżena oponach typowo zimowych Pirelli Scorpion 235/70 r 16 Polecam Ale są drogie płaciłem 480 zł za sztukę i przetestowane :-)

dariot

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Październik 2009, 13:57:56 »
Cytat: "Waldemar"
Ja jężdżena oponach typowo zimowych Pirelli Scorpion 235/70 r 16

Mieszczą się bez problemu, nic nie ociera itp...? Standardowo montują 225/70/16 wolę zapytać zanim kupię :)

Gwiazdor_1992

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Październik 2009, 14:01:33 »
Cytat: "dariot"
Cytat: "Waldemar"
Ja jężdżena oponach typowo zimowych Pirelli Scorpion 235/70 r 16

Mieszczą się bez problemu, nic nie ociera itp...? Standardowo montują 225/70/16 wolę zapytać zanim kupię :)

Dlaczego miałby by się obcierać?? 225 a 235 to jest tylko 1cm różnicy. Nie powinno być problemów, kupuj śmiało :-)

Waldemar

• Gość
Opony Zimowe
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Październik 2009, 16:24:15 »
Witam Jeżdże już od tamtej zimy.jak go kupiłem w styczniu to był na takich i teraz kupiłem 4 szt. nowych bo tamte były zjechane .I jest wszystko ok. :mrgreen:

Marek111

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Październik 2009, 12:44:50 »
A ja zamierzam tej zimy używać obecnie założonych wielosezonówek 235/70 R16. Mam zrobione 23 tys. A zastanawiam się nad ewentualnym kupnem letnich. Zobaczymy jak na wielosezonówkach przebiegnie zima. Pozdrawiam.

Dareq36

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Październik 2009, 14:54:54 »
Ja obecnie mam założone Pirelli Scorpion 225/70 R 16 wielosezonowe. Poprzednia zimę (..jeżeli można nazwać zimą..)..przelatałem bez problemu . Owszem , nie było jakiegoś szaleństwa podczas jazdy .., ale tez nie było problemu - zobaczymy co bedzie tej zimy. Jeżeli znajde coś ciekawego i w miare nie drogiego .., to kupię zimówki - zawsze to bezpieczniej . pozdro.

tedibeer

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2009, 17:06:41 »
Dzisiaj kurier przywiózł mi opony BFGoodrich Winter Slalom. Jedna opona ma biały , druga niebieski pasek na jednej stronie. Może ktoś wie co oznaczają te paski ??

kml

• Gość
Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2009, 17:29:54 »
Cytat: "tedibeer"
Może ktoś wie co oznaczają te paski

Strona "na zewnątrz" i "do środka" OIDP.