Autor Wątek: [Getz] [getz] Poduszki powietrzne, antena, szyba elektryczna  (Przeczytany 4602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ShinpuTokubetsu

• Gość
[getz] Poduszki powietrzne, antena, szyba elektryczna
« dnia: 04 Maj 2014, 15:42:46 »
Cześć.

Jak sprawdzić w Hyundaiu Getz 1,1 2002 czy poduszki powietrzne (SRS AIRBAG) są i działają poprawnie? Można zrobić to jakoś samemu czy zaprowadzić do mechanika. Jeśli do mechanika do jaki jest koszt takiego sprawdzenia? Żadna kontrolka nie pojawia się podczas zapłonu.

Mam problem z anteną. Jest ona nie dokręcona, a plastik przy niej jest "poharatany". Chciałem ją wykręcić, ale nie mogę więc przypuszczam, że było coś przy niej majstrowane i jest uszkodzona. W związku z tym pytanie jak ją wykręcić? Czy dojście do niej znajduje się wewnątrz samochodu pod przednią lampką znajdującą się na suficie autka?

Kolejny problem to szyby elektryczne. Szyba od kierowcy działa w porządku. Jednak od pasażera otwierała się trochę wolniej. Odkręciłem tam od środka to pokrycie drzwi i po moich oględzinach mogę stwierdzić, że silnik bardzo szybko się nagrzewał i "nie dawał rady" uciągnąć szyby. Popsikałem troszkę oliwką prowadnicę i chodzi teraz ta szyba lepiej, ale nadal "męczy się". Sądzę, że coś może jest z silnikiem przy szybie. Jak myślicie?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:32:44 przez Brt »

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2014, 00:01:03 »
Poduszki sprawdzisz raczej u elektryka, ewentualnie elektromechanika. Samodzielnie możesz sprawdzić jedynie poduszkę pasażera (tylko czy jest, czy jej nie ma). W tym celu należy otworzyć do końca schowek i zajrzeć do środka, wiesz chyba gdzie powinna być poduszka. Można też wymacać.
U mnie na zapłonie kilka razu mruga czerwona kontrolka AIR BAG, potem znika. Jak się nie pojawia to chyba nie dobrze...

Antena u mnie też jakby odstaje, jakby nie była do końca dokręcona. Ale chyba tak ma być, działa dobrze. Mocowanie było niedawno opisywane, ale nie mogę teraz znaleźć... Musisz sam poszukać.

Szyba od strony pasażera również działa u mnie gorzej - zauważalnie wolniej się podnosi. Czy silnik się nagrzewa - nie wiem, nie sprawdzałem. Póki działa to nie ruszam ;) Warto jednak wyczyścić okolice szyby i upewnić się, że nie ma piasku czy innego brudu w uszczelkach i tej gąbce u dołu szyby.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2014, 09:45:48 »
Odświeżę temat w zakresie kontrolki AIR BAG. W moim Getzie (rocznik 2004) lampka zaświeca się po zapłonie, ale nie miga, tylko świeci. Po paru sekundach gaśnie. Można się martwić, czy tak też jest dobrze?

ShinpuTokubetsu, jak u Ciebie skończyła się sprawa kontrolki?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2014, 10:26:12 »
U mnie świeci przez krótki czas i gaśnie. I tak ma być.  :-P