Autor Wątek: [Santa Fe SM] Dziwny hałas z przodu przy 50-60km/h  (Przeczytany 3565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferudin

• Giełda
[Santa Fe SM] Dziwny hałas z przodu przy 50-60km/h
« dnia: 13 Maj 2014, 07:49:29 »
Witam. Zauważyłem ostatnio że w mojej Sanci kiedy się rozpędzam i tak od 50km/h do 60km/h zaczyna coś szumieć, buczeć jakby łożysko koła.... Hałas dochodzi ewidentnie z przodu pojazdu przy ok 70km/h hałas nie jest już tak słyszalny. Czy ktoś może coś zasugerować?co sprawdzić i jak?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj 2014, 08:19:18 »
Mogą być też opony. Najlepiej nagraj jakiś filmik i wrzuć.

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2014, 08:39:35 »
Fakt że zmieniałem niedawno opony na letnie Hankook RA07 i też zastanawiam się czy nie są to  to opony. Postaram się nagrać jakiś filmik i wrzucę. Jednak czy mogą być to też łożyska przednich kół?Jak to ewentualnie sprawdzić?

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2014, 09:40:53 »
Łożyska sprawdzi Ci każdy kumaty mechanik za darmo albo za 10 zł.Ale mogą być też opony.Niby letnie nie powinny buczeć,ale kto wie? Ja miałem takie ładne ATeki,które przy prędkości 60-80 km/h tak buczały,że szok.Zmieniłem opony i cisza.Na Twoim miejscu sprawdziłbym też olej w centralnym dyfrze i tylnym moście,tak na wszelki wypadek.

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maj 2014, 11:32:21 »
Oki. Dzięki za wskazówki. Sprawdzę ten olej w dyfrach i podjadę do mechanika z tymi łożyskami.

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maj 2014, 12:58:16 »
Z łożyskami to nie taka prosta sprawa w 4x4. Najwyżej organoleptycznie szarpanie kołem czy jest luz (na boki, góra/dół). Łożyska zresztą zwykle robią efekt jakbyś jechał pociągiem i im szybciej tym "szybszy" hałas.
Co do opon. Miałem zjechane opony i brzmiały właśnie podobnie do łożysk, po wymianie miałem dudnienie, a jak się trochę utarły to jest ok i jest normalny szum tylko. Dudnienie miałem właśnie w określonym przedziale prędkości, nie cały czas. Podobnie poziom oleju w dyfrze/moście - wyłoby charakterystyczne wycie też rosnące z prędkością..