Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Koszt remontu silnika

<< < (2/3) > >>

vanhelsing:
Kolego,z Twoich wpisów rozumiem,że wymieniałeś 1 tłok i robiłeś 1 tuleję? Powiem szczerze,że pierwszy raz czytam o takim remoncie silnika.Z reguły robi się wszystkie tłoki/tuleje nawet jeśli któreś są lepsze od innych.Czyli tylko jeden tłok był do wymiany a w reszcie tylko pierścienie?A wymiana turbiny na używaną,czy regenerowaną?

Mistrz:
@up
Kolega w Seacie Toledo 1.9 SDI robił remont i wymianę 1 tłoka i teraz się cieszy że ma dobrze dzialający silnik i nie ma zastrzeżeń i żadnych problemów, więc może to dziwne (mnie też to bardzo zastanawia), no ale czasem wymiana 1 tłoka pomaga. Swoja droga to ja bym wolał wtedy wymienić wszystkie - koszty sporo więszke ale potem jest spokój na wieeeeeeele kilometrów, a do tego ma się 100% pewność na czym się jeździ.

Edit: Seat Cordoba to był, no ale to szczegół.

dymksla:
Dokładnie tak, wymieniony został jeden tłok. Turbina po regeneracji. Mechanik chyba wie co robi w końcu komuś trzeba zaufać :).

martinez98:
Nie byłbym taki pewien. Szalenie ciekawi mnie pomiar kompresji na poszczególnych cylindrach po tej nowatorskiej operacji. Zęby można leczyć pojedynczo, ale silnik to jednak wspólny zespół napędowy i "jeden organizm". Owszem, nie wszystkie cylindry musiały być wyśmigane, ale sens takiego remontu raczej dyskusyjny mówiąc delikatnie.

vanhelsing:
Martinez98-wyjąłeś mi to z ust ;-) Jak już robić remont to raz a dobrze. A co do zaufania do mechanika, to jest to jedna z ostatnich osób,którym ja bym zaufał :mrgreen:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej