Autor Wątek: [Santa Fe SM] Dziwny problem - stuki , zgrzytnięcie podczas  (Przeczytany 4384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Halakm1

• Gość
Witam , Santek 2.0 CRDI Automat.  
Dziwna usterka polegająca na :  po wrzuceniu na D  podczas dynamicznego  ruszenia  słychać dziwny stuk 1x  ( trzask , puknięcie ) z okolicy lewego koła ( tak jakby coś przeskoczyło )
Po wrzuceniu biegów na R  również stuknie raz w okolicy lewego koła. i tak na zmianę . Dodam że automat wydaje się w świetnym stanie. Byłem 2 x na diagnostyce ( przed zakupem i po zakupie ) - diagności twierdzą że wszystkie gumy są ok ( rzeczywiście w czasie jazdy niema stuków tylko przy ruszeniu  )
Sama jazda jest bardzo płynna  - jedynie podczas ruszania  pojawia się trzaśnięcie ( tylko przy szybszym ruszeniu albo ruszeniu pod strome wzniesienie )
Do tej pory sprawdziłem :
Amory + łożyska na mocowaniach + sprężyny -ok
Gumy na wahaczach OK
Sworznie - sprawdzone
Łączniki + gumki sprawdzone
Piasta + przeguby - luzy sprawdzone
Poduszki silnika - potężne gumy jak nowe
Nie mam pojęcia co to może być . Dokładnie tak jakby coś przeskoczyło + trzask , W czasie jazdy wszystko ok.
Miałem bardzo podobny problem w skodzie fabi - okazała się uszkodzona dolna guma wahacza . Santek jednak ma te gumy wszystkie jeszcze zdrowe.
Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc. Mam nadzieje że to nie jest problem z Automatem ( to mój pierwszy automat i nie chciał bym się zrazić  )
Mieszkam w Katowicach , jeśli jest ktoś z okolic albo ma zaufanego fachowca to też proszę pisać. Pozdrawiam Michał

martinez98

• Gość
Najlepiej nagraj jakiś filmik z tym, bo to spora zagadka. Ja bym jednak stawiał, że sprawdzenie było... zbyt pobieżne. Pojedynczy stuk najczęściej sworzeń lub tuleja wahacza.

Offline bartimo

• Giełda
Witaj,
miałem tak samo. Do wymiany przegub/przeguby zewnętrzne.

pozdrawiam

Offline vanhelsing

• Giełda
Obstawiam to co bartimo.

Halakm1

• Gość
Problem rozwiązany
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maj 2014, 15:20:45 »
Witam , dziś od rana samochód na podnośnik ( ja w środku ) i wajchowanie przód - tył . Diagnoza : naprężanie się silnika ( owy zgrzyt ) po 40 minutach okazało się że główna poduszka zaraz pod zderzakiem ( mniej więcej po środku auta z przodu ) była słabo dokręcona. Kilka ruchów kluczem 17 załatwiło sprawę.  Mam ściągniętą jeszcze osłonę więc wieczorkiem zrobie zdjęcie tej poduszki i wstawie. Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
Mieszkam w Katowicach , jeśli jest ktoś z okolic albo ma zaufanego fachowca to też proszę pisać. Pozdrawiam Michał

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=169

Halakm1

• Gość
OK Dziękuje za info