Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Jakie łożysko?  (Przeczytany 14241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

clubdk

• Gość
[Getz TB] Jakie łożysko?
« dnia: 09 Maj 2014, 22:02:30 »
Witam :)

Czeka mnie wymiana lozyska (tyl) ale pojawil sie maly problem, jakiej firmy wybrac, a od jakiej trzymac sie z dala?

Mam do wyboru  SKF, FAG, KAGER, FEBI
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:41:32 przez Brt »

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2014, 22:06:59 »
SKF to górna półka. Polecam.
FAG też jest bardzo dobre.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2014, 22:18:36 »

Offline albert

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2014, 22:20:55 »
Wymieniałem 3 tygodnie temu tylną piastę z łożyskiem. Piasta KANACO z łożyskiem ILJIN. Takie były montowane oryginalnie.
Jeżeli samo łożysko, to SKF i FAG jak najbardziej.

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2014, 06:59:50 »
Ja kupowałem na allegro -  poza allegro za 165 z wysyłką piastę SKF. Co ciekawe tył mi już mocno szumiał i próbowałem piastę wymienić. A że nie chciała wyjść z tarczy kotwicznej zostawiłem ją i łożysko śmiga do tej pory. A pomogło nałożenie pod dekielek dużo smaru bo fabrycznie malutko było w łożysku. Dzięki temu szum ustał a łożysko jakby się zregenerowało.

[ Dodano: 2014-05-10, 07:02 ]
Ja kupowałem na allegro -  poza allegro za 165 z wysyłką piastę SKF. Co ciekawe tył mi już mocno szumiał i próbowałem wymienić. A że nie chciała wyjść z tarczy kotwicznej mimo walenia młotem zostawiłem ją i łożysko śmiga do tej pory. A co dziwne pomogło nałożenie pod dekielek dużo smaru bowiem strasznie fabrycznie malutko było w łożysku. Dzięki temu szum ustał a łożysko jakby się zregenerowało.
Dziwne bo w przegubie z przodu co padł też nie było smaru. Dziwna sprawa.

clubdk

• Gość
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2014, 10:39:54 »
Cytat: "kosmos2011"
Z tyłu to raczej piastę się wymienia. Oryginał to Kanaco

Kosmos piszac lozysko mialem na mysli piaste wiadomo o co chodzi :)
Ten link co podales z abs , to jest do 1.5 CRDi GLS 102KM  a ta chyba raczej do mojego nie pasuje ?  

Cytat: "albert"
Wymieniałem 3 tygodnie temu tylną piastę z łożyskiem. Piasta KANACO z łożyskiem ILJIN. Takie były montowane oryginalnie.

Kanaco niestety nigdzie nie moge znalezc , jedynie znalazlem do samochodow bez abs.

Cytat: "robaszek127"
 A co dziwne pomogło nałożenie pod dekielek dużo smaru bowiem strasznie fabrycznie malutko było w łożysku. Dzięki temu szum ustał a łożysko jakby się zregenerowało.

Pytanie tylko na jak dlugo ;)  

Biorac pod uwage to co napisaliscie , to wybor padl na SKF.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2014, 16:42:50 »
Piasta to piasta, łożysko to łożysko. W pierwszym linku można odczytać że piasta tylnego koła była taka sama we wszystkich wersjach silnikowych w latach 2006-2011. Ze tym smarem to może być coś na rzeczy bo u mnie brakowało dekielka piasty i to prawdopodobnie doprowadziło do przedwczesnego (po 70 tyś km) zużycia łożyska.

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Tylne piasty a mała ilość smaru w łożyskach.
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maj 2015, 21:42:20 »
Witam.
Dziś wymieniłem piastę tylną w getzie bo łożysko szumiało już ostro. Jednak jakieś 3 lata temu zaczęło ono dawać znać. Po zdjęciu osłony-dekielka okazało się, że tam w łożysku brak było smaru. Po dodaniu swojego piasta posłużyła 3 lata i padła bo mój smar wyleciał po tym czasie przez ten dekielek bo go uszkodziłem.
Dziś przy okazji w drugiej piaście także sprawdziłem czy jest smar w łożysku i było go także malutko.
Warto więc sprawdzić czy łożyska mają smar bo wymiana piasty to spory koszt.
Co dziwne także w przegubie zewnętrznym także nie miałem smaru i przez to padł. Nie wiem czy był fabryczny ale osłona gumowa była cała.
Chyba, ż ja mam takiego pecha

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Łożysko czy piasta (tył) - wymiana
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lipiec 2015, 13:51:55 »
Cześć,
byłem ostatnio na przeglądzie i tamtejszy specjalista podał mi informację, że mam do wymiany łożysko z tyłu (prawa strona).

Chcę sam zakupić potrzebne części - czy powinienem kupić samo łożysko, czy może całą piastę? Co będzie lepszym rozwiązaniem?

Pozdrawiam :)

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipiec 2015, 12:38:10 »
Jeśli masz zz tyłu bębny tak jak ja to i masz pistę zintegrowaną z łożyskiem. Dlatego zostaje wtedy zakup całej piasty zamiast samego łożyska bo ono jest niewymienne.
Warto przy okazji sprawdzić i drugie łożysko bo tam dają mało smaru i pzez to one się niszczą.
U mnie właśnie szumiało bo nie było w nim już smaru. Po nałożeniu do pełna smaru ŁT wyciszyło się i przejechałem na nim jeszcze z 3 lata.
Piastę kupiłem za coś poniżej 150zł wersja bez abs firmy SKF.

jmtotaszek

• Gość
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipiec 2015, 12:50:55 »
Tak, mam z tyłu bębny.
Podobno każde łożysko da się wyjąć, tylko potem jest problem, żeby wcisnąć nowe i go nie zniszczyć ;) Ale ja kupię całą piastę - łatwiejsza naprawa i pewnie dłużej posłuży.

Kupiłeś piastę bez ABS? Dlaczego? Czy w hamulcach bębnowych nie ma ABS?

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lipiec 2015, 11:34:15 »
Kupiłem piastę wersja bez absu bo nie mam go na wyposażeniu. Najciężej jest zdjąć bęben bo dopiero duży ściągacz u mnie dał radę. Do tego musiałem demontować piastę z tarczy kotwicznej bez odkręcania przewdu hamulcowego bo nie chciał za nic się odkręcić.

jmtotaszek

• Gość
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipiec 2015, 11:47:26 »
Zakładałem, że Twoje autko ma ABS ;)
Dobra, dziękuję za info. O tym przewodzie hamulcowym i ściągaczu to cenna wskazówka, dzięki.

Zatem kupuję piastę z ABS i spróbuję wymienić ją na kanale. Życzcie mi powodzenia :mrgreen:

Offline niebrzydal

• Giełda
Czy da radę nasmarować łożysko tył
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marzec 2019, 23:48:21 »
Piszą co niektórzy że smarowali tylne łożyska. Jeżeli są nie rozbieralne to w jaki sposób?

Offline ELETomek

• Giełda
[Getz TB] Jakie łożysko?
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marzec 2019, 08:51:35 »
Cytat: "niebrzydal"
Jeżeli są nie rozbieralne to w jaki sposób?

Tu masz odpowiedź:

Cytat: "robaszek127"
Po nałożeniu do pełna smaru ŁT wyciszyło się

;-)  :-)