Autor Wątek: Drobne inwestycje  (Przeczytany 5648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sztygar

• Gość
Drobne inwestycje
« dnia: 17 Październik 2009, 10:08:11 »
Witam
Szykują się u mnie drobne inwestycje. Mam zamiar wymienić olej silnikowy, filtr powietrza, filtr paliwa, wycieraczki przednie oraz tarcze hamulcowe. Co do oleju to czytałem dyskusję kilka wątków wcześniej i nie mam wątpliwości który wybrać ale pozostaje reszta elementów do zakupu i tu byłbym wdzięczny za wskazówki - co wziąść aby nie było obrzydliwie drogie a służyło w miare bezawaryjnie.
To są moje typy (części wypatrzone na intercars) -
filtr paliwa marki Hyundai B30505H 40,98 zł
filtr powietrza marki Hyundai B20504H 23,36 zł
wycieraczki Bosh 3 397 008 532 38,41 zł (nie wiem czy są to te z "lotkami", bo na takie bym reflektował)
tarcze hamulcowe - Bosh 0 986 478 674 114,53 zł

Samochód Accent sedan x-3 12V 1.3i

doman76

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Październik 2009, 10:49:03 »
Cześć, widze ze jestes z zabrza, sproboj w firmie autotrybik zapytać, czesto trzeba przedzwonić do nich bo nie wszystko jest na stronie( http://www.autotrybik.pl/ ).
Odnośnie wycieraczek to polecam Valeo Silencio ok 40zl/komplet, mam juz rok ok 25k km i praktycznie zero mazania.
Filtr do II gen kupowalem za 32zł KNECHT, moze nie warto oryginalu dawać.

BLOONDYN

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Październik 2009, 17:22:43 »
Ja jak kupowałem do Accenta takie elementy to jeżdziłem do Hurtowni Pat
Adres: Toszecka 114b, 44-100 Gliwice Telefon: (032) 279-95-17
Filtr oleju Hyundai był po 16 zł , powietrza Filtron po 20 zł , kupowałem u nich jeszcze świece NGK za 40 zł i Przewody wysokiego napięcia NGK za ok. 100 zł.
Masz numer telefonu to zadzwoń ;-) Wielu kierowców z Zabrza wymienia oleje i materiały eksploatacyjne w Grzybowicach . Bardzo kompetentna i miła obsługa ;-)

sztygar

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2009, 13:39:02 »
Dzięki za podpowiedzi. Dodam że w planie są do wymiany jeszcze żarówki na Philips Blue Vision (w archiwum czytałem, że są dość dobre i dają więcej światła).

Złośnik

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2009, 13:56:29 »
Mam i w sumie powiem Ci - całkiem dobre. Co do ilości światła - czy go jest więcej - hmm, trudno mi tu spekulować, napewno bardzo dobrze świecą na suchym i w nocy, na nieoświetlonej drodze i na ośnieżonej, pewnie to u każdego na zwykłych halogenach, ale na mokrym asfalcie - nie widać tego światła o zmierzchu .... :)
Napewno w każdym bądź razie nie ma co spekulować co do trwałości tych żarówek - jeżdżę już półtora roku na nich, dodam, że codziennie eksploatuję auto i jeżdżę na światłach, i dalej ładnie świecą, nie są żółte...
Także polecam... Wersja Premium Night Vision - też jest OK ! Warto zainwestować te 100zł w żarówki bo akurat w tym przypadku nie płacimy tylko za napis: Philips.

BLOONDYN

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Październik 2009, 21:29:32 »
Kupując żarówki przeczytaj ten test
http://www.auto-swiat.pl/poradniki,artykuly,Supertest-zarowek-H7,Tylko-u-nas--Wielki-test-zarowek-,22303.html
Co do Philipsa .... cena o 8 razy większa niz polecane w teście żarówki Carrefour, a swiecenie lepsze raptem o kilka procent. Co do tego +80 Philipsa? Oto fragment z tekstu podanego powyżej:
"O co chodzi? Zagadkę wyjaśnia Andrzej Wiśniewski z firmy Osram, który powiedział nam, że 90 proc. wzrost ilości światła na drodze z punktu widzenia miernika to nie to samo co z punktu widzenia oka ludzkiego. I wszystko jasne: będziecie widzieć o, powiedzmy, 10 proc. lepiej. Dobre i to. Takie żarówki mają i wadę: świecą o połowę krócej niż zwykłe. Ale jak kogoś stać..."

doman76

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Październik 2009, 21:38:36 »
Ja bym polecał jednak poczytać po forach, w gazetach często teksty są sponsorowane.
Osobiście sam jeżdże na Osram NightBreaker+90%, cena 40zł za komplet. Jedyny minus to to że co 3mies wymiana, ale to jak większość tych z dodatkowymi procentami.
Podobno fajne są Tungsram +60%, nie miałem okazji sprawdzić.

BLOONDYN

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Październik 2009, 08:40:48 »
Tak właśnie jest na forach... każda sroka swój ogon chwali . Test wcale nie jest sponsorowany a wyniki są poparte pomiarami które w tekście są opisane :-P Ja osobiście uzywam żarówek niemieckiej firmy NARVA dostępnych na BP i mam je 2 lata, ale na rezerwę kupiłem właśnie polecane "made in Cerrefour" Bo nie mam jako hobby co 3 miesiace żarówki wymieniać i wydawać parędziesiąt złoty na nową żarówkę lub żarówki :-P

doman76

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Październik 2009, 15:20:45 »
No najlepiej poszukać na forach, ktoś napewno miał i te i te żarówki ;) czasem nie jest moze wprost powiedziane ze artykul sponsorowany, a jednak jest.

k7s5a2

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2009, 18:21:08 »
Ja wam polecam wyczyścić reflektory. Oddać je do regeneracji a dopiero potem płacić po 100 zł. za komplet żarówek.

adams502

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Październik 2009, 21:16:52 »
Ja u siebie założone ma Philips X-treme Power +80%. Co zdążyłem zaobserwować:
- Barwa światła bardziej biała (nie żółta jak w zwykłych żarówkach),
- w nocy nie męczą oczu,
- większy zasięg światła ok 15 m dalej widać,

Złośnik

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Październik 2009, 21:43:25 »
Ja niewiem czy na swoich Blue Vision widzę "dalej". Gdyż od czasu kiedy mam to autko - a jest już dobre 2 latka - mam cały czas te żaróweczki. Napewno światło jest bielsze, akurat tu jest lekka niebieska poświata - czy to coś daje - moze tyci fajniej wygląda.
Napewno nei narzekam na trwałość - służą już długo i nadal nieprzepalone ani nie pożółkłe.
Ja osobiście polecam....

BLOONDYN

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Październik 2009, 07:41:20 »
Dalej mogą świecić na "drogowych" bo na mijania linia świateł (reflektora) i tak je ogranicza :-P

adams502

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Październik 2009, 10:01:07 »
Nie zupełniej ponieważ poświata sięga dalej w przód i na boki. sam nie wierzyłem dopóki nie zrobiłem fotek na starych żarówkach i na nowych. i widać różnicę.

BLOONDYN

• Gość
Drobne inwestycje
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Październik 2009, 10:54:03 »
Jaśniej ... być może , ale czy dalej? Chyba że za wysoko ustawione :-P Miałem "biało " świecące Oramy i na mokrej nawierzchni to była tragedia . Filtry żarówki wysyłają światło tylko w jednaj barwie w odróżnieniu od zwykłych żarówek i gdy dochodziło do mijania samochodu z przeciwka na mokrym asfalcie, to jechałem na "chybił trafił" - jak ślepy gwałciciel ]:-> ( uda się nie? uda się? ale spróbować warto... <lol2> )